Není Hercule jako Herkules, nebo ano?

Herkulovske_ukoly_nahled
Herkules byl bájný Diův potomek, který plnil úkoly, aby se vymanil z kletby. Celkem jich bylo dvanáct. A nebyla by to vládkyně krimižánru, aby neposlala svého hrdinu ve stopách polobožského jmenovce…

Ano, Hercule Poirot je skutečný Herkules v detektivním světě. Život mu vdechla sama královna tohoto žánru Agatha Christie (1890–1976) a není tedy divu, že jeho jméno je v současnosti synonymem pro detektiva. Malý Belgičan s velkým knírem se stal nesmrtelným hrdinou. Jeho příběhy inspirují filmové tvůrce (série s Davidem Suchetem je nezapomenutelná, obzvlášť díky častým reprízám) a neustále vychází v nových vydáních.

Mezi jedno z posledních se řadí i vydání povídek Herkulovské případy pro Hercula Poirota nakladatelstvím Kristián v podobě audioknihy. Nově lze tuto delikatesu pro uši i duši stáhnout i z webu audiotéka.cz.

U audioknih je důležité, aby hlas, který text přednáší, byl příjemný a aby jím byl posluchač do příběhu vtažen. Pokud byste tedy čekali v roli Hercula Poirota Petra Kostku či Jaromíra Medunu, budete překvapeni, že režisérova volba byla jiná – celý text čte totiž Ladislav Frej. Nicméně, nebyla to špatná volba a vaše ucho si na tuto změnu určitě snadno zvykne.

Bohužel mám pocit, že tentokrát trošku selhal závěrečný střih nahrávky – v některých místech (není jich naštěstí mnoho) jsou totiž věty málem bez tečky a splývá tak řeč dialogu s částí textu, která přesouvá děj někam jinam, případně s rozhovorem vedeným někým jiným někde jinde. Určitě to není chyba přednesu, protože pan Frej je profesionál a tečky respektuje. I proto tato „ustřižená“ místa tak vyčnívala a kazila pohodu poslechu. Co se týče hudebních předělů kapitol i krátkých „džinglů“ v textu povídek, nepůsobily rušivě, naopak příjemně podporovaly dramatičnost a umocňovaly celkový dojem napětí.

Povídek je celkem dvanáct, což s krátkým úvodem, v němž je vysvětleno, proč se vlastně Hercule Poirot pustil do plnění Herkulovských úkolů, než odejde na odpočinek a bude šlechtit dýně, dělá 13 kapitol. Při délce 40 až 60 minut na případ je to takřka deset hodin poslechu. U toho už se přece jen dá udělat mnoho domácích prací. A muži si mohou zpříjemnit nekonečné čekání v kolonách.

Sami tak můžete posoudit, jak se malý Belgičan vypořádal s případy Nemejského lva (co na tom, že šlo o psíka), kterak zabil hydru (no, nejsou snad pomluvy jako hydra, jíž utnete jednu hlavu, aby okamžitě vyrostly další dvě?) či vyčistil Augiášův chlév (myslím, že naše politická reprezentace řeší své maléry podobným způsobem).

Je úžasné, jak propracovaně Agatha Christie dotáhla záměr převést bájné úkoly do detektivního světa. Nevynechala ani jeden námět, zužitkovala i vyvedení Kerbera, strážce podsvětí, a vše propracovala v dokonalé detektivní miniatury. Hercule Poirot má plné ruce práce s vyřešením vražd, únosů, tajemného zmizení, nalezením ukradených věcí, ale i odhalováním drogových překupníků.

Pokud vás zajímá, jak to vše ve výsledku vypadá, navíc v podání charismatického hlasu Ladislava Freje, pak máte jedinečnou příležitost. Nechte se pozvat na dvanáct Herkulovských případů pro Hercula Poirota, nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHerkulovské úkoly pro Hercula Poirota

Christie, Agatha

Kristián, 2015

Napsat komentář