Cesta ke kvantové gravitaci

Realita neni cim se zda
Podle nejnovějšího výzkumu došli vědci k závěru, že naše realita není tím, čím se zdá. Popsat tuto novou teorii a shrnout její závěry se rozhodl jeden z členů výzkumného týmu a předkládá tak zájemcům o moderní teoretickou fyziku a kvantování poutavé čtivo. 

Jedním z největších problémů moderní teoretické fyziky je kvantování gravitace, které se snaží propojit tři pilíře moderní fyziky: obecnou relativitu, kvantovou teorii a statistickou fyziku. Nejúspěšnějším pokusem posledních desetiletí je teorie smyčkové kvantové gravitace, vypracovaná týmem předních teoretiků, do kterého patří i autor této knihy Carlo Rovelli. Této teorii se podařilo dobře definovat kvanta prostoru i kvanta času a zdá se, že nekonečně malé rozměry ani nekonečně krátké časové intervaly opravdu neexistují. K důsledkům této teorie patří, že „realita není, čím se zdá“: vzdálenost nelze dělit donekonečna, čas na fundamentální úrovni neexistuje, zmizí nepříjemné singularity z teorie černých děr a prvních okamžiků po velkém třesku. Nejlepším prostředníkem k seznámení s novým konceptem i jeho důsledky je tato výborně napsaná kniha: jednak proto, že ji napsal jeden z hlavních autorů celé teorie, ale zejména z toho důvodu, že Rovelli má vzácný talent jasně, poutavě a s nadhledem vysvětlovat nejspletitější fyzikální teorie. Kromě toho jde prozatím o jediné populární zpracování tohoto zajímavého a aktuálního tématu.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Albert byl rebel. Jeho rodiče ho zanechali v Německu, aby navštěvoval střední školu, ale pro něj byl německý školský systém příliš zkostnatělý a militaristický. Autoritářskou školu nemohl vystát, a tak studií zanechal. Připojil se k rodičům v italské Pavii a nějaký čas strávil lenošením. Později odešel studovat do Švýcarska, ale zpočátku neuspěl u přijímacích zkoušek na Polytechniku v Curychu, kam se toužil dostat. Po dokončení univerzitního studia nemohl najít místo coby vědec, a tak, aby mohl žít s dívkou, do které se zamiloval, přijal zaměstnání na patentovém úřadu v Bernu. (str. 62)
Zaujala vás ukázka z kapitoly Počátek revoluce? Přečtěte si její pokračování.

Realita není, čím se zdá

Cesta ke kvantové gravitaci
Autor: Carlo Rovelli
Přeložil: Jiří Podolský

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-2595-5,978-80-7363-
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Realita není, čím se zdá vydalo nakladatelství Dokořán.

Carlo Rovelli

Profesor Carlo Rovelli (* 1956) je současný přední italský teoretický fyzik. Vystudoval fyziku na Boloňské univerzitě, doktorát obhájil na Univerzitě v Padově. Aktuálně působí na Univerzitě Aix-Marseille ve Francii a na Pittsburské univerzitě v USA. Zabývá se převážně kvantováním gravitace, patří mezi hlavní tvůrce teorie smyčkové kvantové gravitace. Věnuje se také historii a filozofii vědy. Je autorem více než 200 vědeckých článků v prestižních odborných časopisech, dvou významných monografií (Kvantová gravitace, 2004; a Kovariantní smyčková kvantová gravitace, 2014) a čtyř popularizačních knih (Co je čas? Co je prostor?, 2006; Co je věda: Anaximandrova revoluce, 2011; Sedm krátkých přednášek z fyziky, 2014; a Realita není tím, čím se zdá být, 2014). Pravidelně též přispívá do italských periodik (Corriere della Sera, Il Sole 24 Ore, La Reppublica).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRealita není, čím se zdá
Cesta ke kvantové gravitaci

Rovelli, Carlo

Dokořán, 2018

Napsat komentář