Rubrika: Beletrie pro dospělé – recenze

AIDS, lži a drogy

spina-perex

Milosrdná lež může někdy napáchat víc zla než pravda. Dokonce může vést až k vraždě. A tak nikdo není bez viny…

Úskalí diplomacie

Pratchett_PatyElefant_audio

Že je politika náročná disciplína, je snad jasné. Nenechte se ale mýlit – skuteční politici nejsou ti, které vídáme (nebo častěji nevídáme) v televizních přenosech z jednání parlamentu. Ti praví ovládají umění vyslovit i lež tak, aby nejenom zněla jako pravda, ale byla od ní k nerozeznání.

Respektuj mimozemšťana svého

Strugacti_UtekyZPekla

Od nepaměti mají lidé potřebu zasahovat do vývoje nově objevených civilizací. Ne vždy, pokud vůbec někdy, dopadne takové vměšování pro původní obyvatele dobře. Jak to ale bude s ovlivňováním případných mimozemšťanů, až nám to technologie dovolí?

Završení havířské kroniky

Sikmykostel3_banner 300x225 (1)

Po nástupu komunistů k moci se mnohé v dolech změnilo. Místo moudrého dobývání nastoupilo stachanovské drancování. A nad šachtami se rozsvěcely rudé hvězdy…

Ne tak úplně obyčejná babička

silena-babicka-perex

Rozvedená matka, která potřebuje pohlídat dvě děti o prázdninách, nemá moc na výběr. Vlastně se jí nabízí jediné řešení: povolat babičku. Jenže její matka není tak úplně normální…

Nedotknutelní

kdyz-zmizela-perex

Co všechno jsou mladé dívky ochotné udělat, aby se staly slavnými, světově vyhledávanými modelkami? A co všechno obětují životu v luxusu?

Nový začátek

nami_to_zacina

Občas lidé musí udělat zásadní životní rozhodnutí. Třeba opustí někoho, koho milovali, protože jim dotyčný dlouho ubližoval. Jaký bude jejich nový začátek?

Někdo chystá ples, někdo loupež

Vase_Hospodyne- nahled

Dvacáté století zatím ušlo jen nepatrný kousek cesty. Na silnicích je pořád víc koní než automobilů. Rozdíly mezi sloužícími a majiteli velkých domů vypadají nepřekonatelně. Nebo jde jen o iluzi?

Vyúčtování se životem

Diky_grazie_merci_nahled

V pětaosmdesáti vyhrála jackpot v kasinu a rozhodla se, že peníze využije k cestě proti proudu času. Pochopí její jednání okolí? A stihne to vůbec? Kolik času jí zbývá?

Svět bez povinností

Strugacti_DraveVeciNasiDoby

Přemýšlíte někdy nad osudy zaniklých civilizací? Kam se propadli obyvatelé kdysi mocných zemí, o jejichž rozkvětu a síle nám dnes vyprávějí už jen ruiny světů, nad nimiž se i teď tají dech? Nemohl je nakonec zničit jejich vlastní blahobyt?