Kyberhrátky

Child_Ochrance
Že se zločin postupně přesouvá do kyberprostoru, je dnes už nejspíš většině z nás jasné. Není tedy překvapením, že stejným trendem disponuje i oblast, v níž se pohybují špioni, teroristé a logicky také zpravodajské služby. Budou ale všichni jmenovaní stačit na Jacka Reachera?

Na sklonku května 2021 se fanoušci románového hrdiny Jacka Reachera dočkali vydání pětadvacátého příběhu této série. Pod českým názvem Ochránce jej uvedlo nakladatelství BB/art a na jeho tvorbě poprvé spojili své síly oba bratři Grantové pod společným pseudonymem Lee a Andrew Child. Překlad z originálu The Sentinel pochází z dílny Ivy Harrisové.

Až dosud byl bývalý vojenský policista Jack Reacher románovým dítkem staršího z bratří Grantů, který si jako svůj autorský pseudonym vybral jméno Lee Child, a to už téměř před čtvrt stoletím. O jeho cestě ze světa médií do světa literatury si můžete přečíst třeba v medailonku z roku 2013. Dvaadvacet let poté, kdy se na pultech knihkupectví objevila Childova prvotina Jatka (Killing Floor, 1997, česky 1999), vstoupil do hry i Jimův mladší bratr Andrew. V roce 2009 vydal svou prvotinu Odplata (Even, česky 2016) a o rok později pak další akční román Zemři dvakrát (Die Twice, 2010). Pro novou roli přijal Andrew část bratrova pseudonymu, takže od nynějška si nejspíš zvykejme na autorskou dvojici Lee a Andrew Child. Výsledkem první spolupráce je právě dnes představovaný pětadvacátý román o Jacku Reacherovi Ochránce (The Sentinel).

Nástup autorské dvojice zcela jistě vzbudil mnohá očekávání i obavy. Začnu tím, že ctěné čtenáře uklidním: dle mého soudu se není třeba bát. Naopak, přispění nového pohledu umožnilo vstoupit i vojenskému důchodci do jednadvacátého století. A co víc, umístit děj prakticky do současnosti. Snad neprozradím příliš, když napíšu, že vazba na nedávné aféry kolem amerických prezidentských voleb ve vztahu k zahraničnímu vlivu se zdá být nepřehlédnutelná.

Příběh Ochránce začíná klasicky: Jack Reacher chytí stop a skončí ve městě, kde dosud nebyl. Na první pohled je tu ale něco špatně. V obchodě nefungují terminály, telefony nelze použít. Reacher sleduje dění na ulici a jeho zkušenému pohledu neuniknou příznaky typické pro plánovaný únos. Přilepí se na potenciální cíl a vzápětí si své tušení potvrdí. Únosci jsou eliminováni, oběť prozatím zachráněna. Postupně se ukazuje, že město je ochromeno kybernetickým útokem a že o člověka, kterého mnozí považují za odpovědného, je nebývalý zájem. Tajemstvím zatím zůstává, kdo je kdo. Kdo se pokouší suspendovaného správce městské počítačové infrastruktury unést? Pravda by se mohla ukázat, podaří-li se zodpovědět jinou otázku: proč?

Ochránce disponuje vším, čím všechny předchozí „reacheroviny“. Nechybí zločin ani trest. Kniha je napěchována událostmi a stylově se od svých předchůdců také neodchyluje. Stále jsme svědky skvělé práce s rytmem – krátké, až heslovité věty v případě probíhající akce a rozvitá souvětí tam, kde je třeba průběh děje trochu zklidnit. Téměř tři stovky stran rozdělených do třiceti kapitol tak uběhnou jako mávnutím kouzelného proutku. A stejně jako u předchozích dílů, i tentokrát by čtenáři s chutí pokračovali dalším a dalším příběhem, jen je mít po ruce. Celou knihu uzavírá „Rozhovor s Lee Childem a Andrewem Childem“, v němž se oba bratři tak trochu zpovídají z jejich vzájemného vztahu, stejně jako ze svých preferencí s ohledem na jednotlivé romány s Jackem Reacherem v hlavní roli.

Není překvapením, že Childův nový román (a tentokrát za spolupráce s bratrem) je skvělou četbou pro kteroukoli denní i roční dobu. I zkušenosti Ivy Harrisové coby jejich dvorní překladatelky jsou jasně patrné na první pohled. Takže celému redakčnímu týmu snadno odpustíme nečekaně vysoký počet přehlédnutých překlepů a prohřešků proti naší mateřštině. Naštěstí se hlavní těžiště těchto neduhů soustředilo jen do první čtvrt stovky stran. Od pětadvacáté stránky už na ně prakticky nenarazíme. Jakkoli překvapivý jejich výskyt v románu této třídy tedy je, nejedná se o žádnou tragédii. Pevně věřím, že čtenáři nad nimi blahosklonně mávnou rukou, stejně jako jsem to udělal já. Protože obsah knihy tento nedostatek snadno vykompenzuje.

Oba bratři Grantovi, alias Childovi, již dokončili další, tentokrát dvacáté šesté pokračování své oblíbené a nyní už vlastně rodinné série. Pod názvem Better of Dead vychází v originálu na sklonku října 2021. Kdy se můžeme těšit na český překlad, zatím netuším. Pevně však věřím, že se na pulty našich knihkupectví dostane brzy. Rozhodně se máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOchránce

Child, Lee - Child, Andrew

BB/art, 2021

Napsat komentář