Brutální, zvrácené a otřesné vraždy, které otřásly naší republikou

Lovec_obal
Samotným vyšetřovatelům připadal pachatel jako vzdálený přízrak. Kteří odvážní vyšetřovatelé se stali lovci přízraků a jaké případy řešili? Odpovědi na tyto otázky vám přináší knižní novinka z oblasti kriminalistiky.

Lovec přízraků je opravdu příznačný název pro obsáhlou publikaci, s níž vás chci ve své recenzi seznámit. Vychází již podruhé v nakladatelství Epocha a v edičním plánu je kniha zařazena v Literatuře faktu – Edice Viktima. Jak nakladatel uvádí, edice je zaměřená na populárně naučnou literaturu z oblasti kriminalistiky i kriminalistické historie a na memoáry těch, jejichž profese byla tím či oním způsobem spjata s objasňováním závažných zločinů, především vražd. Tato publikace přináší deset případů, které u nás nemají svou brutalitou obdoby. O některých pachatelích jste mohli prostřednictvím médií slyšet nebo o nich číst. Nedá se říci, že je některý příběh těžší či ohavnější než ostatní. Všechny mají jednoho společného jmenovatele a tím je zvrácené chování pachatele, který za sebou nechal spoušť. Tím nemám na mysli jen zkrvavenou a mnohdy i zneužitou oběť (v mnoha případech oběti), ale i zničený život nejbližších lidí a otřesné zážitky pro vyšetřovatele. Těmi jsou autoři publikace: policejní vyšetřovatel a šéf pražské „mordparty“ Jiří Markovič a scénárista televizních detektivních filmů, spisovatel Viktorín Šulc.

Případ pětinásobného vraha Hojera pojmenovaný Holky pod kytky můžete znát již z publikace vydané v loňském roce nazvané Když vzlétne děs a nevíra. Pokud vás tato problematika zajímá, můžete si o knize na našich stránkách přečíst recenzi. Příběh o Hojerovi je v obou publikacích identický, jen jeho text byl pro účely této knihy trochu rozšířen a upraven. Například v obrazové fotodokumentaci je stejná fotografie z rekonstrukce vraždy s osobou Hojera popsaná slovy: „Některé rekonstrukce si Hojer vyloženě užíval“. V knize Lovec přízraků je navíc popis rozšířen o větu: „Bylo proto bezpečnější figurantku vystřídat figurínou.“

Všechny případy jsou vyprávěny velmi detailně. Dozvíte se v nich způsob, jakým vyšetřovatelé přicházeli na stopu pachatelů, pokud nebyla zcela zřejmá. Bude moci prožívat poslední hodiny spolu s obětí a přemýšlet, za jakých okolností byla vražda spáchána a zda se jí dalo nějak předejít. Dozvíte se, jaké zvláštnosti v chování člověka napovídají o jeho sexuální deviaci. Nezůstanou zamlčeny ani výpovědi pachatelů včetně jejich všemožných variant (podle toho, zda svou výpověď pachatelé měnili). Pokaždé se dostanete až ke zdárnému konci vyšetřování, které je podrobně rozebíráno na několika desítkách stran.

Ač mi během čtení běhal mráz po zádech, musím uznat, že kniha je opravdu zdařilá. Na konci jednotlivých kapitol mě k samotnému vyšetřování nenapadaly už žádné otázky (opominu-li zvrácené chování pachatelů, které si rozumově nedokáži vysvětlit). Publikaci bych doporučila všem zájemcům o reálné kriminální případy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovec přízraků
Vraždy, které šokovaly republiku

Markovič Jiří - Šulc Viktorín

Epocha

Napsat komentář