Zvrácené a odsouzeníhodné tuzemské sexuální delikty

des2
Vraždy ze sexuálních pohnutek vzbuzují u lidí vždy obrovské emoce. Máte-li dostatečně silný žaludek a chuť přečíst si o vraždách, ke kterým došlo na nejrůznějších místech, ale měly vždy sexuální podtext, pak máme pro vás jednu knižní novinku.

První svazek plánované pentalogie Panoptikum sexuálních vražd nese název Když vzlétne děs a nevíra. Autorem je scénárista televizních detektivních filmů a spisovatel věnující se literatuře faktu Viktorín Šulc. Nemalé slávy se dočkal v roce 2000, kdy zvítězil v soutěži České televize o nejlepší detektivní scénář s titulem Muž, který vycházel z hrobu. V Panoptiku vydaném v roce 2001 popsal devět případů v jednom jediném svazku. Nyní nastřádal sedmdesát sedm kriminálních případů, spisů a podkladů pro plánovanou pentalogii. První svazek si už můžete zakoupit v knihkupectvích. Vychází v nakladatelství Epocha a v edičním plánu je zařazen v Literatuře faktu – Edice Viktima. Jak nakladatel uvádí, tato edice je zaměřená na populárně naučnou literaturu z oblasti kriminalistiky, kriminalistické historie i na memoáry těch, jejichž profese byla tím či oním způsobem spjata s objasňováním závažných zločinů, především vražd.

V knize se autor zaměřuje na pachatele sexuálně motivovaných vražd, které se udály v letech 1899–2012, zhruba tedy v jednom století v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Vysvětluje, že důvodem nebyl jakýsi zvrácený patriotismus, ale fakt, že kniha s podobným tématickým zaměřením, šíří záběru a územním vyhraněním dosud neexistovala.

Velmi obsáhle popisované kriminální případy mi připomínají zdařilé horory s kriminální zápletkou. S tím rozdílem, že nejsou vymyšlené, ale skutečně se odehrály. Deviantní chování pachatelů sexuálně motivovaných vražd nemá obdoby. Kauzy, o nichž se dočtete všechny možné dostupné detaily, kdysi plnily přední stránky novin. Jedná se o případy sériových vrahů Mrázka, Štěpánka a Hojera. Autor čtenářům vysvětluje rozdíl mezi termínem sériový a masový vrah, které v publikaci používá. Dočtete se, jak vypadaly osudné dny jednotlivých obětí téměř hodinu po hodině. Se stupňujícím se napětím, vyvolaným vědomím blížícího se útoku zvráceného monstra, vám bude určitě běhat mráz po zádech stejně jako mně. Prostřednictvím knihy nakonec nahlédnete do vazebních věznic i do cel smrti. Autor předkládá dostupné informace o rodinném zázemí pachatelů a obětí. Součástí knihy jsou i profesionální komentáře zkušených kriminalistů plk. Markoviče a plk. Valeriána.

Oběťmi sexuálních vražd byly mladé i staré ženy a bohužel i děti. Právě sexuálně motivované vraždy dětí vždy nejvíce rozjitřily emoce veřejnosti a je velmi pravděpodobné, že stejně emotivně budou tyto kauzy prožívat i čtenáři.

Součástí publikace je obsáhlá, čtyřicet osm stran čítající příloha, která dodává už tak smutným případům na jejich autentičnosti. Publikaci Když vzlétne děs a nevíra je možné doporučit všem zájemcům o tuzemskou kriminalistiku. Je velmi podrobná, profesionální, a pokud se dá napsat o tomto druhu literatury, že je napsán na jedničku, pak by ji první svazek Panoptika sexuálních vražd určitě obdržel.

Ukázka z příběhu Smrťák bloudí krajinou (případ Václava Mrázka):

Žádnou pozoruhodnost nemohly o Smrťákovi konstatovat ani ženy, se kterými se důvěrně sblížil. Přestože byl silně sexuálně úchylný a musel svůj chtíč zmírňovat i několikerou onanií denně, ve společenském styku s druhým pohlavím se projevoval zdrženlivě až chladně. (str. 151)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanoptikum sexuálních vražd I.
Když vzlétne děs a nevíra

Šulc, Viktorín

Epocha, 2013

Napsat komentář