Rubrika: Reportáže

Můj život je desetiproudá dálnice

konkolski-uvod

Nic není nemožné. Jít za svým snem, třebaže se zdá být zcela nereálným, absurdním, aby byl proměněn ve skutečnost. K tomu je třeba houževnatosti, zarputilosti, odvahy, ochoty obětovat vše, co činí člověku život příjemným a pohodlným, pracovitosti a nasazení svých sil i zdraví až do krajnosti. Pravdivost toho, co bylo napsáno, stvrzuje vrchovatou měrou naplněná životnou pouť největšího českého mořeplavce Richarda Konkolského.

I v cizině jsem byl doma

Timothy Garton Ash: Evropa, náš domov

Evropa po konci 2. světové války, Evropa po pádu berlínské zdi, Evropa po rozpadu sovětského impéria, Evropa po krvavém rozpadu Jugoslávie, Evropa po ruské agresi proti Gruzii, po ruské anexi Krymu až po Ruskem rozpoutanou hrůznou válku na Ukrajině.  To vše skrze osobní výpověď a zároveň optikou striktně ověřených historických faktů podané v knize předního britského spisovatele a historika Timothyho Gartona Ashe.

Věci, které září

uvod-cilek

Porozumět světu skrze umění, odhalit jeho krásy prostřednictvím výtvarných děl, které se jimi inspirují. Nechat se díky uměleckým projevům uchvátit zářivostí světa, projevující se barvami, světlem, zvuky. A mnoho jiného je zachyceno a vědeckými poznatky doprovázeno v nedávno nakladatelstvím Dokořán publikované knize esejů Václava Cílka.

Čerti – jsou, či nejsou?

capek-sverak-uvod

České středohoří – úchvatný kraj, jenž svými sopečnými homolovitými útvary tyčícími se nad údolími prohloubenými řekami, s tajemnými zříceninami středověkých hradů, s lesy, jež nabízí skrýš roztodivným tvorům, provokuje fantazii literátů a výtvarníků, aby v jeho konturách rozehrály pohádkové děje a obrazy. A právě v harmonické symbióze slova a barev vydává nakladatelství Grada jeden takový příběh.

Heinrich Böll: Ochranné obklíčení

intro

Román, napsán před více než padesáti lety, v mnohém předjímá problémy dnešní doby. Manipulující média, virtuální realita bořící schopnost vnímat skutečnost, stírání hranic mezi živou bytostí a automatem, omezování lidských svobod… To jsou některé z vícero jevů, jež literárně ve své knize Ochranné obklíčení zpracoval Heinrich Böll.

Byl jednou jeden dům…

vinohrady-uvod

Osmdesát devět let prožitých v jednom domě v jedné z vinohradských ulic. Co událostí a lidských příběhů se za tak dlouhý čas v něm, jeho okolí – ať už bezprostředním či vzdálenějším – přehrálo. To  a mnoho dalšího ve svém obsáhlém díle zachycuje žena, která byla do domu v Mánesově ulici číslo 62 na Vinohradech přinesena v dubnu 1934 rovnou z porodnice u svatého Apolináře.

Svět knihy 2023 očima teenagera

perex

Svět knihy přitahuje pozornost nejen dospělých, ale i dětí. Letos se na něj poprvé vypravily i členky čtenářského kroužku pro mladší teenagery. Jedna z účastnic se s námi podělila o své zážitky…

Jan Švancara s malou pomocí přátel představil novou detektivku

Svancara-perex

Jan Švancara nemohl svou prvotinu představit veřejnosti, protože jeho kniha Podzimní boogie-woogie vyšla během pandemie. Cestu ke čtenářům si ale i tak našla a nedávno se dočkala pokračování. Druhý díl detektivní série o své oficiální přivítání na knižním trhu naštěstí ochuzen nebyl…

Procitají andělé

halik-uvod

Čas adventní, čas vánoční, ale také doba neklidná. To vše se zrcadlí v podtitulu nové knížky Tomáše Halíka Procitají andělé. Co však přes propastnost, která mezi časem adventu i Vánoc a dobou válečného konfliktu, ční, mají společného? Je to naděje…

Rozepsaný příběh

tutanchamon-uvod

„Tutanchamonův příběh je totiž stále ještě rozepsán…“ Byť od objevení hrobky egyptského panovníka uplynulo letos přesně sto let, stále jeho osudy nejsou zcela odhaleny. Co ještě mohou lidstvu archeologická bádání odhalit? I k tomu se vztahuje kniha předního českého egyptologa a ředitele Českého egyptologického ústavu profesora Miroslava Bárty Tutanchamon.