Vyznat se v sobě

vyznat-se-v-sobe
Tři muži se ve třech knihách věnují základním lidským problematikám – pokládají otázky a snaží se je rovnou zodpovídat. Co je život? Proč se bojíme nedokonalosti? A kdy jsme začali odsouvat odpočinek na vedlejší kolej?

Britský genetik a držitel Nobelovy ceny se ve své knize zabývá otázkou, co je to vlastně život, a v pěti kapitolách se snaží přijít s odpovědí. Od atomů, přes evoluci až po chemické děje. Zároveň se snaží poukázat na to, jak je život kolem nás jedinečný a krásný a že bychom o něj měli pečovat.

Biologie v pěti lekcích

Co je život?
Autor: Paul Nurse
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-257-3518-3,978-80-7675-
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Biologie v pěti lekcích vydalo nakladatelství Dokořán v edici Aliter.

Otázku po původu a podstatě života si lidé pokládali odnepaměti, ale odpověď na ni se po většinu historie nesla v duchu domněnek a více či méně podložených spekulací. S rozvojem genetiky, evoluční, molekulární a buněčné biologie ale vědci získali nové nástroje, které jim umožnily hledat odpověď na tyto věčné otázky přímo na hranicích mezi živým a neživým a dovolily jim zkoumat nejzákladnější rysy, které činí život životem. Pokrok, jehož jsme na tomto poli dosáhli, se ve své populárně-naučné knize rozhodl přiblížit britský genetik a nositel Nobelovy ceny Paul Nurse, který se po schodech vybudovaných z pěti základních myšlenek biologie pokouší vystoupat až na vrchol a zodpovědět kardinální otázku: Co je život? Cílem jeho stručného a zároveň hlubokého pojednání protkaného řadou osobních vzpomínek není seznámit čtenáře pouze s některými nejnovějšími biologickými poznatky, nýbrž i s fungováním samotné vědy a výzkumu. Nurse se svou knihou zároveň snaží poukázat na to, jak je pozemský život úchvatný, jedinečný a provázaný, což by nás mělo přimět, abychom si jej vážili, pečovali o něj a nepřehlíželi problémy, jimž i kvůli nám čelí.
Vychází ve spolupráci s
nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

 Možná to byl motýl, co mě poprvé přimělo vážně uvažovat o biologii. Jednou časně zjara, když mi bylo asi dvanáct nebo třináct let, jsem seděl na zahradě a přes plot přeletěl žlutý motýl. Otočil se, vznesl se a na okamžik usedl – dost dlouho na to, abych si všiml složitých žilek a skvrn na jeho křídlech. Poté jej vyrušil stín a on zase odletěl, načež zmizel za druhým plotem. Ten složitý, dokonale zformovaný motýl mě donutil k zamyšlení. Naprosto se ode mě lišil, přesto na něm bylo i něco povědomého. Stejně jako já byl zjevně živý: mohl se hýbat, vnímat, reagovat, působil velice účelně. Přistihl jsem se, jak uvažuji: co to doopravdy znamená, být naživu. Zkrátka, co je to život? (str. 9)

***

Buňku jsem poprvé viděl ve škole, nedlouho po svém setkání s tím žlutým motýlem. Ve třídě jsme nechali vyklíčit sazeničky cibule, rozmačkali kořínky mezi sklíčky a vložili je pod mikroskop, abychom se podívali, z čeho se skládají. Můj inspirativní učitel biologie Keith Neal nám vysvětlil, že si prohlížíme buňky, základní jednotky života: pravidelné řady krabicovitých buněk, všechny poskládané do úhledných sloupečků. Bylo nesmírně působivé, že růst a dělení těchto drobných buněk stačí na to, aby se kořeny cibule vtlačily do půdy a vyvíjející se rostlina měla dostatek vody, živin a opory. (str. 13)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Autor Paul Nurse (*1949) se jako genetik a buněčný biolog zabývá především otázkou regulace buněčného dělení. Tento proces je základem růstu a vývinu všech organismů. Je ředitelem Ústavu Francise Cricka v Londýně a působil jako rektor Rockefellerovy univerzity, prezident britské Královské společnosti a výkonný ředitel organizace Cancer Research UK. Za výzkum buněčného cyklu získal v roce 2001 Nobelovu cenu za fyziologii nebo lékařství. Obdržel také Copleyho medaili udělovanou Královskou společností a Cenu Alberta Laskera. Roku 1999 byl pasován na rytíře, v roce 2003 obdržel ve Francii Řád čestné legie a v roce 2018 mu byl udělen japonský Řád vycházejícího slunce. Patnáct let působil v britské Radě pro vědu a technologie, byl poradcem premiéra a vlády, v současnosti zastává funkci hlavního vědeckého poradce Evropské komise a je členem dozorčí rady Britského muzea.

Zdroj informací: Dokořán

O edici

Populárně naučná řada Aliter vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 130 x 200 mm, vázané s přebalem. V této edici již vyšly např. tituly Řád času, Co je život?, Stručná historie času, Povaha prostoru a času, Realita není, čím se zdá, Kvantový moment a další.

 

Nakladatelství Dokořán

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Jste-li perfekcionista a tato vlastnost vám ztěžuje život, pak je další kniha přesně pro vás. Otestujete si, jak závažnou formou perfekcionismu trpíte, a spolu s autorem se naučíte, jak se přestat bát dělat chyby a snadněji se rozhodovat.

Radost z nedokonalosti

Jak se zbavit perfekcionismu a být šťastnější
Autor: Damon Zahariades
Přeložil: René Souček

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 144×208 mm
ISBN: 978-80-271-3300-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Radost z nedokonalosti vydalo nakladatelství Grada.

Jste perfekcionista? Cítíte se kvůli tomu občas ve stresu? Býváte nerozhodní, protože nechcete udělat chybu? Rádi byste se více uvolnili a nebrali věci tak zodpovědně? Díky této knize se vám to povede.
S knihou získáváte přátelského průvodce, který vám pomůže překonat vaši touhu po dokonalosti. Přestanete se bát dělat chyby, začnete se snadněji rozhodovat a budete se cítit šťastnější.
Krok za krokem poznáte, proč vás touha po dokonalosti nutí vyhnout se riziku, proč býváte často tak nerozhodní a se vším otálíte nebo jak perfekcionismus tlumí vaši kreativitu. Základním problémem jsou vaše očekávání! Vyzvěte svůj vnitřní kritický hlas ke smíru a začněte žít s větší lehkostí, svobodou a spokojeností v osobním i pracovním životě.

 

Ukázka z knihy

 Mnoho perfekcionistů si myslí, že musí být dokonalí proto, aby si jich přátelé, členové rodiny, spolupracovníci a dokonce lidé, které ani neznají, považovali. Jsou úplně posedlí tím, jak je vnímají ostatní. Domnívají se, že když udělají nějakou chybu, tak si jich lidé nebudou vážit. Proto se snaží, jak mohou, aby k tomu nedošlo. Takové úsilí však nevyhnutelně vede k otrávenosti a zoufalství. Každý totiž občas dělá chyby. Patří to k naší lidské přirozenosti.

Dalším spouštěčem je pocit zmatku. Mnoho perfekcionistů se cítí naprosto chaoticky a jsou přesvědčení, že nemají žádnou kontrolu nad svým životem. V kanceláři mají (podle nich) nepořádek. A to samé (podle nich) platí i doma. Jejich auta (podle nich) vypadají, jako by v nich už týdny bydleli.

Tito jedinci se snaží být dokonalí, aby vnesli řád do svého zdánlivě chaotického světa. Normálně zorganizovaný život je jim málo. Namísto toho se snaží, aby každé místo, které je s nimi spojeno, vypadalo dokonale. Kancelář přece musí být bez jediné chybičky. Doma musí být všechno bez poskvrnky. Jejich auta musí působit zvenku i zevnitř jako nová. (str. 20)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

————————————————

Jak moc je pro člověka důležitý odpočinek a proč si jej dopřáváme čím dál méně? Švédský pastor postupně rozebírá problematiku dnešní uspěchané doby a vysvětluje, proč by se měl odpočinek vrátit mezi naše priority.

Síla nicnedělání

Co se děje, když odpočíváme
Autor: Tomas Sjödin
Přeložila: Vendula Nováková

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-262-1741-1
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Síla nicnedělání vydalo nakladatelství Portál.

Stává se vám, že si za žádnou cenu nedokážete vybavit nějaké slovo, jméno nebo údaj? Chvíli si lámete hlavu, ale pak vzdychnete a snažení vzdáte. A v tu chvíli si vzpomenete! To se právě ve vašem životě projevila síla nicnedělání…
V dnešní době se více než kdy jindy nabízí znovu objevit prastarý, ověřený životní rytmus a zařadit například do týdne naplněného usilovnou prací den odpočinku. Kniha švédského faráře Tomase Sjödina pojednává o zapomenuté důležitosti nicnedělání a radí nám, jak najít účinný kompromis mezi potřebou odpočinku a potřebou kontaktu s jinými lidmi. Odpočinek se v dnešní zrychlené době stal něčím, co rádi odsouváme až na poslední místo v nabitém programu, a považujeme jej spíše za „dobití baterek“ než za nepominutelnou součást života.
Autor v krátkých textech uvažuje o tom, co by se stalo, kdybychom odpočinek dali na první místo a všechny ostatní aktivity odvíjeli od tohoto postoje. Píše o tom, jak se stáhnout do ústraní, ale neizolovat se, co se přesně děje v mozku, když odpočíváme, jak nabrat dech, jak se „odpíchnout“ od volného dne, o hodnotovém systému odpočinku, jak si uchránit právo na to být unavený, jak se vyrovnat s potřebou odpočinku v konfrontaci s pocitem vlastní nedostatečnosti, jak se rozvíjet během odpočinku a co jsou „nepřátelé odpočinku“.
Meditativní, laskavá a nápaditá kniha úvah o smyslu odpočinku v životě.

 

Ukázka z knihy

Táta si času vážil. Jak svého, tak času ostatních. Kromě toho měl dar, který jsem mu vždycky záviděl – bral všechno s klidem. Máloco ho vyvedlo z míry. „To bude dobrý,“ znělo jeho heslo. V Ångermanlandu mají takové přísloví: „S časem se to má, jako když sjíždíte na sáňkách ze zledovatělého kopce. Brzdit nemá smysl.“ Čas se od té doby nezměnil, ten ubíhá pořád stejně. Ale co ten kopec? Není náhodou o dost prudší?

„Čas jsou peníze,“ řekl Benjamin Franklin, a pokud měl pravdu, je čas jen jednou z řady věcí, které v životě spotřebováváme. Je snadné dát mu za pravdu, když si uvědomíme, do jaké míry společenský důraz na ekonomii poznamenal naše vnímání času. Stalo se z něj zboží, čas se dá ušetřit, získat, ztratit, investovat a obětovat. Ale Franklin se také mýlil. Protože čas je jako vzduch. A stejně jako se chováme k okolnímu vzduchu, měli bychom se chovat i k času. (str. 84)

***

Samotné činnosti nejsou otravné, otrava je, když je vykonáváte pod časovým tlakem. Možná by se podle vztahu k nejběžnějším povinnostem dalo měřit, jak na tom v životě jste? Když stihnete dát krmení ptáčkům, posypat cestičky štěrkem, zatopit v kamnech, podívat se na barometr a odpovědět na dopisy, je vaše tempo tak akorát. Čas na běžné povinnosti je dobrý tachometr. (str. 87)

Zjistěte, o čem je celá ukázka.

 

O autorovi

Tomas Sjödin je švédský pastor a autor řady knih. Spolupracuje také s televizí a filmem, jeho texty se objevují v novinách a časopisech.

Zdroj informací: Portál

Nakladatelství Portál

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

S čím nejvíce bojujete vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBiologie v pěti lekcích
Co je život?

Nurse, Paul

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeRadost z nedokonalosti
Jak se zbavit perfekcionismu a být šťastnější

Zahariades, Damon

Grada, 2021

zobrazit info o knizeSíla nicnedělání
Co se děje, když odpočíváme

Sjödin, Tomas

Portál, 2021

Napsat komentář