Rubrika: Medailony

Blahopřání spisovatelce Ludmile Vaňkové

Svět_knihy_2009_-_Ludmila_Vaňková

„Už jedou! Vidím královnu!“ Hlas sotva desetiletého kluka rozřízl šepot davu, který se shromáždil u městské brány. Taková událost!

Ve věku 84 let zemřel Umberto Eco

Umberto_Eco

Bylo mu téměř 50 let, když vyšel jeho první román – Jméno růže. Od té doby znal Umberta Eca snad celý svět. Včera, 19. února 2016 ve věku 84 let podlehl rakovině.

Ivanka Devátá slaví kulaté narozeniny!

Ivanka Devátá – Svět knihy 2011 (Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0)

Dnes je tomu právě osmdesát let od narození známé české herečky a populární spisovatelky Ivanky Deváté. Na svém kontě má nepřeberné množství rolí a zatím čtrnáct mnohokrát vydaných knih.

Královna detektivek by dnes oslavila své 125. výročí narození

Agatha_Christie

Byla známou spisovatelkou, dramatičkou a cestovatelkou, ale i dobrovolnou zdravotní sestrou. Je tomu už téměř čtyřicet let, kdy odešla na věčnost a svět tak přišel nejen o významnou literární ikonu, ale především o úžasnou osobnost. Připomeňme si život a dílo Agathy Christie.

Ray Douglas Bradbury jako ikona science fiction pro současné i budoucí generace

Ray-Bradbury

Dnes je tomu 95 let ode dne, kdy se narodil jeden z nejvýznamnějších světových autorů science fiction literatury. Ačkoliv už autor není mezi námi, jeho odkaz i nadále přetrvává. Nahlédněme do jeho života a připomeňme si několik nejvýznamnějších děl…

Vzpomínka na Ludvíka Vaculíka

LudvikVaculik

Zemřel v nedožitých 89 letech 6. června letošního roku. Byl komunistou i chartistou, novinářem, fejetonistou, miloval i zpěv lidových písní. Připomeňme si Ludvíka Vaculíka prostřednictvím knih plných jeho fejetonů.

Nedoceněný Josef Karel Šlejhar

Josef_Karel_Slejhar_student

Jméno spisovatele Josefa Karla Šlejhara je v dnešní době spojováno především s filmem Kuře melancholik (autorem scénáře byl Vladimír Körner) a někdy také s jeho podpisem pod manifestem České moderny. Tento věčný pesimista a literární samotář je řazen do okruhu tzv. naturalistů. Dnes, 14. října, uplyne 150 let od jeho narození.

Královna švédské krimi Camilla Läckberg slaví narozeniny!

CLfoto

Autorka populárního vyšetřovacího tandemu Erika Falcková – Patrik Hedström slaví kulaté – čtyřicáté narozeniny. Pokud ji ještě neznáte, vypravte se s námi do Švédska!

Francesco Petrarca: Renesanční básník, který navštívil Prahu

(c) National Trust, Blickling Hall; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Celých sedm set deset let dnes, 20. července uplynulo od narození známého renesančního spisovatele jménem Francesco Petrarca. Petrarca, společně s Boccacciem považovaný za otce humanismu, proslul především básněmi o své celoživotní múze Lauře.

Výročí nedožitých devadesáti let českého kreslíře, jenž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů

neprakta

Že neznáte českého kreslíře, humoristu a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu? Stačí se podívat na pár jeho ilustrací a zjistíte, že s jeho dílem se setkáváte možná i po celý svůj život.