Zaplať, přežij

Child_DokonalyPlan
Touha provozovat soukromé nápravné zařízení může mít celou řadu příčin. I když, co si budeme namlouvat, filantropie nejspíš nebude tou hlavní, jakkoli halasně bude mediálně proklamována. Peníze jsou přeci jenom peníze a cestu na vrchol priorit si najdou snáz.

Rok se s rokem sešel a máme tu další příspěvek do portfolia autorské dvojice Lee Child a Andrew Child. Dokonalý plán (No plan B, 2022) spatřil světlo českého knižního světa díky nakladatelství BB/art a překladatelským dovednostem Ivy Harrisové na sklonku dubna 2023.

Dokonalý plán je celkem sedmadvacátým románem s bývalým vojenským policistou Jackem Reacherem v hlavní roli a zároveň třetí knihou, na níž spolupracovali oba bratři Grantové. Pro úplnost připomínám, že jejich předchozí společný počin Lepší být mrtvý (Better of Dead, 2021, česky 2022) přinesl celou řadu rozporuplných reakcí a (ne?)naplněných očekávání, jak taková nově nastavená bratrská spolupráce bude vypadat. Po jejich první společné akci, tedy pětadvacáté „reacherovce“ Ochránce (Sentinel, 2020, česky 2021) se zdálo, že symbióza vnesla do světa spíše konzervativního Jamese Granta alias Leea Childa trochu nového a technologického větru. Jak si tedy duo Jimi a Andrew, v němž každý samostatně určitě patří ke špičce tvůrců světových thrillerů, bude stát tentokrát?

U nás v Česku ještě nejsme zvyklí na institut nápravných zařízení spravovaných soukromým sektorem. Přesto nám, samozřejmě, není tak docela neznámý. Když už ne přímo z médií, tak zcela jistě z filmů, mezi nimiž mě takto spatra napadá třeba dnes již klasický Plán útěku z roku 2013 (a jeho dvě volná pokračování z let 2018 a 2019) se Sylvestrem Stallonem a Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavních rolích. Do podobného konceptu nás tentokrát zavedou i Childové.

Dokonalý plán začíná zdánlivou sebevraždou, ale když se na místě incidentu vyskytne Jack Reacher obdařený skvělým pozorovacím talentem, pak pachatel nájemné vraždy nemůže zůstat nepovšimnut. A nepotrestán. Proč byla v Gerradsvillu ve státě Colorado ve Spojených státech amerických zabita pracovnice věznice, kterou spravuje společnost Minerva? Vždyť nápravné zařízení leží až ve vzdáleném Delewaru. Jaké tajemství žena skrývala, že ji stálo život? Jack Reacher není jediný, koho tyto otázky trápí. Tentokrát se poněkud nezvykle (že by další novinka, kterou do autorského dua přinesl mladší z bratrů?) příběh rozjíždí hned ve třech se sebou na první pohled nesouvisejících liniích. Reacherova jde klasickou cestou postupného odkrývání stop, zneškodňování padouchů a, jak jinak, spolupráce s ženskou spoluhrdinkou. Pak tady ale máme putování chlapce Jeda, který se vydává napříč zemí, aby se setkal se svým biologickým otcem. A do třetice tažení mafiánského bosse Emersona, který se krok za krokem propracovává jiným zločineckým řetězcem, aby se dopátral, kdo stojí v jeho čele. A aby pomstil smrt vlastního syna.

Stylově se bratři Childové vrátili k osvědčené metodě vyprávění ve třetí osobě. Za to jsem jim opravdu vděčný. Zmíněné tři proudy vyprávění se jim podařilo velice dlouho udržet natolik samostatné, že ačkoli se dalo čekat, že se jednoho dne protnou, jen těžko šlo výrazně dopředu odkrýt, čím jsou k sobě vlastně přitahovány. Milovníci Reacherových pěstních soubojů si samozřejmě přijdou na své. Co mě (opět) napadá, je otázka, co se asi stane se všemi těmi mrtvolami, které za sebou hlavní hrdina zanechává? Bude po jejich vrahovi někdo pátrat? Nebo jsou odklizeny tak dobře, že se po nich slehla zem? To zní skoro jako námět na samostatný román, ne? V této knize s téměř třemi sty stránkami se odpověď ale nedozvíme.

Je těžké nehledět na dílo, které si člověk oblíbil, kritickým okem, když do jeho tvorby vstoupil nový element. Vím, že se v otázce zachování původního charakteru postav při změně autorství opakuji, ale přijde mi, že takové pochybnosti se přímo nabízejí. Jak si tedy stojí Dokonalý plán v porovnání s původní čtyřiadvacítkou, pod kterou je podepsán jen Lee Child? Když na četbu dvacátého sedmého příběhu hledím takto s odstupem, mám dojem, že sice možná trochu ubylo na rychlém spádu a vnitřních úvahách hlavního hrdiny, ale zase přibyly nové formy, jako třeba paralelní děje, vyšší aktuálnost co do používání moderních technologií a v neposlední řadě i větší počet zúčastněných postav. U té poslední poznámky si ale nejsem tak úplně jist, jestli ji vnímat pozitivně, či naopak. Leč to nejspíš ukáže až čas.

Pravdou je, že absolutní kritérium úspěšnosti neexistuje. Preference čtenářů se různí, a pokud autorská dvojice ztratí nějaké fanoušky původního díla, zcela jistě je zrekrutuje z těch, kterým nové pojetí bude vyhovovat více. Já prozatím příznivcem Childova světa zůstávám a již se těším na osmadvacátý titul s původním názvem The Secret (Tajemství), který by se v originále měl na trhu objevit v říjnu letošního roku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalý plán

Child, Lee - Child, Andrew

BB/art, 2023

Napsat komentář