Další mrtví ve Fjällbace

Mořská panna
Fjällbacka je známé turistické středisko na jihozápadě Švédska. Nevelké městečko s 859 obyvateli proslavily dvě události: Bydlela zde oscarová herečka Ingrid Bergmanová a narodila se tu autorka detektivek Jean Edith Camilla Läckberg Erikssonová.

A právě ona, pod kratším jménem Camilla Läckbergová (*1974), stále znovu a znovu upozorňuje na své rodné hnízdo, protože jej využívá jako dějiště pro kriminální romány. V tom nejnověji u nás přeloženém s názvem Mořská panna to není jinak.

Opět se tedy vypravíme na nehostinné švédské pobřeží. Magnus Kjellner odešel jako každé ráno do práce, ale už ho nikdo nespatřil. Až po třech měsících je objevena jeho mrtvola zamrzlá v ledu. Do moře se dostal už mrtvý, před detektivy z blízkého Tanumshede tedy vyvstává otázka, co se vlastně stalo. Tři z Magnusových přátel, s nimiž se stýkal, dostávají výhružné dopisy od tajemné ženy. Jedním z nich je i začínající spisovatel Christian Thyndell, který právě vydal svůj první román s názvem Mořská panna. S jeho psaním mu pomáhala spisovatelka Erika Falcková, která by ráda přišla na to, kdo mu vyhrožuje. Je ovšem limitovaná svým dvojnásobným těhotenstvím a péčí o malou dcerku, takže větší část práce čeká jejího přítele a detektiva Patrika Hedströma. Ten má ze všeho zamotanou hlavu, a vůbec netuší, za jaký konec záhadných událostí vzít. Vše ale ukazuje na to, že klíč k současným tragédiím lze najít v minulosti tajemného Christiana, ten o ní ale zarytě mlčí. Hrozby se stupňují, manželka jednoho ze tří přátel umírá s anonymním vzkazem v ruce, na pravidelného ranního běžce čeká smrtelná past a Christian sám je nalezen oběšený. Podaří se i tuto záhadu rozluštit, nebo bude muset zemřít ještě někdo další? Kdo se ukrývá pod identitou „Mořské panny“?

Camilla Läckbergová není autorkou pro netrpělivé čtenáře. Pomalu rozehrává svůj děj, představuje nám všechny hlavní aktéry. Každého ukazuje v kruhu jeho rodiny, vykresluje povahu, niterné boje a strachy. Z počátku vůbec nemáme tušení, jaký význam mají jednotlivé portréty, jak spolu souvisejí, a ztrácíme se v množství hlavních postav. Črty střídá v rychlém sledu, dalo by se říci, že se snaží pracovat formou filmového střihu. Současný děj navíc prokládá textem psaným kurzívou, který nás seznamuje s tím, co se stalo v dávné historii – jsou to střípky vzpomínek jednoho z hrdinů. Ale i přes tyto průhledy do minulosti nejsme schopni rozklíčovat, kdo a co spáchal. Udržuje nás tedy v napětí až do posledních stránek.

Celkově kniha působí jako kaleidoskop plný barevných sklíček. Ta do sebe zapadají a vytvářejí obraz hrůzné tragédie. Podrobně vykreslená psychologie jednotlivých postav, silné dialogy, sondy do minulosti a hlavně – originální zápletky, motivy pro spáchání zločinů a speciální struktura psaní – to vše jsou pozitivní stránky románů Camilly Läckbergové.

Pokud máte chuť na detektivní čtení, u něhož musíte přemýšlet, ale které vás zároveň pohltí, určitě si nenechte Mořskou pannu vydanou nakladatelstvím Motto v říjnu 2012 ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMořská panna

Läckberg, Camilla

Motto, 2012

Napsat komentář