Získejte román o nezdolnosti ženského přátelství

Vyhnankyne uvodni (1)
Evangeline, Hazel a Mathinna – tři ženy, tři odlišné příběhy, které se propojí díky nevyhnutelnosti dějin. Vydejte se spolu s nimi za přátelstvím do historie kolonizace Austrálie.

Počátky kolonialismu i síla minulých generací

Když mladá naivní vychovatelka Evangeline otěhotní se synem svého zámožného londýnského zaměstnavatele, netuší, jak závažné to pro ni bude mít následky. Poté, co ji služka navíc křivě obviní z krádeže, je Evangeline propuštěna z práce a zatčena. S hrůzou se dozvídá, že byla odsouzena ke čtrnácti letům v australské trestanecké kolonii ve Van Diemenově zemi, dnešní Tasmánii. Neví, co ji čeká, ale jedna věc je jistá: dítě, které nosí pod srdcem, se narodí během několikaměsíční plavby. Jediné štěstí je, že na lodi se Evangeline spřátelí s šestnáctiletou Hazel, zručnou porodní asistentkou a bylinkářkou.

V době, kdy loď dorazí na místo, je mnoho místních obyvatel, Aboridžinců, násilně vytrženo z jejich přirozeného prostředí a někteří jsou nuceni začlenit se do společnosti britských kolonizátorů. Jednou z takových je osmiletá Mathinna, osiřelá dcera náčelníka kmene Lowreenne, kterou „adoptoval“ nový guvernér Van Diemenovy země. Christina Baker Klineová vykresluje počátky kolonialismu v Austrálii z nové perspektivy prostřednictvím zkušeností Evangeline, Hazel a Mathinny a současně vypráví příběh o milosti zrozené ze strádání, o nezničitelných poutech ženského přátelství a o síle odkazu předchozích generací.

Vyhnankyně

Autorka: Christina Klineová
Přeložila: Jana Hlávková

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Vydáno: 04/2024
ISBN: 978-80-7689-353-5

Přečtěte si více informací o knize Vyhnankyně, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota.

JOTA_22

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Ukázka z knihy

Když scházela po schodech do části domu určené pro služebnictvo a míjela ostatní členy personálu, jen na ni odměřeně pokývli či úplně odvraceli pohledy. Majordomův pomocník se na ni jen přihlouple usmál. A když přecházela po podestě mezi dvěma schodišti kolem pokoje, kde bydlela Agnes s další služebnou, dveře se znenadání otevřely a Agnes vyšla ven. Jakmile uviděla Evangeline, zbledla a pokusila se kolem ní proklouznout, ale Evangeline ji chytila za paži.

O autorce

Christina Baker Klineová se narodila v Anglii, ale vyrostla na jihu Ameriky a v Maine. Studovala na Yaleské univerzitě, následně na Cambridge a na Universitě ve Virginii. Přestože vystřídala řadu zaměstnání (byla například šéfkuchařkou), v současnosti se již plně věnuje literatuře. Je autorkou osmi bestsellerů č. 1 podle The New York Times. Její knihy vyšly ve 40 zemích a získaly řadu ocenění (např. New England Prize for Fiction). Píše také eseje, články a recenze, které se objevily v mnoha časopisech. V češtině jí v roce 2013 vyšel román Vlak naděje.

(Zdroj informací: Jota)

Vyhrajte knihu Vyhnankyně

Tři hlavní postavy působivého románu Christine Klineové mají každá svůj vlastní příběh. Všechny společně však vyprávějí příběh ještě mnohem zajímavější.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Vyhnankyně vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vyhnankyně
probíhá od 26. dubna do 9. května 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Vyhnankyně

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyhnankyně

Klineová, Christina Baker

Jota, 2024

Napsat komentář