Když Kráska potkala Zvíře

Kraska A zvire
Ač titul evokuje známou starofrancouzskou pohádku, tentokrát nejde o čtení pro děti. Ba ani o romantiku pro zasněné ženy. Tohle Zvíře totiž kouše a rdousí!

Aby ne, když jde o román známého slovenského spisovatele Dominika Dána, autora kriminálních případů a scénářů k oblíbenému seriálu Kriminálka Staré Město. Dominik Dán (*1955) je pseudonym muže, který se sám zřejmě podílel na vyšetřování těch nejhorších zločinů, a proto dovede detailně a hlavně velice autenticky ve svém díle přiblížit práci kriminalistů. Jako předloha mu slouží skutečné případy, které ovšem zpracovává osobitým způsobem. Pod jeho prsty tak ožily scény z vyšetřovacích spisů let devadesátých (Moucha, Mucholapka), ale i let pozdějších.

K takovým se řadí právě román Kráska a zvíře, odehrávající se v roce 2008. V české edici Případy Richarda Krauze ho vydalo před letošními prázdninami nakladatelství XYZ.

Příběh se začíná odvíjet 1. září, kdy se po dovolených opět schází kompletní mordparta. A hned to vypadá, že okurková sezóna sladkého nicnedělání končí: na jednom sídlišti pod kola autobusu vleze malé batole a v poli za hranicemi se najde těžce ztýraná mrtvola mladé ženy. Pravda, je nalezena na území Maďarska, ale již po krátkém šetření je jasné, že jde o mladou pohřešovanou Slovenku.

Batole, které vylezlo z veliké papírové krabice, svůj nápad přelézt přes silnici přežilo, ale kdo je odložil ke stěně šedivého paneláku, musí vypátrat dvojice Burger–Hanzel a nebudou to mít úplně jednoduché, přestože se jim brzy daří najít svědky.

Mrtvá, pohozená v Maďarsku je ještě větším oříškem pro zbytek mordparty. V sobotu večer byla s kamarády ve dvou různých podnicích. Všichni zúčastnění ochotně podávají svá svědectví, přesto někdo z nich zřejmě lže. Kdo a proč musí rozklíčovat Richard Krauz. Možná je mezi nimi pachatel hrůzného činu a není jisté, že jako zvíře nezaútočí znovu. Čas a předpisy mezinárodní spolupráce však pracují pro vraha a tomu se daří skrývat tvář.

Podaří se vyřešit oba záhadné případy? Je možné, že spolu dokonce souvisí? Kdo mluví pravdu a kdo je tu notorický lhář?

Jestliže se začtete do knihy Dominika Dána, pak je jisté, že se před jejím koncem od čtení neodtrhnete. Sice se nedozvíte nic moc o soukromém životě policistů jako v knihách jiných autorů, ale o to více si užijete jejich mravenčí práce: od zajišťování stop přes výslechy až po předpisy svazované zadržení pachatele. Poznáte i drsný humor, kterým se členové vyšetřovací skupiny odreagovávají, a budete mít pocit, že tihle pánové (a dámy) by mohli sedět klidně vedle vás ve vaší kanceláři.

Také se nemusíte bát, že se v ději nevyznáte. Sice aktuálním časem probíhá ještě i linka sobotního večera, ale nejde o žádnou „zapeklitost“ ze strany autora. Jemu jde spíš o to, aby čtenář poznal oběť trestného činu a pochopil, jak tenká je někdy hranice mezi životem a smrtí.

Pokud jste si oblíbili televizní seriál Kriminálka Staré Město díky jeho humoru i drsnosti, pak neváhejte a kupte si i knihu Dominka Dána. Obého je v ní totiž dostatek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKráska a Zvíře

Dán, Dominik

XYZ, 2014

Napsat komentář