Kdy se neživot změnil v život…

Co je zivot
Odpověď na otázku „Co je život?“ se snažil najít australsko-izraelský chemik. Ve svém výzkumu se zaměřil na propojení chemie a biologie s tím, že právě biologické jevy mají souvislost s chemickými a fyzikálními principy.

Přestože nemůžeme vyloučit, že se život v nějaké primitivní podobě nachází i jinde ve sluneční soustavě, pouze na Zemi se jedná o fenomén takřka všudypřítomný. V nejrůznějších formách jej najdeme na souši i v oceánech, ve vzduchu i pod zemí, v termálních pramenech i na vrcholcích hor. O životě víme mnohé, ale řešení té nejdůležitější otázky nám nadále uniká. Kdysi si ji v knize Co je život? (1944) položil i slavný fyzik Erwin Schrödinger a jeho příkladu následovaly celé zástupy vědců. Kdy se neživot změnil v život? Kde se to stalo? Co k tomu bylo potřeba? Co mají všechny živé formy společné? A konečně, měli bychom řešení této otázky hledat v biologii, nebo spíše v chemii a fyzice, popřípadě někde úplně jinde? S definitivní odpovědí dosud nikdo nepřišel, ale možná je to i tím, že si neklademe ty správné otázky. Další a potenciálně zásadní střípek do této skládačky přidává chemik Addy Pross, který se snaží hledat spojnice mezi chemií a biologií a ukazuje, že řada biologických jevů vychází z chemických a fyzikálních principů. A když si jejich podstatu uvědomíme, možná nám konečně pomohou zodpovědět otázku: Co je život?

Ukázka z knihy

Již jsme si popsali podstatu biologické komplexity jako oříšek, který je třeba rozlousknout. Jak jsme s tím daleko? Dosáhla redukce, prověřená vědecká metoda, která nám v posledních několika staletích tolikrát posloužila, opravdu svých hranic? Je potřebný nový metodologický přístup? Řada předních biologů by prohlásila, že ano. Má odpověď však i nadále zní ne. V této kapitole si popíšeme, o co se můj názor opírá, a pokusíme se demonstrovat, že existuje cesta vpřed a že redukcionistický přístup lze na globální holistické úrovni efektivně aplikovat na biologii. (str. 7)

Přečtěte si pokračování ukázky.

O edici

Populárně naučná řada Aliter vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 130 x 200 mm, vázané s přebalem.

Co je život?

Jak se chemie stává biologií
Autor: Addy Pross

Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3060-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Co je život? vydalo nakladatelství Dokořán. A nezapomeňte na další ukázku.

O autorovi

Addy Pross (* 1945) je australsko-izraelský chemik. Vystudoval organickou chemii v Sydney a v Londýně, posledních 45 let je profesorem chemie na Univerzitě Bena Guriona v Negevu. Je specialistou na chemickou reaktivitu (zde je mimo jiné spoluautorem široce užívaného Prossova-Shaikova modelu chemické reaktivity) a teoretickou organickou chemii. Navrhl rovněž koncept dynamicko-kinetické stability, která – ač je ve zdánlivém rozporu s termodynamickými zákony – je zatím nejslibnějším východiskem k řešení otázek života. Jako profesor chemie působil na mnoha univerzitách od NYU v Šanghaji až po Stanfordovu univerzitu, kromě více než stovky odborných prací je autorem knihy Theoretical and Physical Principles of Organic Reactivity (Teoretické a fyzikální principy organické reaktivity, 1995).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo je život?
Jak se chemie stává biologií

Pross, Addy

Dokořán, 2020

Napsat komentář