Ušima – krimi od písmene „N“

audioknihynahled
Tentokrát mám pro vás jen několik krátkých recenzí. Všechny se věnují audioknihám žánru krimi a jejich názvy začínají písmenem „N“. A já doufám, že pokud jsou thrillery i vaším oblíbeným žánrem, tak vám dnešní postřehy pomohou vybrat titul k předvánočnímu úklidu či pečení cukroví.

K mým oblíbeným audioknižním sériím patří mimo jiné zpracování série Chrise CarteraRobertem Hunterem. Na začátek podzimu si Audiotéka připravila už desátou část s názvem Nenávist. Interpretaci ponechala Jakubu Saicovi, což je moc dobře, protože jeho hlas je již s Robertem a jeho parťákem Garciou spjatý. Navíc mu sedí i přednes těch nejnapínavějších pasáží, z nichž posluchači doslova běhá mráz po zádech.

Tentokrát čelí oddělení ultranásilných činů obzvlášť vychytralému pachatelovi. Muž, kterého Hunter dostal před více než třemi roky do vězení, dělal speciální výzkum o psychice vraha – sám na sobě. Nyní je na útěku a přesně ví, co udělá: pomstí se Hunterovi!

Řekla bych, že autor v tomto pokračování trošku ubral (čeká na vás relativně méně drastických popisů), ale zase přidal na pachatelově inteligenci a vynalézavosti. Hádanky jsou složitější, času na řešení málo a pachatel rafinovaně využívá i pocitu viny: nevyluštil jsi včas, můžeš za jejich smrt… Prostě zase jedna napínavá více než třináctihodinová lahůdka, která potěší milovníky detektivek, jež mají silný žaludek!

————————————————

Akta Enzo, série Petra Maye, dospěla do svého vrcholu šestou částí s názvem Nezvratné alibi. V příbězích s názvy Výjimeční lidé, Kritik, Černé světlo, Entomologův odkaz a Zpětný ráz jsme sledovali úsilí Lorenza (Enza) Macleoda vyřešit neuzavřené případy z knihy novináře Rogera Raffina. Postupně skutečně odhalil pachatele, ale neustále při tom musel čelit útokům na vlastní život.

Ač tentokrát řeší případ dívky, jejíž ostatky byly nalezeny po čtrnácti letech od jejího zmizení a vlastně ani není jasná příčina smrti, vypadá to, že je na stopě něčeho mnohem důležitějšího! Protože ten, kdo stojí v pozadí, se Enza snaží zastavit za každou cenu.

Ač jsem Akta Enzo od první části četla jako knihy (vydalo je nakladatelství Host) a zaujaly mě, tak u první načtené (vydané OneHotBook) jsem asi do poloviny bojovala s přednesem. Nic proti Davidu Matáskovi (např. u Foglarovek je opravdu vynikající!), ale prostě mi k tomuto typu textu nesedl hned a musela jsem si zvykat. Naštěstí mě děj vtáhl, takže si pozvolna i moje ucho zvyklo a jedenáct hodin poslechu uteklo celkem rychle. Pokud si budete chtít přečíst knihu (nebo poslechnout audio jako já), pak doporučuji seznámit se nejprve s předchozími částmi, abyste byli plně v obraze – i když je možné jednotlivé části číst i samostatně, přece jen existují určité detaily, které příběhy spojují a je dobře o nich vědět.

————————————————

nakladatelství Jota vyšly první dvě části ze série Odložené zločiny švédské krimireportérky Tiny Frennstedt. Ve své zemi má jako reportérka zaměřující se na nevyřešené zločiny kvalitní reputaci a vypadá to, že i její knižní zpracování čtenáře zaujalo. První případ s názvem Nezvěstná řeší šestnáct let staré zmizení devatenáctileté dívky. V hlavní roli vystupuje inspektorka Tess Hjalmarssonová se svojí parťačkou Marií.

Autorka nepopisuje jen vyšetřování starého případu, ale propojila ho s aktuálním pátráním po muži, který právě přepadává ženy v jejich domovech. Akční děj zvláčňuje delšími pasážemi, v nichž řeší nejen soukromý život policistek, ale i lidí zaangažovaných v odloženém případu. Jak se se zmizením dcery vyrovnala její matka? Do toho drsná severská zima (děj se odehrává od února do března) – kulisy jako stvořené pro současnost. Pokud jste propásli knihu, pak můžete sáhnout po audio zpracování, které připravila Audiotéka.cz. Poslech hlasu Heleny Dvořákové vám zabere dvanáct a půl hodiny, což je k předvánočnímu úklidu a pečení tak akorát.

————————————————

V říjnu letošního roku Audiotéka.cz vydala šestý díl série David Raker Tima Weavera s názvem Němé oběti, který navazuje na román Bez slitování. V přednesu nepřekonatelného Igora Bareše tak vyplul na svět příběh, v němž David Raker, soukromý detektiv hledající pohřešované osoby, spolu s bývalým policistou Colmem Healym, pátrá po vrahovi rodiny – matky a jejích dvou malých holčiček. Jde o případ, který Healy nedokázal vyřešit, což jej zlomilo a stálo ho kariéru.

Pokud byste čekali jednoduché vyšetřování, jak to zpočátku vypadá, tak na to zapomeňte. Prvopočáteční „parťáctví“ Colma a Davida vezme brzy za své. Historické prolínání se vrací do času před zavražděním rodiny, ale… Nic není takové, jak to vypadá. Pořádně zamotaný případ je napínavý jako obvykle až do poslední minuty, i když asi tak dvacet kapitol od konce máte pocit, že už je vlastně hotovo. Ovšem není…

Román Němé oběti doplňuje další střípek do vývoje vztahu Raker–Healy a osmnáct hodin ve společnosti Barešova podmanivého hlasu rozhodně opět stojí za poslech. Sedmou částí série je již vydané Zlomené srdce.


U nás se u pečení cukroví poslouchají už několik let Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota v podání Ladislava Freje. Je to taková naše nová tradice… Máte také nějakou oblíbenou audioknihu, ke které se rádi vracíte, nebo ji máte spojenou s nějakou činností? Napište nám své tipy!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenávist

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeNezvratné alibi

May, Peter

OneHotBook, 2020

zobrazit info o knizeOdložené případy: Nezvěstná

Frennstedt, Tina

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeNěmé oběti

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2021

Napsat komentář