Jiří Černý počtvrté

Jiri-Cerny-na-bilem-4
Čtvrtý svazek souborného vydání hudební publicistiky Jiřího Černého se věnuje období 1990–1994. Obsahuje tvorbu Jiřího Černého za tato léta včetně komentářů Načerno pro Český rozhlas či články psané pro časopis Rock & Pop. Díky tomu si čtenář dokáže představit obraz tehdejší hudební tvorby.

Jiří Černý… na bílém je autorizované souborné vydání hudební publicistiky Jiřího Černého (*1936). Jeho šedesátiletá novinářská praxe a půl století soustavného psaní o hudbě budí již léta zasloužený obdiv a respekt. Jiří Černý byl mnohdy přímým účastníkem toho, co podstatně měnilo tvář naší hudební scény, a tak jeho recenze, rozhovory a komentáře cenným způsobem přispívají ke zmapování naší i zahraniční populární hudby v druhé polovině 20. století. Předkládaný obsáhlý knižní projekt nakladatelství Galén je hudební encyklopedií sui generis; a protože Jiří Černý umí o hudbě psát zajímavě, nadčasově, plasticky a věcně správně, stane se tento knižní soubor jistě navíc i neocenitelným zdrojem informací pro všechny, kteří něco píší, překládají nebo se jen chtějí o hudbě dozvědět.
Čtvrtý svazek shrnuje Černého práce z let 1990–1994. Jeho zásadní část tvoří články pro nový časopis Rock & Pop, včetně obsáhlého celoročního seriálu Srdcerváči o světových zpěvácích. Podobné seriály připravil Jiří Černý i pro měsíčník Folk & Country: Albové milníky světového folku (1993) a Nezapomenutelné koncerty (1994). Součástí tohoto svazku jsou i všechny dochované komentáře Načerno, psané pro Český rozhlas, byť se v řadě případů netýkají primárně hudby, ale podávají výstižný obraz o dobových tématech, které Jiří Černý považoval za vhodné komentovat.

Jiří Černý… na bílém 4

Hudební publicistika 1990–1994
Autor: Jiří Černý

Počet stran: 507
Vazba: vázaná
Formát: 200×260 mm
ISBN: 978-80-7492-302-9
Doporučená cena: 600 Kč

Knihu Jiří Černý… na bílém 4 vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jiří Černý (*1936) je český hudební kritik. Pořádá kontaktní klubové poslechové pořady zvané Antidiskotéky či Rockování. První díl soubroného vydání mapuje léta 1956–1969.


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJiří Černý… na bílém 4
Hudební publicistika 1990–1994

Černý, Jiří

Galén, 2017

Napsat komentář