Víno a vražda, na scénu přichází opět Enzo

large1
Enzo Macleod hlásí návrat, což především potěší milovníky napětí, vína a Francie. Úspěšný spisovatel thrillerů Peter May vydal druhý díl série Akta Enzo s názvem Kritik.  Kdo stojí za vraždou Gila Pettyho? To se pokusí rozlousknout hlavní hrdina. Připojte se k jeho pátrání, nebudete litovat.

Nejlepší světový vinařský kritik Gil Petty zmizel během degustačního turné po ne příliš známém vinařském regionu Gaillac. Před třemi lety byl nalezen ve vinicích na jihozápadě Francie, oblečený do karmínového roucha Bratrstva Řádu božských lahví. Jeho tělo viselo jako morbidní strašák na obtěžkané vinné révě a zdá se, že předtím bylo nějakou dobu uchováváno v červeném víně. Pettyho vrah nikdy nebyl dopaden.
Když se Enzo Macleod do odloženého případu znovu pustí, zjistí, že za klidnou fasádou francouzského vinařství se skrývá tvrdý byznys ovládaný chamtivostí, závistí a zoufalstvím. Potenciální vrahové Enzovi rozhodně nechybí: místní vinaři, Bratrstvo Řádu božských lahví – starobylá společnost, která se věnuje propagaci gaillackých vín –, a dokonce i Pettyho dcera Michelle. Co když je některý z nich připraven Enza zastavit, i kdyby měl zabíjet znovu?

 

Ukázka z knihy

Před třemi roky jsem v márnici prováděl předběžnou identifikaci. Laurent de Bonneval byl vytáhlý a hubený padesátník, asi o rok či dva starší než Enzo, a husté černé kudrny měl protkané šedinami. Vzpomínka naplnila jeho hluboké hnědé oči smutkem. Byl to pro mě šok. Nikdy jsem neviděl lidskou bytost v takovém stavu. Vypadal, jako by ho vytáhli ze zavařovací sklenice, kam si ho někdo naložil do vína. Alkohol nejspíš zbrzdil rozkladný proces. Musel v něm být úplně ponořený velkou většinu z těch dvanácti měsíců, kdy se pohřešoval. (str. 14).

Neváhejte si přečíst celou ukázku, která vás navnadí.

 

Ohlasy na knihu

Akta Enzo jsou mimořádná série, v níž May svého hlavního hrdinu představuje bez příkras a se vším všudy. Macleod je nádherná postava – je tvrdohlavý, bystrý, občas ztřeštěný, rozervaný ve vztazích se ženami… a je velmi příjemným přírůstkem do současné detektivní tvorby.

- Crimespree Magazine

Enzo Macleod je jeden z nejneobvyklejších řešitelů zločinů, s jakým jsem se kdy setkal. Něco mezi Jamesem Bondem a inspektorem Clouseauem.

 – BookBrowse

Kritik

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-432-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Kritik vydalo nakladatelství Host. Pokud vás zaujal již první díl, byl by hřích nesáhnout po tomto pokračování.

 

O autorovi

peter-mayPeter May se narodil v roce 1951 v Glasgow, v současnosti žije ve Francii. Dříve působil jako novinář a televizní scénárista, aktuálně se věnuje psaní. Je nositelem ceny Barry Award 2013 za nejlepší detektivní příběh roku. Mezi nejznámější díla patří šestidílná série čínských thrillerů (do češtiny přeložené Pán ohně, Čtvrtá oběť a Sál smrti), dále trilogie z ostrova Lewis (Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky). Za zmínku stojí série Akta Enzo, kdy právě kniha Kritik je druhou v pořadí. Předcházel titul Výjimeční lidé.

Zdroj informací a fotky: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKritik

May, Peter

Host, 2016

Napsat komentář