Zasoutěžte si o případ vraždy z francouzských vinic

Kritik-perex
Kdo zavraždil nejlepšího světového kritika vín? A jak je možné, že jeho tělo bylo nalezeno až o rok později a navíc v úplně jiném regionu? Na to snaží po třech letech přijít Enzo Macleod a brzy zjišťuje, že někomu se jeho pátrání vůbec nelíbí.

Podivná smrt kritika vín

Druhý díl kriminální série Akta Enzo.

Během degustačního turné po nepříliš známém vinařském regionu Gaillac zmizí nejlepší světový kritik vín Gil Petty. O rok později je nalezen ve vinici na jihozápadě Francie, oblečený do karmínového roucha Řádu božské láhve, společnosti, která se věnuje propagaci gaillackých vín. Přivázaný ke kříži stál jako morbidní strašák mezi řádky zralé vinné révy a zjevně byl celou dobu předtím uchováván v červeném víně. Pettyho vrah nikdy nebyl dopaden.

Když se po třech letech Enzo Macleod do odloženého případu znovu pustí, zjistí, že v napohled klidném francouzském vinařství vře tvrdý boj plný chamtivosti, závisti a zoufalství. Enzovi se nabízí jeden potenciální vrah za druhým: místní vinaři, členové Řádu božské láhve, a dokonce i Pettyho dcera Michelle. Co když je někdo z nich připraven Enza zastavit, i kdyby měl zabíjet znovu?

 

Kritik

Autor: Peter May

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Linda Kaprová
Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2016
ISBN: 978-80-7491-432-4

Přečtěte si více o knize Kritik, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Lepkavými prsty nahmatá tlačítko a obestře ji tma. Podleze drát a jeho ruce, stejně ulepené jako její, sladší než cukr, jí pomůžou na druhou stranu. Přitiskne jí rty na ústa a ona ucítí chuť hroznového vína, které během sběru ujídal.
Vezmou se za ruce, přikrčí se a utíkají skrytí mezi keři nahoru k temnému okraji lesa. Je to legrace. Strach ji opustil a nahradila ho vzrušená nedočkavost. Konečně překročí práh ženství. Zasměje se a on ji utiší prstem přitisknutým na ústa. Slyší, že sám musí přemáhat smích.
Jsou už dostatečně daleko, aby se mohli narovnat nad úroveň keřů a utíkat do úkrytu stromů. Ale v okamžiku, kdy vyrazí k lesu, padne na ně protáhlý stín nějaké postavy, jejíž rozpažené ruce jim zatarasí cestu, jako by je posílaly zpátky do práce.
Dvojice se zastaví a Christian zakleje. Putain! Jsou přistiženi. Muž se však nehýbe. Z paží mu splývá dlouhé roucho, které se lehce vlní v nočním vánku – předzvěsti vent d’autan. Světlo se odráží na bílých rukavicích a tvář mu stíní zvláštní třírohý klobouk. A pořád se nehýbe. (str. 10)

 

O autorovi

peter-mayPeter May (nar. 1951) pochází z Glasgow, nyní žije ve Francii. Pracoval jako novinář a televizní scenárista. V současné době se živí jako spisovatel. Celosvětové renomé mu přinesla šestidílná série čínských thrillerů. V nakladatelství Host již vyšly tři díly této série: Pán ohně (2015), Čtvrtá oběť (2015) a Sál smrti (2016), stejně jako autorova bestsellerová trilogie z ostrova Lewis zahrnující romány Skála (2013), Muž z ostrova Lewis (2014) a Šachové figurky (2014). Na jaře 2015 vyšel první díl série Akta Enzo, odehrávající se ve Francii, nazvaný Výjimeční lidé.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Kritik

Po třech letech se Enzo Macleod znovu pouští do odloženého případu vraždy světoznámého kritika vín Gila Pettyho. Ten zmizel během degustačního turné po vinařském regionu Gaillac a jeho tělo bylo nalezeno až o rok později ve vinici na jihozápadě Francie. Jak se tam dostalo? A proč byl oblečen do karmínového roucha Řádu božské láhve? V napohled klidném vinařství i mezi členy tohoto řádu je potencionálních vrahů hned několik. Podaří se odhalit toho správního, přestože si to někdo zřejmě nepřeje? To si přečtěte v druhém dílu série Akta Enzo z pera Petera Maye.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kritik vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kritik
probíhá od 16. do 29. června 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 krimi knihy Kritik

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKritik

May, Peter

Host, 2016

Napsat komentář