Pomníky československé kriminalistiky

Mares_NejvetsiZahadyZlocinu
Někdy se stane, že zločin zůstane bez trestu. Jindy je pachatel dopaden, ale později se ukáže, že vše mohlo být docela jinak. Ne vždy se tak podaří včas očistit nevinného a potrestat toho, kdo skutek doopravdy spáchal. Zvlášť, uplynulo-li od případu mnoho desítek let.

Jednou z březnových novinek 2024 v nabídce serveru Audiotéka.cz se stala i zvuková podoba knihy Jaroslava V. Mareše Největší záhady zločinu, jejíž tištěná předloha vyšla v roce 2023.

Jméno Jaroslav V. Mareš jistě není pro zvídavé čtenáře, případně diváky, žádnou novinkou. Jaroslav Mareš je známý mimo jiné i díky pořadům TajeMno a TajeMné podzemí, ale hlavně jako člen investigativního týmu Josefa Klímy, a to ve spojení s televizí Prima. Kromě toho je ale i plodným spisovatelem, který má na svém kontě tituly jako Největší záhady kriminalistiky (2018), Přísně tajné skandály (2019), Největší záhady české historie (2019), Štěchovický poklad – konec legend (2020), Nacistické poklady a StB (2021) a Atomový protektorát (2022). Již první zmíněná kniha se stala vyhledávanou, takže není velkým překvapením, že její volné pokračování, o němž si dnes povídáme, se dočkalo neméně příznivého hodnocení.

Zatímco Marešova prvotina obsahovala vhled do třinácti nepřehlédnutelných zločinů spáchaných na našem území, v Největších záhadách zločinu najdeme dvanáct témat, která jsou navíc rozprostřená do poměrně velkého časového intervalu. První v pořadí se zaměřuje na znovuotevření případu známého pod názvem Studna (pamětníci si jistě vybaví televizní seriál Třicet případů majora Zemana). Ten celou knihu nejen uvádí, ale přináší velké množství zcela nových informací. Řeč přijde i na takzvané fémové vraždy (důsledek běžným právem nerozpoznaného rozsudku vydaného tajným společenstvím; počátky fémových soudů sahají do třináctého století, ale v našem kontextu jde hlavně o odstraňování politických protivníků iniciované z Německa první poloviny dvacátého století). Pod hlavičkou fémových vražd se v Československu těsně před druhou světovou válkou odehrály nejméně tři hrdelní zločiny. Jeden z pomníků porevoluční kriminalistiky nese jméno Ivan Roubal. Vraždy, za které byl odsouzen, budou nejspíš jen zlomkem toho, co ve skutečnosti spáchal. Skok do roku 1919 představuje případ kanibalů z Třebíče. Falešný převaděč Pilčík z konce čtyřicátých a počátku padesátých let dvacátého století bývá označován za jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů naší kriminální historie. Tajemstvím ale nejsou opředeny ani tak jím spáchané zločiny, jako spíš jeho smrt za vězeňskými zdmi. Chybět nemůže ani záhadami obestřená smrt Jan Masaryka, tentokrát ale ze zcela nového úhlu. V hledáčku se totiž ocitá Vítězslav Kadlčák – člověk mnoha tváří a bezpočtu lží. Komárovský statek, další z témat, se stal postupně místem smrti hned jedenácti obětí. V duchu již jednou zmíněných případů televizního majora Zemana se nese špionážní případ z poválečného budování republiky. Další případ nás zavede dokonce až na konec devatenáctého století a k lesní vraždě mladé Anežky Hrůzové. Jako s předposledním nás autor seznámí s nejslavnějším brněnským mordem – případem Trnitá šetřeným mezi lety 1981 až 1986. Na úplný závěr knihy zazní jméno Svojsík a tragédie ze srpna 1969 s pěti mrtvými na kontě.

Dramatického ducha audioknize beze sporu dodává svým hlubokým hlasem hlavní interpret Martin Stránský. V epizodách ale zaznívají hlasy i mnoha dalších interpretů. Z mužských protagonistů potkáme Vasila Fridricha, Filipa Jančíka, Martina Preisse, Marka Holého, Lukáše Hlavicu, Libora Hrušku, Jana Maxiána, Ladislava Cigánka, Jiřího Ployhara, Filipa Švarce, Viléma Udatného a  Jana Vondráčka. Ženské role si mezi sebe rozdělily Jitka Ježková, Zuzana Slavíková, Michaela Klenková, Lucie Juřičková, Miriam Chytilová a Martina Hudečková. Tři sta padesát stran tištěné předlohy přetavili ve vydavatelství Témbr, které za vytvořením nahrávky stojí, do třiceti dvou souborů ve formátu mp3. Celková doba poslechu se vyšplhala až na deset a půl hodiny.

Všechny případy, které Jaroslav V. Mareš do knihy zařadil, jsou zcela jistě zajímavé. Ještě napínavější však muselo být získávání podkladů k jejich rozkrývání. Myslím, že jen málokdo si dokáže představit objem práce, jakou takové šetření zvláště u starších zločinů představuje. Trochu záhadou pro mě nicméně zůstává časové rozřazení, jaké autor zvolil. Přestože předpokládám, že nešlo o náhodné skákání mezi epochami, nepodařilo se mi na onen klíč přijít.

V nabídce serveru Audioteka.cz je zatím k mání jen jeden z výše zmíněných titulů Jaroslava Mareše. Možná by mohlo být zajímavé doplnit i některé další – minimálně související Největší záhady kriminalistiky. Jestli se tak stane, zůstává prozatím podobnou záhadou, jakou představuje většina případů rozebíraných v audioknize Největší záhady zločinu.

Zvukovou verzi Největších záhad zločinu z pera Jaroslava V. Mareše je možné objednat a stáhnout třeba na serveru Audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejvětší záhady zločinu

Mareš, Jaroslav V.

Audioknihy Témbr, 2024

Napsat komentář