Rubrika: Populárně-naučná – recenze

„Krimi příběhy“ poprvé v knize!

namesicnivrazi-nahled

Se zpracováním skutečných kriminálních zločinů se poslední dobou roztrhl pytel. Množství podcastů, YouTube kanálů i knih poskytuje příznivcům true crime žánru možnost seznámit se s reálnými případy.

Skutečnost si nebere servítky

Muller_SkutecneZlocinyNaPlzensku

Z bezpočtu detektivek si čtenáři mohou odnést pocit, že zločin vždy vyřeší jedna geniální osoba. Podobně lze z díla některých umírněných autorů nabýt dojmu, že zločinec je gentleman připravený přiznat vinu, jakmile je usvědčen. Realita ale bývá zpravidla odlišná.

Tvůrce světů

Wilkins_TerryPratchettZivotVPoznamkachPodCarou

Na světě nebude mnoho spisovatelů, kterým jejich práce dopomohla k získání rytířského titulu. Jen málokterý autor se může pochlubit slávou a fanouškovskou základnou takového rozsahu jako sir Terry Pratchett. Nyní máme před sebou příběh jeho života.

Mami, co nám uvaříš?

Mami-_mam_hlad-nahled

Každé mamince občas dojdou nápady, co připravit k obědu, na svačinku či k večeři svým dětem. I proto jsou všeobecně velmi populární různé kuchařské blogy a knihy.

Nikdy není pozdě

Pece-o-lasku-nahled

Máte pocit, že váš vztah zevšedněl a už vám nic nedává? Zlomili jste nad svým partnerem hůl a chce se vám odejít? Ještě to nevzdávejte!

O hledání řádu v dekorativním umění

smysl_pro_rad

Texty Ernsta Hanse Gombriche prosluly díky efektivnímu spojení psychologie a umění – titul Smysl pro řád v tomto kontextu není výjimkou. Autor se zde zjednodušeně řečeno zabývá zejména tím, jak lidské oko vnímá vzory.

„Povinná četba“ pro obdivovatele renesančního umění

o_renesanci_1

Renesance jakožto umělecký styl znamenal nejen významný přerod v oblasti umění, ale i v lidském myšlení. Oba tyto aspekty zkoumá ve svých esejích známý historik umění Ernst Gombrich.

To jako vážně?

Vitvar_UmeniKteremuNikdoNerozumi_audio

Umění je něco, co už z principu nelze uvěznit do jakýchkoli hranic. Co se jednomu líbí, může druhého odpuzovat. Cena uměleckého předmětu se neměří jeho estetickou hodnotou, ale něčím úplně jiným. Čím? Těžko říci.

Pohled na sebevraždy v průběhu staletí

bez_zpevu_a_bez_zvoneni

Se sebevraždami se můžeme setkat po většinu lidských dějin, kdy tak jednotlivci obvykle řešili svou bezvýchodnou životní situaci. Postoj společnosti k sebevrahům se poměrně dynamicky měnil s tím, jak se měnilo i její myšlení. Tuto proměnu popisuje publikace Daniely Tinkové.

Když tě nechytnou včas, jsi volný…

soutez-nepromlcime

Metoda porovnávání DNA zanechaného pachatelem na místě činu přinesla novou naději pozůstalým, že zlo bude potrestáno. Jenže tomu tak být bohužel nemusí…