Očima i ušima – oblíbené série

ocima-sefradaktorky-nahled
Tentokrát v mých recenzních postřezích najdete jen samé napínavé texty, i když nejde úplně čistě o detektivky. Většinou to jsou osvědčení autoři a jejich úspěšné série, ať už v audio podobě, nebo i v té klasické papírové. Tajemné příběhy se opravdu hodí do pošmourného podzimního času…

Klasika detektivního žánru Vražda potřebuje reklamu autorky Dorothy Leigh Sayersové (1893–1957) vyšla poprvé již v roce 1933, ale do audio podoby v českém překladu ji převedlo až letos nakladatelství OneHotBook. Svižnou detektivku, v níž se řeší vražda v reklamní agentuře, načetl svým charakteristickým způsobem Otakar Bousek ml. Protože se zcela vžívá do jednotlivých postav (mění hlasy), jde mnohem více o dramatizaci než jen o pouhé načtení, ale to samozřejmě není na škodu. Spíš naopak!

Vlastně ani nevím, zda jsem někdy nějakou detektivku s lordem Petrem Wimseyem četla, ale jméno autorky mi neznámé nebylo. Příběh, který je kromě tajného detektivního pátrání plný reklamních fíglů a sloganů, by se klidně mohl odehrávat v současnosti, protože na tom, že svět si žádá reklamu (a být jí tak trochu klamán), se vlastně vůbec nic nezměnilo. Pokud rádi posloucháte Otakara Brouska mladšího, tak titul rozhodně doporučuji zařadit do vaší audioknihovničky – budete mít jedinečnou příležitost vnímat jeho hlas celých třináct hodin.

————————————————

Román Bez slitování byl v roce 2016 první do češtiny přeloženou knihou britského autora Tima WeaveraDavidem Rakerem v hlavní roli. Ve skutečnosti jde v sérii už o pátý díl a audio zpracování se dočkal až letos o prázdninách. Audiotéka.cz pověřila načtením opět Igora Bareše, který je s Rakerem již neodmyslitelně spojen. Protože jsem se s dílem Tima Weavera seznámila osobně až v roce 2019, kniha mi unikla.

Poslechem oblíbeného hlasu jsem tak doplnila chybějící střípky do Rakerovy minulosti, ale také zjistila, že nic a nikdo není takový, jakým se zdá. Každý si nese nějaké tajemství z minulosti, které může být příčinou děsivého pádu. Najít proto člověka, který zmizel, nemusí být vždycky výhrou pro všechny zúčastněné. O napětí a překvapivé zvraty v ději není jako obvykle nouze a rozluštění čeká až v samotném závěru. Už se těším, jak si díky audioknize doplním znalosti i šesté části, která mi jako poslední schází do zatím desetidílné série (8. část Muž bez minulosti jsem četla jako knihu)…

————————————————

Nakladatelství OneHotBook vydalo další díl série s postiženým vyšetřovatelem Lincolnem Rhymem. Pátou část s názvem Iluze svým osobitým způsobem opět načetl Jan Vondráček a já jen doufám, že interpret provede posluchače postupně celou sérií, protože si už ani nedovedu představit jiný hlas, který by mohl lépe pracovat s textem.

Lincoln Rhyme tentokrát čelí velice obtížnému protivníkovi – vrahovi, který dokáže uniknout z každých pout a pasti. Je totiž iluzionista a odhalit všechny jeho triky nemůže jen exaktní věda a logika. Velkou měrou přispěje také mladá kouzelnice a hlavně Rhymův ničím nezkalený rozum.

Detektivka posluchače zaujme Vondráčkovým přednesem a upoutá napínavým dějem a velikým množstvím nenadálých zvratů, jak už je u Jeffery Deavera zvykem. Autor opět dokazuje, že ač má čtenář „naprosto“ (aspoň, jak on se domnívá) odhalené konání obou stran, není o překvapení a napětí nouze. Prostě parádní zážitek v takřka osmnácti hodinách. Lze samozřejmě stáhnout z webu Audiotéka.cz.

————————————————

Další knihou Dominika Dána vydanou ve speciální sérii nakladatelství Slovart je kniha Ve stínu. Děj se odehrává v roce 1991, kdy hlavy detektivů z oddělení vražd z Našeho Města zaměstnával sériový ponožkový vrah. Ten se ovšem hlásí velice nepravidelně a v delších prodlevách, a tak do pátrání zasahuje nejen velké množství dalších zločinů, ale také ti, kteří se snaží schovat ve stínu ponožkového vraha.

Stydlivý mladík číhající na mladou dívku by mohl být budoucím pachatelem. A vrah ženy na předměstí, co jim zanechal charakteristické stopy, je to on, nebo není?

Je moc příjemné číst opět svižně napsanou detektivku plnou odlehčujícího humoru. Na druhou stranu také mapuje historii vývoje kriminalistických metod – ano, metoda zjištění DNA byla tehdy v plenkách i na západ od našich hranic – i policejního aparátu. Rychlá jednohubka potěší všechny příznivce nejprodávanějšího slovenského autora.

Druhá novinka Dominika Dána s názvem Hřích náš každodenní, která vyšla v nakladatelství Slovart v srpnu, se oproti tomu odehrává až v roce 2002. A kromě dalších změn organizace práce se policie zabývá výjimečně pouze jedním případem: vyšetřováním smrti třináctiletého chlapce. Kdo jej pět dní věznil (a kde?), surově tloukl a zneužíval? Podezřelých a různých hypotéz je po prvotním šoku až příliš mnoho.

Dominik Dán tentokrát vodí své čtenáře pořádně za nos. Nechá Krauze a jeho kolegy pátrat obvyklým způsobem, ale současně do toho vkládá líčení posledních chlapcových dnů. Postupně odhaluje lidi, kteří mu zasahovali do života, a čtenář jásá, že konečně odhalil vraha, ale není tomu tak. I přes velmi otevřené karty se všichni dozví pravdu až v samotném závěru.

Je to velice smutné čtení, i když nechybí obvyklý „vraždařský“ humor. Tentokrát však nejde od srdce, protože se všichni podvědomě obávají, že by se to mohlo stát i jejich dítěti…

————————————————

Román australské autorky Lian Moriarty Manželovo tajemství se letos dočkal audio podoby. Příběh tří žen různých generací načetla pro nakladatelství OneHotBook Tereza Bebarová.

Musím říct, že jsem ze začátku byla v příběhu docela ztracená: každá kapitola mluvila o jiné ženě, které ani všechny nežily ve stejném městě a nebyly příbuzné. Každou postihlo něco jiného: jedna našla manželův dopis na rozloučenou z doby, kdy se jí narodila první ze tří dcer, druhé manžel a její sestřenice přiznají, že se do sebe zamilovali, a třetí ženě oznámí syn se snachou, že se na nějaký čas odstěhují kvůli práci ze Sydney do Ameriky i s jejím milovaným vnoučkem. Jak by mohly tyto tři příběhy souviset? Prostě zmatek.

Ale jak se jejich příběhy odvíjí, začíná před posluchačem vyvstávat obraz velkého neštěstí a rozuzlení je ani ne tak překvapivým vyústěním. Podle mne nejde o společenský román, ale o psychologické drama plné dilemat. Odpustit, či neodpustit, říct pravdu, nebo ji zatajit? Co bude lepší, co méně ublíží druhému? Jak najít v sobě sílu přiznat vinu? A jak s tímto stigmatem dále žít? Mnoho otázek a žádná jednoduchá řešení neexistují…

Trošku mi v některých chvílích vytanulo na mysli Dilema B. A. Paris, protože hlavní hrdinky v sobě řešily opravdu závažná dilemata, ale závěr románu dává mnohem více prostoru pro čtenářovu fantazii, jak se s nimi vyrovnat. Pokud máte rádi knihy, které ve vás vyvolají otázky (jak bych to asi řešila já?), pak rozhodně doporučuji k poslechu. Přednes Terezy Bebarové i obsah stojí za těch třináct hodin trvání…


Jaké jsou vaše tipy pro dloužící se večery? Máte také rádi napětí, nebo u vás panuje pohoda a romantika? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda potřebuje reklamu (audiokniha)

Sayersová, Dorothy L.

OneHotBook, 2020

zobrazit info o knizeBez slitování

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeIluze (audiokniha)
Pátý případ Lincolna Rhyma

Deaver, Jeffery

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeVe stínu

Dán, Dominik

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeHřích náš každodenní

Dán, Dominik

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeManželovo tajemství (audiokniha)

Moriarty, Liane

OneHotBook, 2021

Napsat komentář