Rubrika: Populárně-naučná – recenze

Bylo nebylo současnosti

Janecek_CernaSanitka3

Jistě jste už někdy vyslechli historku, kterou vyprávějící někde zaslechl. A jakkoli se možná oháněl její zaručenou věrohodností, možná se vám na ní něco nezdálo. Přesto jste takový příběh sami posléze vyprávěli dál. Jen jste jej trošku vylepšili. A tak jste nejspíš nevědomky přispěli k šíření novodobé legendy.

Pomníky československé kriminalistiky

Mares_NejvetsiZahadyZlocinu

Někdy se stane, že zločin zůstane bez trestu. Jindy je pachatel dopaden, ale později se ukáže, že vše mohlo být docela jinak. Ne vždy se tak podaří včas očistit nevinného a potrestat toho, kdo skutek doopravdy spáchal. Zvlášť, uplynulo-li od případu mnoho desítek let.

Pusťte děti k troubě!

Peceni_pro_deti-nahled

Dívali se vaši potomci s vámi na soutěž Peče celá země a mají chuť se do pečení pustit také? Pak možná uvítáte knihu jednoduchých receptů.

Učit se od mistrů

Moestl_TajneUceniNinju

Každý den se potýkáme s nějakým konfliktem. Tu nám svou vůli diktuje nekompetentní nadřízený, jindy jsme v moci nevrlého úředníka. Nezřídka nás takový boj vyčerpá natolik, že se vzdáme svých snů. Rezignujeme. Ale nemuseli bychom. Proč se nepoučit z po generace budovaného systému přežití a cesty k úspěchu?

„Krimi příběhy“ poprvé v knize!

namesicnivrazi-nahled

Se zpracováním skutečných kriminálních zločinů se poslední dobou roztrhl pytel. Množství podcastů, YouTube kanálů i knih poskytuje příznivcům true crime žánru možnost seznámit se s reálnými případy.

Skutečnost si nebere servítky

Muller_SkutecneZlocinyNaPlzensku

Z bezpočtu detektivek si čtenáři mohou odnést pocit, že zločin vždy vyřeší jedna geniální osoba. Podobně lze z díla některých umírněných autorů nabýt dojmu, že zločinec je gentleman připravený přiznat vinu, jakmile je usvědčen. Realita ale bývá zpravidla odlišná.

Tvůrce světů

Wilkins_TerryPratchettZivotVPoznamkachPodCarou

Na světě nebude mnoho spisovatelů, kterým jejich práce dopomohla k získání rytířského titulu. Jen málokterý autor se může pochlubit slávou a fanouškovskou základnou takového rozsahu jako sir Terry Pratchett. Nyní máme před sebou příběh jeho života.

Mami, co nám uvaříš?

Mami-_mam_hlad-nahled

Každé mamince občas dojdou nápady, co připravit k obědu, na svačinku či k večeři svým dětem. I proto jsou všeobecně velmi populární různé kuchařské blogy a knihy.

Nikdy není pozdě

Pece-o-lasku-nahled

Máte pocit, že váš vztah zevšedněl a už vám nic nedává? Zlomili jste nad svým partnerem hůl a chce se vám odejít? Ještě to nevzdávejte!

O hledání řádu v dekorativním umění

smysl_pro_rad

Texty Ernsta Hanse Gombriche prosluly díky efektivnímu spojení psychologie a umění – titul Smysl pro řád v tomto kontextu není výjimkou. Autor se zde zjednodušeně řečeno zabývá zejména tím, jak lidské oko vnímá vzory.