Zrození zla v nové krimi Camilly Läckberg

KrotitelNahled
Sériový únosce a patrně i vrah mladých dívek je zřejmě sadista. Jak jinak by mohl své oběti připravovat o zrak, jazyk a sluch? Možná si pak připadá jako jejich dokonalý pán a vládce. Zastaví jej Patrik Hedström?

Román Krotitel švédské autorky kriminálních románů Camilly Läckberg (*1974), kterou jsme vám představili v medailonu, navazuje na všechna její předchozí díla. Od Ledové princezny, přes Kazatele, Kameníka, Vlastní spravedlnost, Elsyino tajemství, Mořskou pannu, Strážce majáku až po Andělíčkářku autorka rozvíjí život v malém přímořském letovisku Fjällbace. Ten je však značně odlišný od toho skutečného, neboť překypuje zločinem. V každém románě se čtenář důvěrně seznamuje s malým zákoutím rybářské osady. Tentokrát se spolu s vypravěčkou napínavého příběhu vypraví do jezdecké školy manželů Perssonových.

Právě Marta Perssonová, oblíbená trenérka, se jednoho dne stane svědkyní nehody, při níž pod kola automobilu vkročí dívka Victoria a následkům nehody podléhá. Byla na seznamu pohřešovaných a její objevení dá kriminalistům hrůzné svědectví o tom, jak sadistický byl její únosce. Podobných únosů dívek je po celém kraji více a stopy chybí. Navíc Paula, kriminalistka na mateřské, matně tuší, že stejně zmrzačenou ženu již ve švédské kriminalistické historii zaznamenali. Jenže jak spolu souvisí dvacet sedm let starý zločin s tím, co se děje teď? Jde o stejného pachatele nebo jen někdo převzal jeho hrůznou štafetu?

Patrik Hedström s manželkou Erikou prožívají krušné chvíle. Jejich dvojčata jsou mírumilovnými andílky jen když spí, a dávají tak svým rodičům pořádně zabrat. Erika se snaží odreagovávat psaním knihy o jednom dávném zločinu a pátrání po skutečnostech z doby dávno minulé ji přivádí na stopu únosce dívek. Minulost si zase podává ruku se současností a zlo plodí zase jen zlo.

I když má kniha spád i zajímavou zápletku, tentokrát se mi zdála být trošku překombinovanou a nedotaženou. Camilla Läckberg hodně zvláštním způsobem zlo násobí a posiluje. Podle mne i dost nevěrohodně zachází s otcovskou láskou – opravdu stačí zjistit, že nejsem otcem a láska k dítěti, které patnáct let opečovávám, je pryč? I mateřská láska, která klidně rozeseje mrtvoly, jen aby ochránila své zvrácené dítě, mi přišla přitažená za vlasy. Jakoby postavy Krotitele byly všechny vyšinuté a hlavní roli hrálo nezkrotné a bující zlo.

Ale to bych knize křivdila. Patrik, Erika a jejich blízcí jsou plní pozitivního optimismu, i když i oni svádějí své každodenní boje. Tok času se nedá zastavit, a tak ani hrdinové procházející celou kriminální sérií švédské autorky nezůstávají stejní, ale vyvíjí se, proměňují a řeší své malé krize. A kvůli tomu čtenář nezatratí Camillu Läckberg a její knihy, byť by se mohlo zdát, že tentokrát tak trochu „šlápla vedle“.

Pominu-li několik sporných momentů, musím říct, že co do napínavosti Krotitel nijak nezaostává za ostatními díly. Přestože čtenář vnímá jasnou souvislost mezi historickými a současnými událostmi – dalo by se říct, že karty jsou mu od počátku odkryté – přece jen zůstává až do samého závěru hodně spojovacích článků zahaleno tajemstvím.

Knihu ze série vyšetřovacího a manželského tandemu Falcková – Hedström švédské královny krimi Camilly Läckberg vydalo nakladatelství Motto v překladu Venduly Novákové, a i přes výše zmíněné nedostatky vám určitě může být tím pravým společníkem na dovolenou.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrotitel

Läckberg, Camilla

Motto, 2015

Napsat komentář