Zradu neodpouští Básník

Basnik-perex
Z lidí s nemocnou duší se mohou stát i vraždící monstra. Bohužel takřka nikdo neumí říct, proč k takovým zvratům dochází. Mnohdy se spouštěcím momentem stává maličkost, kterou by zdravý jedinec přešel…

Nového vydání se dočkal román Básník z pera brilantního autora slovenské detektivky Dominika Dána (*1955). Kniha vyšla v rámci graficky sjednoceného cyklu, který začalo vydávat nakladatelství Slovart. V závěru  loňského roku vydalo první díl s názvem Uzel, který následovala v únoru roku letošního Bestie.

Právě vydaná kniha Básník chronologicky navazuje na Uzel. Začínající kriminalista Richard Krauz stojí, po zneužití akce „Rusalka“ v březnu roku 1988, na velmi tenkém ledě. Estébák Zacha, kterému překazil jeho tajně-politický záměr, tuší, že Krauz může za nezdar akce a rozhodne se ho sledovat, aby získal kompromitující materiály. Naneštěstí však Zacha není jediný, kdo má na Krauze pifku a začne se mu mstít.

Mrtvá žena, která byla jeho milenkou, naaranžovaná na místě tajných schůzek podle Richardovy básně ze střední školy, je jen první vlaštovkou šíleného vraha. Kdo všechno bude muset umřít, než bude pravý „Básník“ polapen? Ustojí Richard Krauz násobné intriky svých protivníků? Uvěří mu kolegové Burger a Hanzel, že ve vraždě prsty opravdu nemá?

Příznivci románů kriminalisty píšícího pod pseudonymem Dominik Dán by si neměli nechat titul Básník uniknout. Skvěle totiž ilustruje dobu, v níž se odehrává. Konec osmdesátých let se v našich krajích odvíjel ve víru bouří směřujících k listopadovému převratu. Zároveň však nebylo úplně jasné, jak při jejich potlačování postupovat, a tak zasahující složky jednaly často nelítostně a tvrdě.

Na politicky vyhlížející akce byli povoláváni i kriminalisté, jejichž prioritou mělo být chytání vrahů.

Kriminálka se opět stávala hadrem, jímž chtěl někdo utřít špínu ze stolu a ucpat díry ve zpuchřelém trupu lodě neodvratně klesající ke dnu. Už nebojovala s lumpy. Přesněji bojovala čím dál míň a čím dál víc byla zneužívána k politickým cílům.  (str.30-31)

Náročná doba je dokonalou kulisou pro nepochopitelně jednajícího vraha. Čtenář si bude spolu s hlavním hrdinou lámat hlavu, kdo je oním „Básníkem“, který tak dokonale zná Krauzovu minulost i současnost. Dokonce lépe než jeho vlastní žena…

Rozuzlení je jen logickým vyústěním rozehrané partie. A kdyby Dán nenapsal Krauzovi tak zkušené parťáky v podobě tandemu Burger-Hanzel, mohla série skončit hned v zárodku.

Myslím, že málokdo umí napsat tak dobrou detektivku jako právě Dominik Dán – plnou napětí, autentického prostředí, všech postupů a dokonale vykreslených charakterů jednotlivých postav. Jeho kriminalističtí hrdinové se snadno stanou vašimi přáteli, důvěrníky, kteří sice mají drsnou slupku, ale dobré jádro.

Dominik Dán si nebere servítky a vše líčí tak, jak by to asi život kriminalisty přinesl. Dokáže se rozepsat o politické situaci či o poměrech na kriminálce, na druhou stranu vypálí vodopád vulgárních výrazů, aby zvýraznil lidskou bezmoc. Dialogy jsou živé, ostré, plné ironie a nemají skon sklouzávat k patetičnosti či strojenosti.

Práce mužů zákona je drsná a Dánův sloh je trefou do černého. Možná i proto, že on sám je jedním z nich, mužem zákona.

Nenechte si ujít ani další knihy s Richardem Krauzem – Mouchu, Mucholapku, Krásku a zvíře či Rudého kapitána, který letos vyjde rovněž v nakladatelství Slovart a současně vtrhne i na filmová plátna našich kin.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBásník

Dán, Dominik

Slovart, 2015

Napsat komentář