Enzo a mrtvý šéfkuchař

zpetny-raz-nahled
Enzo Macleod pokračuje v luštění neobjasněných vražd. Tentokrát se jeho cesta stočí do hor a bude se pokoušet rozkrýt sedm let starou vraždu šéfkuchaře restaurace ozdobené třemi michelinskými hvězdami…

Akta Enzo pokračují již pátou částí. Po Výjimečných lidech, Kritikovi, Černém světle a Entomologově odkazu přichází i k českým čtenářům díky překladu Lindy Kaprové a nakladatelství Host případ s názvem Zpětný ráz. Peter May v této sérii dovedně využívá francouzských reálií. Opěvuje zdejší jídlo, krajinu a samozřejmě víno. Nijak ale nepopírá skotský původ – jeho hlavní hrdina, forenzní biolog Lorenzo (zkráceně Enzo) Macleod je poloviční Skot.

Enzo neprožívá příliš šťastné období: zjistil, že jeho starší dcera Kirsty vlastně není jeho biologickým potomkem, navíc žije s novinářem Rogerem Raffinem, který mu není sympatický; přítelkyně Charlotte mu porodila syna, ovšem nepřeje si, aby ho kdy spatřil; někdo mu jde neustále po krku a případ, do něhož se přes všechny své trable chce pustit, je velmi tvrdým oříškem. Nejsou v něm totiž žádné stopy, nic, co by mohl podrobit jakékoli analýze a získal tak vodítko k pachateli.

Před sedmi lety našel Guy Fraysse svého bratra Marca zastřeleného v opuštěné salaši, kam se ho vydal hledat, když se Marc nevrátil z pravidelného běhání. Spolu s jeho ženou dnes vede Marcovu restauraci a hotel v horách a stále udržuje tři michelinské hvězdy, které jeho bratr získal. Kdo mohl chtít odstranit úspěšného šéfkuchaře? Jeho souchef Crozes, nebo je třeba hledat za vším ženu? Enzo se ubytuje přímo v hotelu a snaží se poznat někdejšího majitele. Polehoučku odkrývá jeho sedm let pohřbená tajemství, v čemž mu pomáhá i dcera Sofie, která je inkognito zaměstnaná v kuchyni. Jenže která z těch odhalených maličkostí byla skutečně motivem k vraždě, to nebude tak jednoduché zjistit. A hlavně – jak něco prokázat bez jediného důkazu?

Peter May (*1951) se podle mého rozhodl svým detektivním dílem plnit mimo jiné funkci „cestopisce“. Ve skotské trilogii Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky nebo třeba i v samostatném románu Ostrov Entry líčí nehostinnou a drsnou přírodu severu britských ostrovů, v čínské sérii (Pán ohně, Čtvrtá oběť, Sál smrti, Hadohlavec) zase přelidněnost východní Asie, v Aktech Enzo, jimž vyměřil šest pokračování, objevuje pro své čtenáře různá zákoutí Francie. A že je co objevovat – plodné vinice, historická města, vysoké hory, ale i slunečná pobřeží. Rozmanitost těchto míst je dobrým zdrojem inspirace a výbornou kulisou pro Enzovu „honičku“ za zločinci.

Knihy Petera Maye však nejsou jen ukázkou logických hádanek a labužnického vaření, ale také dobrou psychologickou sondou jak do duší zločinců, tak té Enzovy. Například v románu Zpětný ráz přichází na přetřes sourozenecká rivalita a čtenář, který si myslí, že už hlavního hrdinu má za ta čtyři dobrodružství prokouknutého, najednou zjišťuje, že jsou věci, o nichž nemá tušení.

Samozřejmě nechybí ani milostná avantýra, která vzhledem k okolnostem není až tak nečekaná. Přirozeným způsobem dokresluje atmosféru, kterou máme spojenou s představou Francie, tedy ono obligátní – víno, jídlo a ženy.

Pokud vás uchvátilo „lovení pokladů“ pod Enzovou taktovkou, pak si určitě  nenechte ujít ani tento díl. I když není kdovíjak akční, nezklame a je příjemným společníkem pro počínající období dlouhých večerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpětný ráz

May, Peter

Host, 2018

Napsat komentář