Zločinná pátrání

Zlocinna-patrani
Společným jmenovatelem dnešních tipů je zločin. Pohružte se do spletitých případů a pátrejte po vrazích společně s kriminalisty i odvážlivci z řad obyčejných lidí. Čekají na vás pokračování oblíbených sérií i zcela nové kousky!

Simon Shaw má všechno, co kdy mohl od života chtít. Jenže rozvod a následné soudní tahanice ho o to mohou připravit. Vyjede si proto na výlet, který mu přinese nečekané příležitosti. Novou lásku, nové plány, ale možná i úplně nové potíže.

Hotel Pastis

Simon Shaw si zdánlivě nemá nač stěžovat: je mu dvaačtyřicet, je zdravý, bohatý a úspěšný. Jenomže se zrovna rozvedl a jeho bývalá žena se ho snaží připravit nejen o spoustu peněz, ale (za vydatného přispění jeho klientů) i o všechnu energii. Na radu svého majordoma, přítele i důvěrníka Ernesta se Simon vydává odpočívat do jižní Francie. Náhoda (či nehoda) uvězní Simona v jedné luberonské vesnici a přivede mu do cesty okouzlující Nicole, která ho nadchne pro úžasný plán: koupit ve vsi opuštěnou četnickou stanici s nádherným výhledem do kraje a proměnit ji v útulný provensálský hotýlek. Simon, Nicole a pochopitelně Ernest se po hlavě vrhnou do nového života. Všechno běží jako na drátkách, idyla je na spadnutí…, bohužel však dojde k vyloupení banky v blízkém městečku, což otevře hráz povodni neblahých událostí a nepříjemných odhalení, které ohrožují ráj na zemi, jenž si Simon hodlal vybudovat.

Autor: Peter Mayle
Přeložil: Paul Millar

Počet stran: 340
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2432-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hotel Pastis vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Simon si představil neomítnuté kameny, díry ve stěnách a mistrál. „Ern, zmrzneme tam. Bude pod bulou. Je to stavba, ne hotel.“
„Ach,“ na to Ernest. „Schází vám představivost. A mohu-li být tak drzý, nejste příliš romantický.“
„Nemohu být romantický, když je mi zima. Pamatuji na jedny ze svých líbánek, kde to bylo, v Zermatu? Ano, v Zermatu – úplná katastrofa.“
Na Ernestovi bylo vidět, že naprosto nesouhlasí. „Tehdy šlo o teplotu paní Shawové, nikoliv o klimatické podmínky.“ Vzpomínku na tehdejší paní Shawovou zahnal odfrknutím. „A kromě toho tam nebude zima, to vám slibuji. Na oknech už budou okenice. V krbu budou hořet sváteční polena a všude rozestavíme koše na řeřavé uhlí, svíčky budou planout vůkol, zajistíme hojnost jídla a pití, bude tam ďábelsky útulno. A navíc…“ (str. 120)

Peter Mayle (*1939 – †2018) byl anglický spisovatel, novinář a publicista. Od roku 1975 psal vzdělávací publikace, zaměřené na sexuální výchovu dětí a mládeže. Známý se stal díky celosvětovému bestselleru Rok v Provence, ve kterém zachycuje jeden rok strávený v jedné z tamějších vesnic. Podle této knihy byl natočen i televizní seriál. Sám autor byl za tento počin francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Situace Enza Macleoda je podstatně obtížnější. Čerstvě diagnostikovaná rakovina mu bere chuť do života a také do řešení dalších vražd z nechvalně známé knihy Rogera Raffina. Přežije nemoc a setkání se starým nepřítelem, nebo bude poslední nevyřešená smrt právě ta jeho?

Černé světlo (audiokniha)

Enzo Macleod, skotský vyučující biologie na univerzitě v Toulouse na jihozápadě Francie, už dokázal rozlousknout první dva zločiny ze sedmi nechvalně proslulých vražd popsaných v knize odložených případů pařížského novináře Rogera Raffina. Ovšem na na třetí případ nemá ani pomyšlení. Právě mu diagnostikovali rakovinu, a navíc se v jeho blízkosti objevil někdo, kdo má v plánu zničit jeho pověst i vztahy. Mohou Enzovy osobní strasti nějak souviset s šestnáct let starou brutální vraždou mladého prostituta v pařížském bytě? Dokáže najít alespoň nějaké zbytky důkazů — a zůstane naživu dost dlouho na to, aby dopadl vraha?

Autor: Peter May
Účinkuje: David Matásek

Počet stran: 10 hodin 6 minut
Vazba: CD
Formát: 1 x CD mp3
ISBN: 8594169481807
Doporučená cena: 339 Kč

Audioknihu Černé světlo vydalo nakladatelství OneHotBook, které pro vás připravilo také krátkou audioukázku.

Peter May (*1951) pochází z Glasgow, ale nyní žije ve Francii. Původně se živil jako novinář a byl úspěšným televizním scenáristou, v současné době se věnuje psaní. Celosvětové renomé získal šestidílnou sérií čínských thrillerů, která u nás začala vycházet roku 2015. Její součástí jsou knihy Pán ohněČtvrtá oběťSál smrtiHadohlavec a nově i Běžkyně. Ve zvukové i tištěné verzi je dostupná také trilogie Lewis zahrnující tituly SkálaMuž z ostrova Lewis a Šachové figurky. Mezi další populární autorovy série patří rovněž řada Akta Enzo s tituly Výjimeční lidéKritikČerné světlo a Entomologův odkaz.  Oblibu si v zahraničí získaly též spisovatelovy nejnovější samostatné romány jako Ostrov Entry nebo Runaway. V češtině vydává knihy Petera Maye nakladatelství Host. Více na www.petermay.info.

David Matásek (*1963) vystudoval pražskou konzervatoř a jeho zkušeností před kamerou byl film Jak svět přichází o básníky (1981), kde si zahrál nejlepšího kamaráda hlavní postavy. V letech 1991 až 1995 působil v Národním divadle, v letech 1995 až 2002 v Divadle Komedie a od roku 2002 je opět členem činohry Národního divadla. Často se objevuje v televizních inscenacích i ve filmech, kromě „básnické“ série Dušana Kleina např. také ve snímcích Člověk proti zkáze (1989), Samotáři (2000), Počkej, až zhasnu (2002), Probudím se včera (2012), Tři bratři (2014), Krásno (2014), Hodinový manžel (2014), Jak se zbavit nevěsty (2016) či v seriálech Dobrodružství kriminalistiky (1989), Zdivočelá země (1997), Četnické humoresky (1997), Redakce (2004), Letiště (2006), Přešlapy (2009) nebo České století (2013).

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————

Krást identity cizím lidem mu umožňuje zůstávat na svobodě, i když by měl sedět ve vězení. Když se mu ale do cesty připletou neplánované vraždy a celou situaci začne řešit FBI, jeho doposud relativně pohodlný život vezme za své.

Poustevník

Poustevník je zločinec na útěku. Vyhlédne si člověka, kterého nebude nikdo postrádat, ukradne mu identitu a dál žije jeho život. Ani Viggo Hansen, Wistingův soused, nikomu nechybí, a tak už čtyři měsíce sedí mrtvý před televizí. Vzápětí policie najde další tělo. Zatímco Hansenova smrt zaujme jen novinářku Line, Wistingovu dceru, nález druhé oběti spustí největší pátrací akci v dějinách norské kriminalistiky, při které musí pomoci i FBI.
Další díl série slavného severského spisovatele a bývalého kriminalisty.
Jørn Lier Horst má na kontě více než milion a půl prodaných knih. Jeho detektivky čte norský ministr spravedlnosti a doporučuje i Jo Nesbø. Zkušenosti z dlouholetého působení u policie hrají v jeho díle významnou roli. Nejenže díky nim dokáže skvěle vylíčit čistě technické detaily týkající se vyšetřování, ale především umí dokonale popsat, jak zločin ovlivňuje oběti i pachatele.

Autor: Jørn Lier Horst
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×305 mm
ISBN: 978-80-7473-547-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Poustevník vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

Mrtvý muž byl úplně vysušený. Seděl opřený v křesle a pod rozevřenými rty mu byly vidět obnažené černožluté zuby. Z hlavy mu visely chomáče prachu a zplihlých vlasů. Kůží v obličeji prosvítaly bledé lesklé kosti. Prsty měl svraštělé, černé a rozpraskané.
William Wisting zalistoval ostatními snímky, které pořídil kriminalistický technik. Mrtvý muž byl patrně celkem malého vzrůstu, avšak tkáně seschly a zetlely, proto tělo vypadalo ještě menší než zaživa.
Složka nesla označení Viggo Hansen. Fotografie byly pořízené z různých úhlů. Wisting si prohlížel jednotlivé záběry téměř mumifikovaného těla. Podobné snímky ho obvykle nechávaly klidným. Byl na smrt zvyklý a naučil se držet si od smyslových vjemů odstup. Za svou více než třicetiletou policejní kariéru viděl tolik mrtvých, že už je ani nepočítal. Tohle však bylo jiné. (…) (str. 2)

Zjistěte, proč na ostříleného detektiva snímky mrtvého tolik zapůsobily.

Jørn Lier Horst (*1970) patří k nejvýznamnějším norským detektivkářům. Věnuje se výhradně žánru krimi a detektivky píše nejen pro dospělé, nýbrž i pro děti a mládež. Vystudoval policejní akademii, kriminologii, psychologii a filozofii. Téměř 20 let pracoval jako vyšetřovatel, a ačkoli je od roku 2013 spisovatelem na plný úvazek, stále udržuje kontakt s oborem. Jeho velkou výhodou proto je dokonalá znalost policejní práce, kterou se snaží líčit přesně a bez příkras. Za to také často sklízí pochvalné kritiky. Svou první detektivku, v níž uvedl na scénu kriminalistu Williama Wistinga, napsal v roce 1995. Nesla název Klíčový svědek (Nøkkelvitnet) a byla založena na skutečné, nikdy neobjasněné vraždě. Doposud vzniklo v této sérii 11 knih. Pro mladé čtenáře napsal krimisérie Případy pro detektivní kancelář č. 2 a CLUE.

Zdroj informací: Kniha Zlín

————————————————

Existuje pouze pravda a lež? Harry Bosch, léty ošlehaný bývalý policista, ví, že to tak není. Na krku má vážné obvinění, které ho může definitivně zruinovat. Mezi pravdou a lží se totiž nachází šedivá zóna, v níž se může zcela ztratit…

Dva druhy pravdy

Drogoví dealeři kšeftují s lékařskými předpisy. Uvězněný vrah žádá obnovení svého procesu. A obě záležitosti se dotýkají Harryho Bosche.
Harry Bosch chtěl před třemi lety odejít od policie jednou provždy, ale teď se rozhodl své rozhodnutí mírně přehodnotit. Pracuje jako dobrovolník pro policejní oddělení San Fernando, kde přezkoumává staré nevyřešené případy. Od stohů zaprášených dokumentů ho vytáhne až vražda místního lékárníka. Společně se třemi kolegy ze stanice následně Bosch rozplétá nitky obrovského byznysu, ve kterém stovky receptů na léky končí v rukách drogových bossů a následně u překupníků na ulici.
Ve stejném čase se policie v Los Angeles rozhodne znovu prošetřit případ vraha, kterého před třiceti lety poslal Bosch za mříže. Uvězněný muž prohlašuje, že na něho tenkrát Bosch ušil boudu a že má k doložení této skutečnosti důkazy. Takovéto tvrzení je černou skvrnou na pověsti každého policajta, i když bývalého, a tak se Harry rázně pouští do boje za očištění svého jména. Z LAPD však neodešel v dobrém, takže pomoc od bývalých kolegů může stěží čekat. Bude se muset postarat sám, jako už tolikrát předtím.
Tyto dva zdánlivě nesouvisející případy se velmi rychlé propletou jako klubka ostnatého drátu. A Bosch dochází k poznání, že existují dva druhy pravdy: jedna člověka osvobozuje, zatímco druhá ho uvězňuje v temnotě.

Případ Harryho Bosche
Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jan Netolička

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-268-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dva druhy pravdy vydalo nakladatelství Domino.

Ukázka z knihy

Bosch byl tam, kde ho mohli najít na začátku téměř každého měsíce; seděl za svým provizorním stolem – za dřevěnými dveřmi, které si půjčil ze dvora oddělení Technických služeb a které jednoduše položil na dvě hromady krabic se spisy. Když odepsal Lourdesové, že děkuje, otevřel v telefonu aplikaci s poznámkami a spustil záznam hlasu. Položil telefon displejem dolů a částečně ho zakryl složkou z krabice Tavaresové. Byla to jen taková pojistka, kdyby náhodou. Neměl ponětí, proč za ním jde hned v pondělí ráno někdo ze státního zastupitelství a z jeho bývalého policejního oddělení. Nikdo mu nevolal, aby se ohlásil, i když musel přiznat, že za ocelovými mřížemi cely nebyl prakticky žádný signál. Bosch věděl, že překvapivá návštěva je často součástí strategie. Jeho vztahy s LAPD byly od doby, kdy byl před dvěma lety odejit do důchodu, přinejmenším napjaté a právník mu radil, aby se v budoucnu chránil tím, že si zaznamená všechny formy komunikace, které mezi ním a oddělením proběhnou. (str. 9, 10)

Prolistujte si celou ukázku.

Michael Connelly (*1956) je bývalým reportérem Los Angeles Times a v současné době autorem mezinárodně úspěšných thrillerů o Harrym Boschovi. Televizní seriál s názvem Bosch natočený podle jeho knih je jedním z nejsledovanějších původních seriálů ve službě Amazon Prime, kde budou diváci zanedlouho moci sledovat už čtvrtou řadu. Michael Connelly je rovněž autorem několika bestsellerů, mezi které patří vysoce oceňovaný thriller z právnického prostředí s názvem Advokát (česky Domino, 2010), který byl zařazen na prestižní seznam Richard & Judy Book Club. Connellyho knihy už byly přeloženy do devětatřiceti jazyků a po celém světě získaly mnohá ocenění, včetně Edgarovy a Anthonyho ceny. Namátkou lze jmenovat Hořící pokojPřeběhlík či Bohové viny Pád. Též přispěl do knihy Povídky z Manhattanu. V současné době pobývá na Floridě a v Kalifornii.

Zdroj informací: Domino

————————————————

V městečku Fjällbacka někdo za bílého dne krade a vraždí malé děti, stejně jako kdysi. Přitom původní vražedkyně prý byly odhaleny. Nebo snad ruka spravedlnosti hmátla vedle? Nová vražda znovu probouzí vyšetřování a ve strachem zmítaném městě začíná hon na čarodějnice.

Čarodějnice

Ze statku nedaleko Fjällbacky zmizí za bílého dne čtyřletá Linnea. Na povrch vyplouvají tragické vzpomínky, před třiceti lety totiž ze stejného statku zmizela malá holčička, kterou později našli zavražděnou. Tehdy byly za její smrt odsouzeny dvě třináctileté kamarádky, vzhledem k věku však unikly vězení. Jedna z nich vede tichý život v městečku. Druhá se poprvé od dávné tragédie vrací do Fjällbacky, nyní jako slavná herečka, která zde má natáčet film o Ingrid Bergmanové.
Obyvatelé Fjällbacky se zapojí do pátrání a nakonec Linneu najdou u jezírka v lese, na stejném místě, kde byla nalezena i první ztracená dívka. Městečkem se šíří strach. Jsou snad i další děti v ohrožení?
Patrik Hedström navzdory počátečním pochybnostem začne s kolegy vyšetřovat, jestli není mezi oběma případy nějaká souvislost. Pomáhá jim Erika Falcková, která o dávné vraždě už dlouho shromažďuje materiály pro novou knihu. Vyšetřování otevírá mnohé staré rány a začíná hon na čarodějnice, který přinese strašlivé následky…

Autorka: Camilla Läckberg
Přeložila: Vendula Nováková

Počet stran: 664
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-267-1118-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Čarodějnice vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

„Myslíš, že tvoje máma bude mít bílé šaty?“ Erika se na manželské posteli otočila k Patrikovi.
„To je strašná legrace, fakt,“ řekl.
Erika se zasmála a dloubla ho do boku. „Proč ti tak vadí, že se ti vdává matka? Tvůj otec už je dávno podruhé ženatý a není na tom přece nic divného?“
„Já vím, že je to ode mě hloupé,“ zavrtěl hlavou Patrik, sedl si na kraj postele a začal si natahovat ponožky. „Gunnar je fajn a já jsem rád, že máma někoho má…“
Vstal a oblékl si džíny.
„Asi je to pro mě prostě trochu nezvyk. Co si pamatuju, žila máma sama, a kdyby si mě vzal do parády nějaký psycholog, patrně dojde k závěru, že mám s matkou nevyřešený vztah. Připadá mi zkrátka… divné…, že máma s někým… žije.“
„Chceš říct, že ti přijde divné, že s Gunnarem spí?“
Patrik si zacpal uši. „Nech toho!“ (str. 8)

Stáhněte si celou ukázku a pokračujte v její četbě.

Oblíbená švédská autorka detektivek Camilla Läckberg začínala jako ekonomka, avšak kurz tvůrčího psaní ji navedl novým směrem a vynesl ji až na přední příčky skandinávských žebříčků bestsellerů. Hlavními hrdiny její série detektivek jsou spisovatelka Erika Falcková a detektiv Patrik Hedström. Všechny díly se odehrávají v autorčině rodné Fjällbacce. Její knihy vychází ve více než 50 zemích světa, prodeje již překročily 15 milionů výtisků. V roce 2006 získala titul pro švédskou autorka roku a v roce 2011 se stala šestou nejprodávanější autorkou v celé Evropě.

Přečtěte si recenzi na dnes představenou Čarodějnici a také na předchozí díly série Erika Falcková & Patrik HedströmLedová princezna, Kazatel, Kameník, Vlastní spravedlnostMořská panna, Strážce majáku, Andělíčkářka, Krotitel

Zdroj informací: Albatros Media


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHotel Pastis

Mayle, Peter

Argo, 2018

zobrazit info o knizeČerné světlo (audiokniha)

May, Peter

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizePoustevník

Horst, Jorn Lier

Kniha Zlín, 2018

zobrazit info o knizeDva druhy pravdy

Connelly, Michael

Domino, 2018

zobrazit info o knizeČarodějnice

Läckberg, Camilla

Motto, 2018

Napsat komentář