Povídky, historky, vzpomínky

uvodni povidky
Máte rádi krátké příběhy, kde na rozluštění nemusíte čekat dlouhou dobu? Pár takových knih jsme pro vás vybrali. Nabídneme od všeho trochu, přes hudební vzpomínky, farmaření a humor až po temnější kousky. Vybrat si tak může každý z vás.

První kousek dnes patří opravdové legendě hudebních znalostí, jakou publicista Jiří Černý nepochybně je. Hudba jej totiž provází po celý život. V jeho další knížce hudebních vzpomínek si tak můžete přečíst třeba i to, jakou hudbu si pouštěl před výslechem…

Když se řekne Klub osamělých srdcí seržanta Pepře, tak mají jasno jak fanoušci slavného alba Beatles z roku 1967, tak i posluchači Českého rozhlasu. Pod tímto názvem byl v letech 2005 až 2019 vysílán pravidelný týdeník hudebního publicisty Jiřího Černého, který v něm formou krátkých vzpomínek prokládaných písničkami umožňoval nahlédnout do svého soukromí i zákulisí své práce. I ve druhém výběru z komentářů, tentokrát z let 2010 až 2014, vzpomíná na své dětství, zajímavé události, jichž byl účastníkem, a zejména na lidi, s nimž se potkal. Jak naznačuje název knihy, nečiní tak podle předem daného harmonogramu, ale na přeskáčku, jak ho vysílané písně inspirovaly a jedna vzpomínka vyvolávala druhou. V knize se opět setkáte s hudebníky, sportovci, prezidenty, ale i se zahradníky, knihovnicemi, učiteli nebo posluchači a pořadateli Černého poslechových pořadů. Dozvíte se, co měli společného T. G. Masaryk a Petr Skoumal; kdo vymyslel slovo rozhlas; jaké jídlo si Jiří Černý přál po uplavání 3800 metrů, ujetí 180 kilometrů na kole a uběhnutí maratónu v jednom dni; jakou písničku si pouštěl před výslechy na Státní bezpečnosti; proč se Václav Havel podepisoval v jejich soukromé korespondenci někdy jako Kuchař a jak se hodí hudební terminologie u zubaře v Benátkách.

Napřeskáčku 2

Nejen hudební vzpomínky z Klubu osamělých srdcí seržanta Pepře / 2010–2014
Autor: Jiří Černý

Počet stran: 606
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7492-554-2
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Napřeskáčku 2 vydalo nakladatelství Galén.

Autor

Jiří Černý se narodil se 25. února 1936 v Praze. V roce 1955 maturoval na Vyšší průmyslové škole stavební, pak vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Už během studia byl redaktorem deníku Československý sport, od roku 1961 pracoval jako kulturní redaktor týdeníku Mladý svět, s výjimkou vojenské prezenční služby. Z ideologických důvodů dostal v červenci 1965 výpověď. Během následujících let byl především publicistou na volné noze, také však pracoval jako korektor v tiskárně Mír, od září 1973 učil na Lidové škole umění v Praze 2; v březnu 1977 musel ze zaměstnání odejít. V letech 1990 až 1992 byl šéfredaktorem časopisu Rock & Pop. Publikuje od roku 1952. První článek o hudbě mu vyšel v únoru 1956 ve Večerní Praze. Pravidelně přispíval především do hudebních časopisů: Melodie, Hudba pro radost, Repertoár malé scény, Aktuality Melodie, později také Jazz, Kruh, Gramorevue, Portýr, Rock & Pop, Folk & Country. Pravidelné kulturně-politické komentáře a sloupky psal pro řadu periodik. Pro Československý rozhlas Jiří Černý externě připravoval a uváděl pořady Dvanáct na houpačce a Desky načerno (1967). K práci pro rádio se vrátil až roku 1990: Samomluvy s hudbou, Libeček, pravidelné komentáře Načerno v letech 1994–2000 a Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Od května 2019 doposud působí v Českém rozhlasu na Vltavě v hudebním pořadu Sedmé nebe, kde se jednou měsíčně střídá s dalšími osobnostmi z hudebního světa. Od roku 1971 soustavně pořádá v klubech poslechové pořady Antidiskotéka, Rockování nebo tematicky zaměřené pořady. V listopadu a prosinci 1989 uváděl několik demonstrací Občanského fóra. Dramaturgicky připravil nebo průvodním textem doprovodil několik desítek gramofonových desek a kompaktních disků. Vydal knihy Zpěváci bez konzervatoře (1966), Poplach kolem Beatles (1966, s Miroslavou Černou), Hvězdy světových mikrofonů (1969, s Miroslavou Černou), Hvězdy tehdejších hitparád (1989; v roce 1995 byla soudním rozhodnutím určena Miroslava Filipová-Černá za spoluautorku), Načerno v Českém rozhlase (2000, výbor rozhlasových komentářů z let 1994–2000), Určitá míra facky (2010, vybrané novinové a časopisecké komentáře z let 2001–2008). Jaroslav Riedel napsal s Jiřím Černým rozsáhlý knižní rozhovor Kritik bez konzervatoře (2006, druhé vydání 2007). Nakladatelství Galén vydalo v letech 2014–2021 šest svazků jeho publicistiky z let 1956–2020 Jiří Černý… na bílémJiří Černý… na bílém 4. Za svou práci Jiří Černý obdržel v roce 1990 cenu Českého hudebního fondu a Zlatou Portu. Roku 2013 mu byla udělena státní cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby, ve stejném roce také ocenění OSA za propagaci a šíření české hudby. V roce 2020 byl uveden do Síně slávy Akademie populární hudby za rok 2019.

Zdroj informací: nakladatelství Galén

————————————————

Dvojka je pro dnešek z prostředí farmy. Farmář, který knihu napsal, ale není jen tak někdo. Jeremy Clarkson, který se proslavil především ve světě automobilů, se v čase pandemie rozhodl stát farmářem. Ve své knížce přináší nejenom řadu vtipných a jedinečných příhod, ale vše také komentuje způsobem sobě vlastním.

Vítejte na Clarksonově farmě. Už když se Jeremy proháněl po světě v drahých autech při natáčení pořadu Top Gear, toužil jezdit traktorem a vyorávat své vlastní brambory. Jenomže musel řídit všechna ta různá ferrari a porsche, takže na farmaření nebyl čas. Pak však přišla covidová pandemie, a tak koupil farmu v Oxfordshiru a pořídil si největší traktor na trhu. A začal se činit. Naučil se nejen pěstovat obilí a zeleninu, ale i chovat hospodářská zvířata a včely. Přestože je největším (na výšku) farmářem v Anglii, nebyly tyto začátky lehké. O svém ročním dobrodružství na farmě napsal sérii vtipných novinových sloupků, které najdete v této knize.

Jeremyho farma nejen zvířat

Rok na farmě Diddly Squat
Autor: Jeremy Clarkson
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3709-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jeremyho farma nejen zvířat vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Bylo mi řečeno, že dopředu a dozadu má traktor osmačtyřicet rychlostí. Naštěstí jsou tam jen dva brzdové pedály a dva plynové. Ale napočítal jsem tam 164 tlačítek, a to ještě předtím, než jsem zvedl loketní opěrku a objevil 24 dalších. U žádného z nich není cedulka s vysvětlivkou, což mi dělá vrásky na čele, protože všechna ovládají nějaké zařízení schopné utrhnout mi ruku. Když se nakonec traktor přece jen dal do pohybu, uvědomil jsem si prazvláštní věc. Traktor má jedno odpružení a sedačka druhé, jenže fungují nezávisle na sobě, takže kdykoli vozidlo nadskočí, sedačka sjíždí dolů. Což znamená, že se stále pohybujete mezi těžkou kompresí páteře a úderem do hlavy. Při první jízdě jsem tak zoufale svíral volant, že se po třech minutách uvolnil. A to doslova.

Můžete si prohlédnout celou ukázku.

Autor

Jeremy Clarkson se narodil roku 1960 v Doncasteru v hrabství Yorkshire do rodiny učitelky a obchodního cestujícího. Jako středoškolský student byl vyloučen ze soukromé školy v Reptonu za požívání alkoholu, kouření a nevhodné chování. Jeho prvním zaměstnáním bylo prodávat pro otcovu firmu plyšové figurky medvídka Paddingtona. Poté začal psát pro různé anglické listy, nejdříve lokální a pak i celostátní. Časem se vyprofiloval jako odborník na automobily. Začal psát pro prestižní časopis Top Gear a od roku 1988 se stal světoznámým moderátorem stejnojmenném pořadu televize BBC, kde působil do roku 2015. Později začal s Amazonem spolupracovat na show The Grand Tour. Žije na své farmě Diddly Squat a postupně se stává farmářem. Čtenáři si mohou užít i jeho knihy z automobilového prostředí: Na plný plyn, Vím, že máš duši, Zapomeň na brzdy, Ďábelská jízda nebo Svět podle Clarksona.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

————————————————

Třetí tip je dnes ryze zvířecí. A nepochybně v této knize najdete i lék na špatnou náladu nebo mrzutost. Komu by totiž nevyloudila úsměv na tváři například historka o rybě, která spolkne další rybu. Ve vzpomínkách zvěrolékaře máte o zábavu na večer postaráno.

Jaké to je léčit epileptického pštrosa nebo kočku, která spolkla měděnou minci? Philipp Schott vypráví kuriózní příběhy o svých zvířecích pacientech a dělí se také s vtipem a nadhledem o cenné rady a triky, které mohou být pro vás jako majitele zvířecích mazlíčků užitečné: třeba jak podat kočce lék nebo co s rybou, která spolkla další rybku.

Zvěrolékař zasahuje

Autor: Philipp Schott
Přeložila: Šárka Tulcová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×225 mm
ISBN: 978-80-7633-709-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Zvěrolékař zasahuje vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Dospělý pštros, jako ten v našem příběhu, dosahuje běžně výšky dva až dva a půl metru a váží 130 kilogramů. V obou ohledech více než já nebo vy (omlouvám se za opovážlivý odhad). Navíc má dlouhé nohy, díky nimž dokáže jedním krokem překonat čtyři a půl metru, pařáty jako hřeby na železniční pražce a svaly dost silné na to, aby vám rozpáral břicho. No prosím, roz-párané břicho, tohle riziko uváží málokdo. Zato mozek má pštros přinejlepším menší než vlastní oční bulvu, a když ho postihne záchvat, zmizí i to drobné zrnko rozumu a pak to vypadá, jako když se zavázanýma očima žonglujete s motorovou pilou. Předtím než Johnyho přivedli, nám profesorka řekla, ať si svlékneme laboratorní pláště. „Pštrosi rádi zobou bílé věci, třeba knoflíky z bílých plášťů,“ dodala na vysvětlenou. Nebo jdou po bělmu očí, napadlo mě. Johnyho přivedl jeden technik. My si ho měřili s nervózním očekáváním, on si měřil nás… prázdným pohledem. Oddechli jsme si, protože Johny se zjevně nechystal nikomu rozpárat břicho. Vypadalo to, jako kdyby nedokázal ani zaostřit. Profesorka vysvětlila, že mu dávají léky, aby zmírnili záchvaty, a ještě pořád se snaží určit správnou dávku. V důsledku toho byla dočasně vyřazena z provozu jedna z jeho mozkových buněk. „Teď dávejte pozor,“ vyzvala nás. Sáhla do kapsy a vytáhla maršmeloun. Pak z druhé kapsy vylovila lahvičku s léky a jednu tabletu nacpala do cukrovinky. „Pamatujete, že rádi zobou bílé věci?“ Opatrně přidržela měkký váleček mezi palcem a ukazovákem a Johny, který ještě před chvílí vypadal úplně mimo, jako na povel dokonale ladným pohybem bleskově vyrazil a cukrovinku zhltl. „A takto, milí studenti, podáváme léky pštrosům.“ Tuto znalost jsem uplatnil přesně nulakrát, ale stejně je fajn to vědět.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorovi

Philipp Schott je absolventem veterinární medicíny na Univerzitě v Saskatchewanu. Se spolužačkou a budoucí manželkou Lorraine se po promoci v roce 1990 přestěhoval do Winnipegu, kde od té doby provozuje zvěrolékařskou praxi a vede jednu z největších veterinárních klinik v kanadské provincii Manitoba. Hodně a rád cestuje a často zveřejňuje příspěvky na svém blogu.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Čtvrtý titul dnešního výběru s sebou přináší trochu temné povídky. Možná i v nich najdeme špetku humoru, tentokrát ale toho černého…

Mohou to být také kocoviny po probuzení z nočních můr. Světlem, které nám v takových situacích ukazuje cestu vpřed, bývá mnohdy už jen černý humor. Autor ho naštěstí postavám, ponechaným jeho rozmarům, dopřává v patřičné míře. Jsou to zvláštní příběhy. Některé z nich by se mohly stát každému z nás třeba v kanceláři. I tam se mohou skrývat nevyzpytatelní démoni moderního věku. Některé se vynořily jako ozvěna drsných minulých časů. A některé nás možná teprve čekají, budoucnost může vypadat všelijak a vždycky jí nakonec budeme muset čelit my, lidé. Všechny texty mají společnou rychlost, jakou se řítí vpřed. Stejně jako životní pouť autora, který povídky shromážděné v této knize vytvářel řadu let. Malou ochutnávkou vám mohou být jeho stand-upy, které možná znáte z televize, internetu nebo z návštěvy některého z živých vystoupení. K této směsi si přidejte pořádnou dávku absurdity, okořeňte špetkou nemravnosti (ale jen trochou) a ponořte se do světů, ze kterých se rádi vrátíte zpět do prosluněné reality. I když…

Temná rána

Autor: Zbyněk Vičar

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-966-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Temná rána vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Zubní protéza vypadala dost nevábně, přišlo mi však hloupé ji vyhodit do popelnice. Bylo v ní dost zlata. Měl jsem ji uloženou doma v komoře. Nepříjemný pocit. Co jen s těmi zuby podniknout? Přece je nerozlámu a neprodám? Připadal bych si jako nějaký nacista z koncentračního tábora. Jitka na mě prostoduše hleděla. Vsadil bych se, že ona by ty zuby prodala.
„Co s tím budeš dělat?“
„Nevím,“ řekl jsem.
„Ty zuby jsou naprosto k ničemu.
Je to esenciální hnus.“
„Jsi citlivka.“
„Jo, to jsem. Na tom pohřbu jsem se málem rozbrečel.“ Jitka obrátila oči v sloup.
„Už je to ale za mnou, už jsem opět veselým a sympatickým společníkem. Nepůjdeme ke mně?“
„Ne, dnes musím být doma. Slíbila jsem to babičce.“
No jo, zase babička. Jitka u ní pořád bydlí. Ještě ve svých jednatřiceti! Co dělat.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Zbyněk Vičar je brněnský rodák, novinář, scenárista, světoběžník, úředník Jihomoravského kraje, majitel menšího lesa, příslušník Aktivních záloh Armády ČR, stand-up komik a spisovatel. Dosud mu vyšlo několik povídek ve sci-fi časopisech a sbornících. Má syna, po kterém už dědí boty, mlčenlivou, hodnou a půvabnou manželku a černého kocoura Karla. Jeho stand-upy můžete znát například z pořadů Na stojáka nebo Comedy Club na kanálu Paramount Network. Humor má sarkastický, černý, absurdní. Čtěte a vychutnávejte.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Dnešní poslední knížka oplývá především laskavostí. Nechybí v ní milé, veselé a příjemně reálné historky ze života a především oplývá něčím, co by čas od času potřeboval každý z nás – nadhled.

Sbírka povídek o tom, že náruč venkova nevoní jen levandulí, ale taky hnojem, že tančit se dá začít v jakémkoli věku a že Bůh se dá potkat klidně i na dálnici u Mnichova.
Ve čtyřiceti se přestěhovala z Prahy na úplnou samotu, aby poznala, že náruč venkova nevoní jen levandulí, ale taky hnojem. Ovšem ani ten vám díky této knize tolik páchnout nebude. A s ním ani žádná překážka, kterou vám život hodí do cesty. Sbírka povídek z pera nezdolné optimistky, která úsměvně představuje „výběr z patálií“ z cesty svým pestrým životem, nabízí laskavé čtení. Možná při něm zjistíte, že dělat díry do světa není až tak nutné.

Bůh a neonové žabky

Autorka: Zuzana Froňková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 105×156 mm
ISBN: 978-80-7650-505-6
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Bůh a neonové žabky vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

K obědu je obalovaný celer s brambůrkem a k večeři bude polívečka, pro změnu květáčková. Můžeme si ale zakoupit nějaké ty sladkůstky navíc. Beru si dvě tatranky a jdu se aspoň podívat na zahradu, abych si zlepšila náladu. Hned před domem ještě teď kvete řeřicha, tedy lichořeřišnice. Je oranžová a krásná. Přesně jako na té fotce, která mě sem přivedla. Za ní už je ale všechno jinak. Jistě, nemůžu čekat krátce sekaný trávník, to se s myšlenkou přírodních zahrad neslučuje, ale všude je nějaký harampádí, plastový lahve jako mini skleníčky – je to prý nebývale funkční, hned před chalupou je naděláno od těch divných kachen, co jedí slimáky. Taky funkční. Ale hnusný!

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Zuzana Froňková nikdy nebyla rebelka, spíš snažilka, co chce dělat všechno, jak se patří. A stejně se jí to trochu vymklo. Vdávala se až po čtyřicítce, vystudovala ekonomii, psychoterapii a skončila na DAMU u herectví. Stěhovala se víc než dvacetkrát, žila v Madridu, v Londýně, na Hradčanech a zakotvila (aspoň prozatím) na samotě u rybníka. Místo dětí má psa. Skoro nic z toho neplánovala a skoro za všechno je vděčná.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNapřeskáčku 2
Nejen hudební vzpomínky z Klubu osamělých srdcí seržanta Pepře / 2010–2014

Černý, Jiří

Galén, 2022

zobrazit info o knizeJeremyho farma nejen zvířat
Rok na farmě Diddly Squat

Clarkson, Jeremy

Argo, 2022

zobrazit info o knizeZvěrolékař zasahuje

Schott, Philipp

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeTemná rána

Vičar, Zbyněk

Jota, 2022

zobrazit info o knizeBůh a neonové žabky

Froňková, Zuzana

Pointa, 2021

Napsat komentář