Rubrika: Lit. soutěže

Známe vítěze 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu

M. Sichinger cena uvodni(1)

V úterý 5. září 2023 proběhlo slavnostní vyhlášení 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu v Kaiserštejnském paláci v Praze. Laureátem se rohodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger se svojí knihou Zítra přijde Olah. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. 

Výroční ceny Albatrosu

vyrocni ceny albatros uvodni

V pražském kině Přítomnost byly předány Výroční ceny nakladatelství Albatros pro nejlepší dětské knihy. Cenu za významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež si převzala Ivona Březinová.

Cestopis roku 2022

cestopis roku uvodni

V jubilejním pátém ročníku soutěže o nejlepší cestopis roku, udělovanou na počest legendární cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda, si literární porotu získala výpravná kniha manželů Honových Náš evropský deník II.

Magnesia Litera 2023

magnezia-nahled

V pondělí 17. dubna proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů cen Magnesia Litera. Knihou roku dalšího ročníku se stala kniha poezie s názvem Jana bude brzy sbírat lipový květ, která vyšla k nedožitým narozeninám Jany Frankové Doležalové.

Startuje čtvrtý ročník soutěže o papír a tisk knihy zdarma – Book in Progress 4

Book in Progress 4_uvodni

A je to tu zase! Příležitost pro všechny, kteří by chtěli vyhrát papír a tisk zdarma na výrobu vlastní knihy. Představte svůj projekt v soutěži Book in Progress a získejte šanci vdechnout mu život.

Laureát 35. ročníku Ceny Jiřího Ortena

cena uvodni

Vítězem 35. ročníku Ceny Jiřího Ortena, která se uděluje talentovaným autorům do 30 let, je Vojtěch Vacek. Autor upoutal porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) svou básnickou sbírkou Měňagon, jež je jeho druhým literárním počinem.

Cenu Hanzelky a Zikmunda pro rok 2021 získal cestopis Stanislava Havlíčka HLAS VĚTRU

TZ_cestopis roku 2021

V předvečer 75. výročí startu cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda na jejich velkou cestu do Afriky a Jižní Ameriky byly na Dobříši vyhlášeny výsledky 4. ročníku soutěže o cestopis roku.

Magnezia Litera 2022

magnezia-nahled

V neděli 10. dubna byly v přímém přenosu vyhlášeni vítězové všech kategorií ceny Magnesia Litera. Absolutním vítězem 21. ročníku se v očích odborníků stala kniha Pavla Klusáka věnovaná životu a době Karla Gotta z nakladatelství Host. Blogem roku určili čtenáři facebookovou stránku Řecké štěstí!

Cenu Český bestseller získal Patrik Hartl, čtenáře nejvíc zaujala Karin Lednická

cb2021nahled

Slavnostní večer věnovaný vyhlašování knižních cen ČESKÝ BESTSELLER se letos vrátil zpátky do své tradiční podoby. V pořadí již 23. ročník proběhl v pátek 11. 3. v ostravském Trojhalí Karolina. 

Ocenění nejlepších autorů v městském kole literární soutěže O poklad strýca Juráša

o poklad stryca jurasa 21

I letos byli vyhodnoceni nejúspěšnější autoři dětské literární soutěže O poklad strýca Juráša, kterou každoročně vyhlašuje Masarykova veřejná knihovna Vsetín. Slavnostní vyhlášení městského kola proběhlo ve čtvrtek 27. ledna.