Rubrika: Populárně-naučná – recenze

Pusťte děti k troubě!

Peceni_pro_deti-nahled

Dívali se vaši potomci s vámi na soutěž Peče celá země a mají chuť se do pečení pustit také? Pak možná uvítáte knihu jednoduchých receptů.

Učit se od mistrů

Moestl_TajneUceniNinju

Každý den se potýkáme s nějakým konfliktem. Tu nám svou vůli diktuje nekompetentní nadřízený, jindy jsme v moci nevrlého úředníka. Nezřídka nás takový boj vyčerpá natolik, že se vzdáme svých snů. Rezignujeme. Ale nemuseli bychom. Proč se nepoučit z po generace budovaného systému přežití a cesty k úspěchu?

„Krimi příběhy“ poprvé v knize!

namesicnivrazi-nahled

Se zpracováním skutečných kriminálních zločinů se poslední dobou roztrhl pytel. Množství podcastů, YouTube kanálů i knih poskytuje příznivcům true crime žánru možnost seznámit se s reálnými případy.

Skutečnost si nebere servítky

Muller_SkutecneZlocinyNaPlzensku

Z bezpočtu detektivek si čtenáři mohou odnést pocit, že zločin vždy vyřeší jedna geniální osoba. Podobně lze z díla některých umírněných autorů nabýt dojmu, že zločinec je gentleman připravený přiznat vinu, jakmile je usvědčen. Realita ale bývá zpravidla odlišná.

Tvůrce světů

Wilkins_TerryPratchettZivotVPoznamkachPodCarou

Na světě nebude mnoho spisovatelů, kterým jejich práce dopomohla k získání rytířského titulu. Jen málokterý autor se může pochlubit slávou a fanouškovskou základnou takového rozsahu jako sir Terry Pratchett. Nyní máme před sebou příběh jeho života.

Mami, co nám uvaříš?

Mami-_mam_hlad-nahled

Každé mamince občas dojdou nápady, co připravit k obědu, na svačinku či k večeři svým dětem. I proto jsou všeobecně velmi populární různé kuchařské blogy a knihy.

Nikdy není pozdě

Pece-o-lasku-nahled

Máte pocit, že váš vztah zevšedněl a už vám nic nedává? Zlomili jste nad svým partnerem hůl a chce se vám odejít? Ještě to nevzdávejte!

O hledání řádu v dekorativním umění

smysl_pro_rad

Texty Ernsta Hanse Gombriche prosluly díky efektivnímu spojení psychologie a umění – titul Smysl pro řád v tomto kontextu není výjimkou. Autor se zde zjednodušeně řečeno zabývá zejména tím, jak lidské oko vnímá vzory.

„Povinná četba“ pro obdivovatele renesančního umění

o_renesanci_1

Renesance jakožto umělecký styl znamenal nejen významný přerod v oblasti umění, ale i v lidském myšlení. Oba tyto aspekty zkoumá ve svých esejích známý historik umění Ernst Gombrich.

To jako vážně?

Vitvar_UmeniKteremuNikdoNerozumi_audio

Umění je něco, co už z principu nelze uvěznit do jakýchkoli hranic. Co se jednomu líbí, může druhého odpuzovat. Cena uměleckého předmětu se neměří jeho estetickou hodnotou, ale něčím úplně jiným. Čím? Těžko říci.