Nezahrávej si se zvláštními vyšetřovateli!

Child_VolnyPad_audio
Jednou z hlavních motivací pro provádění všemožných podfuků a protizákonných aktivit bývá snaha se (ideálně co nejrychleji) obohatit. Dostat se ale přitom do konfliktu s Jackem Reacherem je jasná poukázka na hluboký hrob. Nebo na Volný pád.

V říjnu 2023 rozšířil server Audioteka.cz svou nabídku i o audioknihu Lee Childa Jack Reacher: Volný pád (Bad Luck and Trouble, 2007, česky prvně 2008), která za svůj vznik vděčí vydavatelství OneHotBook. Překlad Ivy Harrisové interpretuje Vasil Fridrich.

Fenomén románové (a v několika případech už i filmové a seriálové) postavy bývalého vojenského policisty Jacka Reachera se odvíjí již od roku 1997, kdy světlo světa spatřila Childova prvotina Jatka (Killing Floor, 1997, česky prvně 1999). Do dnešního dne má série již osmadvacet titulů (v češtině o jeden méně), plus několik samostatných povídek. Předposlední z nich jsme si představili na sklonku první poloviny roku 2023 pod názvem Dokonalý plán (No Plan B, 2022, česky 2023). Za zmínku jistě stojí i fakt, že od roku 2020 se v rámci Childova (vlastním jménem Jim Grant) plánovaného odchodu do spisovatelského důchodu do tvorby zapojil i autorův bratr Andrew. Pod společným pseudonymem Lee a Andrew Child zatím vydali knihy Ochránce (Sentinel, 2020, česky 2021) a Lepší být mrtvý (Better of Dead, 2021, česky 2022). Plán ale zřejmě je, že jednoho dne převezme péči o „život“ Jacka Reachera už jen mladší z bratrů – Andrew.

Jedenáctý díl série Jack Reacher vděčí za svůj název Volný pád poněkud netradičnímu způsobu, jakým se zloduši zbavují nevítaných svědků svých nelegálních aktivit. Po bolestivém mučení nakonec své oběti vyhodí z letícího vrtulníku, aby ostatky ukryla kalifornská poušť. Přesně to čtenáři zjistí už v prologu. A v první kapitole se do celého případu zamotá i Jack Reacher. Nejprve na svém účtu objeví neoznačenou příchozí platbu v hodnotě 1030 dolarů. Jako člověk zvyklý vnímat nejskrytější signály a řešit záhady brzy zjistí, že jde o peníze od jeho bývalé podřízené seržantky Neagleyové, která stejně jako on řady armády opustila. Na rozdíl od Reachera ale spoluvlastní úspěšnou bezpečnostní agenturu. Zprávou 10-30 vzkázala svému veliteli, že by uvítala jeho pomoc. Oni dva posíleni o další dva členy bývalé Reacherovy jednotky se pak pustí do hledání pohřešovaných kolegů. Tělo jednoho z nich, Calvina Franze, už objeveno bylo. Do čeho se Franz a další tři zapletli? Znovuzformovaný vyšetřovací tým se pouští do pátrání. Cíl je jasný – někdo za Franzovu smrt, případně i za ty ostatní, musí zaplatit.

Ve Volném pádu vybočil Lee Child  z obvyklého konceptu Reachera jako samotáře. Myšlenka dát dohromady alespoň část elitní skupiny vojenských policistů (ostatně celým příběhem se prolíná motto: „Nezahrávejte si se zvláštními vyšetřovateli!“) je v celé sérii spíše výjimečná, byť nikoli osamocená. Za vizí znovusjednocení bývalých spolupracovníků stojí údajně jistá nostalgie, která na autora zapůsobila deset let po jeho odchodu ze zaměstnaneckého poměru. A tak si v červnu 2005 dovolil luxus úvah o osudech svých bývalých spolupracovníků. Odtud byl už jen krůček k základnímu tvaru Volného pádu.

Jack Reacher si oprávněně získal bezpočet příznivců po celém světě. Aby také ne – kdo by alespoň jednou nezatoužil potrestat zlo a bezpráví vlastníma rukama? K jeho úspěchu u čtenářů přispěla nejenom role moderního Zora Mstitele, ale i strhující styl Leea Childa, který dokáže příběh odvyprávět v přesně dávkovaných úsecích a s pečlivě připravenými kulisami, technickými pomůckami, ale hlavně se skvěle propracovanými (ale nepřekombinovanými) charaktery postav. Pro mě osobně je návrat k titulu, který jsem od jeho prvního vydání četl již nejméně dvakrát, příjemným osvěžením, protože sdílený sloh posledních dvou knih série v přebírané režii mladšího z bratří Grantů mi zatím ještě k srdci nepřirostl.

K mému pocitu příjemně stráveného času u Volného pádu nepochybně přispěl také zkušený hlas Vasila Fridricha. Téměř třináct a půl hodiny poslechu oživují i krátké hudební předěly, které příběhu dodávají na dramatičnosti. Tři sta šedesát stran tištěné předlohy se ve zvukové verzi vešlo do osmdesáti pěti souborů ve formátu mp3.

V nabídce serveru Audioteka.cz (a pochopitelně i vydavatelství OneHotBook) jsou v současnosti již čtyři audioknihy namluvené na základě Childových románů. Kromě Volného pádu jde ještě o první díl série Jatka, druhý A přece zemřeš (Die Trying, 1998, česky prvně 2000) a osmnáctý Nevracej se (Never Go Back, 2013, česky prvně 2014). Pokud vás tedy životní postoj Jacka Reachera z pera Leea Childa zaujal a zároveň z jakéhokoli důvodu dáváte přednost poslechu před vlastní četbou, pak máte kam sáhnout pro další dávku zábavy. Navíc půjde-li vše dobře, měla by se ještě letos objevit i zvuková podoba třetího dílu reacherovek s názvem Varovný signál (Tripwire, 1999, česky prvně 2000).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolný pád

Child, Lee

OneHotBook, 2023

Napsat komentář