Výjimečný zločin s obyčejným motivem v nové sérii Petera Maye

Vyjmimecni-lide-perex
Byli čtyři, tvořili klub výjimečných lidí a pojila je nenávist. Spojili své síly a spáchali téměř dokonalý zločin, který může objasnit jen vysoce inteligentní člověk, jemuž nechali vodítka. Deset let se však nikdo takový nenašel…

Skotský rodák Peter May (*1951) je novinář, scénárista a autor románů s kriminální zápletkou. Jeho tvorbu jsme mohli poznat již v třídílné sérii ze Skotska – Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky. Nově letos začala vycházet v nakladatelství Host i série jeho „čínských“ thrillerů (Pán ohně) a francouzská série s tajuplným názvem Akta Enzo. Její první díl se jmenuje Výjimeční lidé a jde o opravdu pozoruhodné dílo.

Ústřední postavou románu, a vlastně celé série, je Enzo Macleod, učitel biologie s italsko-skotskými předky, který ale žije a pracuje ve Francii. Lorenzo, jak zní jeho celé jméno, se vsadil, že vyřeší záhadné zmizení profesora ENA – speciální vysoké školy, která připravuje lidi pro nejvyšší funkce ve státě –, jež se ovšem odehrálo před deseti lety. Pouští se tak do soukromého souboje s žárlivou policií, která nikdy nic nezjistila, ale i s vysoce inteligentními lidmi, jejichž hru na schovávanou nechtěně musí začít hrát.

Velmi záhy zjistí, že oblíbený učitel byl zavražděn a že jeho lebku s několika předměty nalezli již před lety v pařížských katakombách. Zdá se, že pachatelé jeho tělo uložili do několika schránek a najde ho jen ten, kdo vyluští tajemné indicie v nich přiložené.

Enzo má k dispozici internet a pomoc svojí studentky Nicole. Díky tomu začne odhalovat deset let ukrývané tajemství. Bohužel se však bude muset rvát o život svůj i svých blízkých…

Kniha Výjimeční lidé je napůl kriminálním thrillerem, napůl dobrodružným luštěním tajemných indicií známým z různých „lovců pokladů“. Navíc má v sobě i erotický a psychologický náboj, což jí dodává na atraktivnosti.

Docela dobře jsem si dovedla představit všechny hrdiny a podvědomě jsem v napínavých pasážích (v temné garáži, v uličkách pařížských katakomb) slyšela podkres hudby, kterou by do vypjatých scén filmu určitě dodal režisér. Divila bych se, kdyby takto skvěle napsaný příběh nikdo nevyužil pro převod na filmové plátno. Má v sobě všechny atributy úspěšného díla: dobře vykreslené postavy, spletité osudy, překvapivé zvraty, napínavé momenty, záhadné hádanky, ataky na život oblíbeného hrdiny, záchrany v poslední chvíli a mimo jiné i humorné dialogy.

Autor navíc nejde jen po povrchu, ale velice dobře pracuje i s psychologií jednotlivých postav. Zabývá se láskou, jejíž druhou stranou je nenávist. Ukazuje, jak snadné je zranit toho druhého, ať již jde o děti nebo studenty, a jak těžké napravit chybu. Varuje před rychlým posuzováním lidí a učí, jak dávat druhé šance.

Vybavil si, co mu o Sophii zlostně odsekl Bertrand: Už to není vaše malá holčička. Takže možná přišel čas, abyste jí dovolil dospět. Dnes byla Sophie jen o tři roky mladší než její matka, když se s ní Enzo setkal poprvé. Ale on o ní nedokázal přemýšlet jinak než jako o malém děvčátku, které vychoval. Všechny ty okamžiky slz i vítězství. První uplakaný školní den, první vratké metry na kole. Nepouštěj mě, tati! Nepouštěj mě !… Radost, když složila maturitu. Znovu přehrávané okamžiky, některé až příliš blízké těm, které kdysi prožíval s malou Kirsty. Až na to, že o Kirsty vlastním sobectvím přišel, a Enzo neměl tušení, co by dělal, kdyby přišel i Sophii. Bertrand nikdy nemohl pochopit, jak je pro něj těžké se jí vzdát.  (str. 266–267)

Peter May ve své knize Výjimeční lidé opět prokázal, že umí skvěle psát. Dokáže zaujmout na první straně a čtenáře pustí až na té poslední. Rozechvěje mu bránici srdečným smíchem a hned vzápětí jej zchladí mrazivým napětím. Pohrává si se čtenářovými emocemi jako kočka s myší. Je tajemný, ale i sdílný zároveň. Výsledkem je skvělá kniha, ideální na letní čtení na pláži nebo pro dlouhé zimní večery.

A já si určitě nenechám ujít další díly Akt Enzo, v nichž se bude Enzo Macleod zabývat luštěním dalších neobjasněných zločinů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýjimeční lidé

May, Peter

Host, 2015

Napsat komentář