Rubrika: Tiskové zprávy

Březen – měsíc čtenářů je opět tady!

Brezen uvodni

Milovníci knih a českých knihoven, zbystřete! Je tady oblíbený Březen – měsíc čtenářů. S ním do českých knihoven přichází i výraznější podpora čtenářství jako takového, ale i mnoho zajímavých akcí pro děti, studenty, dospělé i seniory. 

Rozhovor s Martinem Patřičným

Patricny_Tajemstvi dreva1

Rozhovor s Martinem Patřičným k vydání 2. vydání Tajemství dřeva.

Cenu Rudolfa Medka získal překladatel Jakub Šedivý

J. Sedivy uvodni (1)

Dne 21. 9. 2023 byla v Klementinu po patnácté předána Cena Rudolfa Medka. Cenu udělují Slovanská knihovna a spolek Ruská tradice osobnostem z oblasti vědy a kultury.

Vyhlášení cen nakladatelství Academia a Studentské soutěže

Academia-logo

V pondělí 18. září se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků 15. ročníku Cen Nakladatelství Academia a 11. ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia.

Známe vítěze 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu

M. Sichinger cena uvodni(1)

V úterý 5. září 2023 proběhlo slavnostní vyhlášení 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu v Kaiserštejnském paláci v Praze. Laureátem se rohodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger se svojí knihou Zítra přijde Olah. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. 

Vyhodnocení 36. ročníku ceny Jiřího Ortena

CJOlogo

V pondělí 15. května proběhlo v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu slavnostní vyhlášení a krátké autorské čtení všech nominovaných na Cenu Jiřího Ortena. Pořad byl živě přenášen na facebookových profilech Ceny Jiřího Ortena a Českého literárního centra.

Výroční ceny Albatrosu

vyrocni ceny albatros uvodni

V pražském kině Přítomnost byly předány Výroční ceny nakladatelství Albatros pro nejlepší dětské knihy. Cenu za významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež si převzala Ivona Březinová.

Cestopis roku 2022

cestopis roku uvodni

V jubilejním pátém ročníku soutěže o nejlepší cestopis roku, udělovanou na počest legendární cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda, si literární porotu získala výpravná kniha manželů Honových Náš evropský deník II.

„Dětství žije ve mně“ říká Lubomír Müller

L. Muller rozhovor uvodni

Na nedělní poledne jsem pro vás připravili rozhovor se spisovatelem, novinářem a muzikantem Lubomírem Müllerem. Uvařte si kávu nebo čaj a ponořte se společně s námi do zajímavého čtení o tomto všestranně zaměřeném muži.

Český bestseller 2022

bestseller 22 uvodni

I v loňském roce se česká knižní scéna hemžila výjimečně dobrými literárními počiny. ČESKÝ BESTSELLER tak znovu už po čtyřiadvacáté ocenil ty nejlepší z nich. Společně s námi se můžete podívat, které to jsou!