Krimi případy na duben

krimi uvodni
Do pravidelných pondělních tipů jsme dnes vybrali knihy, které potěší čtenářské srdce milovníků kriminálních případů. Bude z čeho vybírat, ať už máte zálibu v klasických detektivkách nebo příbězích, které jsou napsány podle skutečných zločinů. Tak do toho! 

Karel Cubeca napsal již celou řadu románů, a nejenom těch s detektivní zápletkou. V posledním vydaném policie vyšetřuje požáry, které údajně zakládá Eva, uprchlice z ústavu pro duševně choré. Najít ji a zatknout však nebude vůbec jednoduché.

V roce 1927 se Francií šíří nevysvětlitelné požáry. Podle policie je zakládá Eva Hájková, uprchlá chovankyně ústavu pro duševně choré původem z Rakouska-Uherska. Nemělo by být složité ji najít a zatknout. Policejní komisař přizve k vyšetřování lékaře, který Evu léčil. Jak je možné, že se žhářka z místa činu vždy vypaří jako dým?

Ohnivá stopa

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-863-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ohnivá stopa vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázky z knihy

A to v nás, i když nežijeme v pravěku, zůstalo. Jen si vezměte, komisaři, jak rádi hledíme do ohně, do komíhajících se plamenů. Prostě oheň nás vzrušuje i uklidňuje zároveň, i když to jde jakoby proti sobě. A v některých lidech se touha po ohni, po starých časech, kdy jsme ho měli pořád na dosah ruky, rozvine do patologické podoby, která přeroste v psychickou poruchu. A pyromanie není nic jiného než složenina dvou řeckých slov – pyr, což je oheň, a mania, což je šílenství. Pyromanie je v té souvislosti chorobná touha sledovat plameny, dívat se na požáry, nemá nic společného s touhou ničit nebo se mstít, nebo ubližovat. Pyroman moc neplánuje, jedná impulsivně, najednou se v něm vynoří neodbytný chtíč založit oheň, nedokáže mu čelit, pohled na požár dokonce může pyromana i sexuálně vzrušit, ale ublížit nikomu nechce…“ „Takže sexuální úchylka?“ pozvedl komisař obočí.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Karel Cubeca – vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Vedle psaní pro nakladatelství Alpress se úspěšně věnuje i malování – svá výtvarná díla vystavuje po celém světě a jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha známých galeriích. Styl románů Karla Cubecy vycházejících v nakladatelství Alpress je přirovnávám ke slavnému britskému spisovateli Wilburu Smithovi. Sám autor o svém psaní říká, že mu literární tvorba vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci. Karel Cubeca již vydal mnoho knih, zmínit můžeme například Faraonův soud, Kdo jsme, Muž, který nevrhá stín, Muž, který našel svůj stín, Kawa 9, Kdo probudí hvězdy, Písky času, Pravá tvář anděla nebo Poselství v dlani.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Neobvykle brutální vraždu bude v další knize řešit vyšetřovatelka Andrea. Ta je samotným pachatelem poslána na místo činu a začíná nemilosrdná hra. Kdo v ní ale bude vítězem?

„Muž, kterého hledáte, na vás čeká v Luční 154, slečno Šimečková. Pospěšte, nechal jsem vám otevřeno…“
Na Karlovarsku řádí sériový vrah. Vyžívá se v neskutečné brutalitě, nesmírně rád se poslouchá a je si tak jistý svou genialitou, že sám volá policisty, aby jim řekl, kde najdou další oběť. Vyšetřovatelka Andrea Šimečková je vyslána tajemným hlasem v telefonu do zdánlivě prázdného domu. Čeká ji tam hrůzný nález. Nahý, mrtvý muž přibitý hřeby k podlaze, s klouby zohýbanými tak, že připomíná pavouka. Tělo je zohaveno způsobem, který šokuje i otrlé policisty. Během následujících dnů vypukne nejen pátrání, ale také bizarní hra na kočku a myš, ve které hraje jednu z hlavních rolí i Andrein přítel Saša Kraus. Bývalý policista, nyní novinář, který se s velkou chutí ujme role konzultanta policie. V rámci vyšetřování spolu začnou každý den více a více šlapat na paty brutálnímu vrahovi, který působí jako ztělesnění zla. Saša s Andreou pomalu stahují kolem vraha smyčku. Uvědomují si děsivou skutečnost, že i když vraha zatím neznají, neznamená to, že on nezná je…

Konzultant

Tenhle hovor nepřijímej…
Autor: Antonín Mazáč

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3785-5
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Konzultant vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

To rozhodně byl. Od dětství věděl, že na něj někde čeká ta pravá. A nebral to jako klišé. Opravdu věřil, že on je jedna půlka celku a venku pobíhá ta druhá. Až se potkají, poznají to. Oba. A naráz. Zaklapne to jak cela ve vězeňském komplexu. A přesně to se stalo. Nejdřív viděl oči. Zíraly na něj z davu na nějakých knedlíkových trzích, kde byl před lety s kolegy z bývalé práce. Zelený brčál. Temný a hluboký. Viděl v těch tůních sám sebe a hned viděl párek lidí, kteří k sobě neodmyslitelně patří. Ona to možná neviděla, ale ten pohled zaregistrovala. A usmála se.

Prohlédnout si můžete celou ukázku.

O autorovi

Antonín Mazáč pochází ze západočeského Chodova. Tam začaly i jeho první spisovatelské krůčky, se kterými přišla láska k americké drsné detektivní škole. První detektivní příběh publikoval v povídkové knize Hledá se autor bestselleru – povídky 2011 pod záštitou Centra Paraple Zdeňka Svěráka. V současné době se věnuje především psaní románů. Je otcem literární soutěže ČESKÁ LUPA a pravidelně porotcuje v ceně Jiřího Marka pořádané sdružením AIEP, českou odnoží sdružení autorů detektivní a dobrodružné literatury. V roce 2014 autorovi vyšel triptych detektivních novel Noční tep, následovala kniha Křest ohněm a po ní detektivní román Letargie, v němž se poprvé představila vyšetřovací dvojice Saša Kraus a Andrea Šimečková. Navázal thrillerem Nezbytná opatření a v knize Aristokrat vrátil na scénu Andreu se Sašou. Ve volném čase pere, žehlí, myje nádobí, občas se nají, a když mu zbude pár minut, tak i tři hodiny denně píše.

Zdroj informací: Cosmopolis

————————————————

Ve třetí knize na nás také čeká nález mrtvoly. Bude to však o něco složitější. Podezřelých je v tomto případu jako máku, avšak okolnosti se zdají být přinejmenším zvláštní. Nepřispívá k tomu ani velmi uzavřená místní komunita…

Hluboko v jeskyni pod Národním parkem Yorkshire Dales na severu Anglie se najde tělo muže. Vyšetřování podivného úmrtí vede zkušený vrchní inspektor Jim Oldroyd se svým mladším kolegou Carterem, nováčkem z Londýna.
Obětí vraždy je Dave Atkins z nedalekého Burnthwaite, kde až příliš mnoho lidí mělo důvod ho nesnášet, či dokonce nenávidět. O podezřelé není nouze, okolnosti zločinu však Oldroydovi s Carterem nejdou na rozum. Jak se Atkinsovo tělo mohlo ocitnout v tak odlehlé části jeskyně? Když potom zemře člověk, který mohl k případu poskytnout důležité informace, začíná být jasné, že vrah se nezastaví před ničím. Oldroyd a jeho lidé se snaží odhalit pravdu, ale každá odpověď jen vyvolává nové otázky. Zdá se, že uzavřená venkovská komunita je plná tajemství a lží. Oldroyd s Carterem brzy zjistí, že tenhle případ bude temnější a spletitější než jeskyně ukryté v podzemí.

Smrt v temnotách

Autor: J. R. Ellis
Přeložil: Michael Havlen

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7588-417-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Smrt v temnotách vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Carter na venkově dosud moc času nestrávil a měl o něm stereotypní představu: jen spousta polí páchnoucích kravským hnojem a „místní balíci“, co se nalévají jabčákem a krkají. Ale okolní krajina na něj působila jinak, bylo na ní něco rozmáchlého a velkolepého. Projeli vesnicí a minuli dvě policejní auta: první známku toho, že se něco děje. Po necelých dvou kilometrech strmého stoupání Carter uviděl u zídky další policejní vozy a dodávku s nápisem „Speleologická záchranná služba Wharfedale“ na boku. Všiml si, že policie tady jezdí v range roverech, což byl model vhodný spíše do náročného terénu než na rychlé honičky po městě. Oldroyd zastavil a vzápětí se k jejich vozu vydal policista.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorovi

J. R. Ellis pochází z dělnické rodiny, což mu ale nezabránilo, aby vystudoval Oxfordskou univerzitu a stal se učitelem. Vždy se zajímal o záhady, nadpřirozeno a neobjasněné zločiny a už během kantorských let psal dětská divadelní představení a duchařské historky. Naplno se autorské tvorbě ale začal věnovat až v důchodu. Jeho série Vraždy v Yorkshiru je neodmyslitelně spjata s krajem, kde Ellis žije. Inspirací mu pro ni byly detektivky Agathy Christie a Johna Dicksona Carra ve stylu záhad zamčeného pokoje, nebo třeba seriál Jonathan Creek. Věří, že pro detektivní romány není důležité jen to, kdo spáchal zločin, ale také jak ho provedl. Ačkoliv píše o vraždách, vyhýbá se přehnaně brutálním scénám a raději klade důraz na lehký styl, prvky humoru a promyšlenou zápletku.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Dominik Dán je již zavedeným autorem kriminálního žánru, a tak vám rádi představíme další knihu z pera tohoto slovenského autora. Detektivy tentokrát zaměstná vražda vysoce postaveného úředníka a tak trochu i návrat syna jednoho z vyšetřovatelů. Podaří se nakonec všem přežít?

Syn detektiva Hanzela se po letech nečekaně vrátí domů, ale místo radosti se dostaví problémy v podobě obrovského revolveru za pasem a lží o tom, kde celou dobu byl. Krauz a Chosé slíbí kolegovi, že se o jeho syna postarají. Ani v nejmenším ale netuší, do čeho se zapletou. Burger a Hanzel mají plné ruce práce s vraždou vysoce postaveného úředníka a vyšetřují ji tak obětavě, že oba skončí v nemocnici. Ani Krauz a Chosé nemají při sledování mladého Hanzela štěstí. Skutečnost, že odhalí více než půl století staré tajemství, jim na radosti nepřidá. Nakonec se všichni sejdou v jedné nemocnici, ale není vůbec jisté, zda všichni přežijí…

Kožené srdce

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0647-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kožené srdce vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Hanzel nevyváděl. Stál promočený jako poslední žebrák na rohu ulice a při každém dopadu hlíny na víko manželčiny rakve mu škubla víčka. Detektiv oddělení vražd, prvotřídní střelec a odborník na pyrotechniku stál jako žebrák… a byl ochotný i pokleknout a sepnout ruce k úpěnlivé prosbě, pokud by mohl vyprosit ještě pár dní pro svou milovanou manželku, ale i kdyby si klekl… i kdyby se vyválel v blátě… už to nešlo. Už bylo pozdě. Oni to věděli, on ještě doufal. Petra složila deštník, tázavě se zadívala na Krauze, ten jí pomohl rozpačitým pokrčením ramen, a tak se naklonila k Otovi a něco mu pošeptala do ucha. Zavrtěl hlavou a jen stál.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty. Dominik Dán má na seznamu již mnoho knih, které se u čtenářů těší velké oblibě. Zmínit můžeme například romány Cela 17, Tajemný závoj, Studna, Kočičí stopa, Kníže Smrt, Břemeno minulosti, Hřích náš každodenní, Ve stínu, Krev není voda, Popel všechny zarovná, Rudý kapitán, Básník, Kráska a Zvíře, Nestydaté neviňátko a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A na závěr jsme pro vás připravili soubor kriminálních případů podle skutečných událostí. Ten už vychází po několikáté a stále nachází nové a nové čtenáře.

Byly to výjimečné a výjimečně kruté případy.
Když kriminalisté poprvé stáli na místech vražd, nad zuboženými těly obětí, připadal jim neznámý pachatel jako vzdálený přízrak. Jako monstrum s nepochopitelným myšlením a ještě zvrácenějším konáním… Jaká byla realita?
Profesionální dráha policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty Jiřího Markoviče je lemována především sexuálními vraždami. Případ pětinásobného vraha Hojera či kauza tzv. spartakiádního škrtiče Straky vstoupily už na výrazně zkrvavělý piedestal historie české kriminalistiky. Markovič ale také řešil brutální vraždu v hodkovičském lese – která svého času inspirovala scénáristu Jaroslava Dietla, stejně jako pozměnila učebnicové kánony o předpokládaném pachatelově profilu. Dozvíme se také nelítostnou pravdu o dvojnásobné vraždě v Prokopském údolí. O vraždě v restauraci U dvou koček, jež vyústila v soudní maratón. O psychopatu Vocáskovi, prvním doživotním odsouzenci, který se dnes snaží prodrat na svobodu. Navštívíme místa činu, pitevny, psychiatrická zařízení… Zasvěceným průvodcem nám bude Lovec přízraků.

Lovec přízraků

Vraždy, které šokovaly republiku
Autor: Jiří Markovič, Viktorín Šulc

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-278-0106-0
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Lovec přízraků vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Na oddělení nás bylo pět vyhledavatelů a jeden náčelník. Bohužel, s ním jsme si od začátku vzájemně nepadli do oka. První tři měsíce jsem dostával ty nejobtížnější pochůzky. V plískanici, v dešti, ve sněhu jsem během osmi hodin služby našlapal pěkných pár kilometrů, navíc jsem v průměru sloužil šestaosmdesát hodin týdně… Paradox té doby: k rodičům jsem to měl osm kilometrů, ale dostal jsem se k nim tak jednou za měsíc! Ne, nedalo se to vydržet. Takže jsem po čtyřech měsících služby zažádal o propuštění. Jenomže náčelník mou žádost stopil do stolu… Není divu, moje zdůvodnění by mu nadělalo značné problémy. Ale časem se o mé žádosti dozvěděl šéf okresní správy. Přijel – a v jeho v přítomnosti jsme si s náčelníkem důvody mé žádosti natvrdo vyříkali. Hovor skončil odvoláním mého náčelníka z funkce.

Přečíst si můžete také celou ukázku.

Ještě do 6. 4. 2023 máte možnost zúčastnit se soutěže o tuto knihu.

O autorech

Jiří Markovič nastoupil k policii v roce 1964, jeho převážným působištěm bylo hlavní město. Úspěšně objasněným případem vraždy na Hostivařské přehradě se dostal do pražské mordparty, kde deset let pracoval jako vyšetřovatel, v roce 1986 se stal jejím šéfem. Do důchodu odešel koncem roku 1999. S Viktorínem Šulcem napsal knihu svých profesních memoárů Lovec přízraků (Nakladatelství Epocha, 2008).

Zdroj informací: Epocha

Viktorín Šulc vystudoval FAMU. V roce 2000 zvítězil v soutěži České televize o nejlepší detektivní scénář titulem Muž, který vycházel z hrobu, na kontě má další televizní filmy: Agentura Puzzle, Všichni musí zemřít, Škodná, Hrobník a Stín smrtihlava. Napsal také několik scénářů pro seriál Kriminálka Anděl. Kniha Příští stanice: Smrt získala cenu AIEP jako nejlepší česká detektivka v roce 2004. V Nakladatelství Epocha vydal řadu knih s kriminologickou tematikou, zaujal například cyklem Panoptikum sexuálních vražd.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOhnivá stopa

Cubeca, Karel

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeKonzultant

Mazáč, Antonín

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeSmrt v temnotách

Ellis, J. R.

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeKožené srdce

Dán, Dominik

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeLovec přízraků
Vraždy, které šokovaly republiku

Markovič, Jiří – Šulc, Viktorín

Epocha, 2023

Napsat komentář