Zázrak nebo smrt

Kazatel
Když se člověk ocitne tváří v tvář smrtelné diagnóze, chytá se jakéhokoliv stébla. Ovšem ne z každého zoufalce se stane vrah!

Autorka populární švédské kriminální série Camilla Läckberg (*1974) má ráda u svých knih krátké a výstižné názvy: Andělíčkářka, Strážce majáku, Mořská panna, Elsyino tajemství, Ledová princezna, Kameník nebo Kazatel. Všechny příběhy se odehrávají v malebném přímořském letovisku Fjällbacka, kde se ve skutečnosti setkávají s násilnými trestnými činy asi stejně často jako v jiných ospalých městečkách. Fjällbacka však má to štěstí, že podněcuje fantazii svojí rodačky Edith Camilly Läckberg Eriksson, jak zní její celé jméno. Členité pobřeží plné ostrovů a hlavně obyvatelé rozesetí ve všech možných zákoutích dráždí představivost autorky a nutí ji vyprávět příběhy, jejichž kořeny sahají hluboko do minulosti.

V případě románu s názvem Kazatel si spisovatelka vzala na paškál existenci křesťanských sekt a jejich pokřiveného učení. Muž jménem Ephraim Hult po vzoru amerických letničních kazatelů pořádal koncem šedesátých let minulého století uzdravující shromáždění, kde „božími nástroji“ byli jeho malí synové Johannes a Gabriel. Vyneslo mu to přezdívku „Kazatel“ a obrovský majetek – dědictví po jedné zbožné vdově.

Počátkem nového století se jméno již mrtvého muže opět dostalo na stránky novin. To když se v Králově strži našla mrtvola nahé ženy a s ní dvě kostry, v nichž policie z Tamunshede identifikuje dívky pohřešované od roku 1979. Všechny mají na sobě stejné známky po nelidském mučení, které musely před smrtí podstoupit. Jedinou stopou v případu pohřešovaných mladých žen bylo před lety svědectví Gabriela Hulta, že jednu z pohřešovaných dívek viděl v autě svého bratra Johanna. Ten už je ale dávno mrtvý. Spáchal sebevraždu, zřejmě proto, že nemohl unést křivé nařčení a stigma, které tak na něm ulpělo.

Detektiv Patrik Hedström s přítelkyní Erikou Falckovou co chvíli očekávají přírůstek do rodiny a horké dny fjällbackého léta jim znepříjemňují nezvané návštěvy a pomalu se rozbíhající pátrání po sériovém vrahovi mladých žen. Zmizení dalšího děvčete je popudem ke zvýšení jeho intenzity. Stopy však vedou stejným směrem jako před lety – do rodiny „Kazatele“. Opravdu je v ní ukryt vrah?

Spletité rodinné vztahy, hluboká psychologická sonda do života všech zúčastněných a překvapivé motivy násilných činů – to jsou hlavní devizy všech románů z pera Camilly Läckberg. Ani Kazatel není v tomto ohledu výjimkou. Autorka opět popustila uzdu svojí fantazii a vyfabulovala zvrácený a těžko uvěřitelný příběh, který čtenářem doslova otřese. Povedlo se jí do něj vložit zoufalství a beznaděj, které pociťují blízcí umírajících nebo pohřešovaných, ale i prostou frustraci těhotné ženy pramenící z rozkomíhaných hormonů. Celek tak působí jako portrét obyčejného života v přímořském městečku, který je narušen násilným činem.

Spisovatelka tentokrát rozšířila okruh lidí, do jejichž soukromého života nahlíží. Lhostejno, ať už jde o rodinu podezřelých, rodiče obětí, členy detektivního oddělení či příbuzné a přátele Patrika a Eriky. Čtenář je tak dokonale vtažen atmosférou příběhu, tedy pokud je ochoten se přizpůsobit autorčinu rytmu přepínání úhlů pohledu. Její „režie“ se totiž vyznačuje častými střihy a střídáním minulosti se současností. Nesoustředěný čtenář pak může snadno ztratit nit, ten pozorný však ocení plastičnost příběhu, které se takto autorce povedlo docílit.

Pokud patříte ke skupině pozorných čtenářů, pak určitě můžete otevřít dveře tajemného případu a vstoupit do nečekaně hlubokých vod, v nichž je mnohé skryto a čeká na své odhalení. Rozhodně však román Kazatel nezaměňujte s lehkou odpočinkovou četbou a dopřejte si dostatek času na jeho strávení. Jen tak se totiž neošidíte o skvělý mrazivý zážitek, který ve svém díle Camilla Läckberg přináší.

Knihu Kazatel vydalo nakladatelství Motto v roce 2010 jako brožovanou publikaci. Je to škoda, neb hrozí, že než ji dočtete, tak z ní budou vypadávat listy. Snad nám vydavatel brzy připraví druhé, vázané vydání. Určitě bychom to uvítali…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKazatel

Läckberg, Camilla

Motto, 2010

Napsat komentář