Tajemství času

Rad casu
Čas – všichni víme, co znamená, ale vysvětlit ho, to už je horší.  Italský teoretický fyzik se ve své nejnovější knize zabývá tímto fenoménem a dochází ke zjištění, že tajemství času se možná skrývá přímo v nás samotných. Začtěte se do jeho výpravné teorie.

Carlo Rovelli, přední teoretický fyzik, spolutvůrce smyčkové kvantové gravitace, ale také výtečný spisovatel, se ve své nejnovější knize zabývá tajemstvím času, možná vůbec největší záhadou světa. V první části srozumitelným způsobem shrnuje, co o čase zjistila moderní fyzika. Vysvětluje, že fyzikální čas vůbec není unikátní, všude stejný a stejně plynoucí, dokonce není ani spojitý, a na kvantové úrovni se úplně vytrácí. Do tohoto podivuhodného světa zbaveného vší časovosti nás Rovelli zavádí ve druhé části knihy, aby nás ve třetí části své dobrodružné výpravy dovedl zpátky k nám, k lidským bytostem. Je totiž nutné vysvětlit, odkud se vlastně bere náš intenzivní pocit plynoucího času. Protože tajemství času možná ve své podstatě netkví v základech v kosmu, ale v nás samotných.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Začněme prostým faktem: na horách plyne čas rychleji než dole u moře.
Rozdíl je to nepatrný, ale dá se změřit pomocí přesných hodin, které si můžete koupit na internetu za pár tisíc euro. S trochou úsilí tedy může každý na vlastní oči vidět, že čas se opravdu zpomaluje. Pomocí dokonalejších hodin ve speciálních laboratořích lze toto zpomalování času zaznamenat i mezi výškami lišícími se o pár centimetrů: hodiny umístěné na podlaze jdou o něco pomaleji nežli stejné hodiny na stole. (str. 15)

O edici

Populárně naučná řada Aliter vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 130 x 200 mm, vázané s přebalem.

Řád času

L’ordine del tempo
Autor: Carlo Rovelli
Přeložil: Jiří Podolský

Počet stran: 250
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7363-951-8
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Řád času vydalo nakladatelství Dokořán. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Profesor Carlo Rovelli (* 1956) je současný přední italský teoretický fyzik. Vystudoval fyziku na Boloňské univerzitě, doktorát obhájil na Univerzitě v Padově. Aktuálně působí na Univerzitě Aix-Marseille ve Francii a na Pittsburské univerzitě v USA. Zabývá se převážně kvantováním gravitace, patří mezi hlavní tvůrce teorie smyčkové kvantové gravitace. Věnuje se také historii a filozofii vědy. Je autorem více než 200 vědeckých článků v prestižních odborných časopisech, dvou významných monografií (Kvantová gravitace, 2004; a Kovariantní smyčková kvantová gravitace, 2014) a čtyř popularizačních knih (Co je čas? Co je prostor?, 2006; Co je věda: Anaximandrova revoluce, 2011Sedm krátkých přednášek z fyziky2014; a Realita není tím, čím se zdá být2014). Pravidelně též přispívá do italských periodik (Corriere della Sera, Il Sole 24 Ore, La Reppublica).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Napsat komentář