Krimiromán, který odkrývá víc, než bychom chtěli…

Perex_MuzZOstrovaLewis
Když se řekne detektivka, každý čeká mrtvolu, detektiva a vraha. Pokud je ale v knize ukryto více, než jen komplikované rodinné vztahy, už mluvíme o psychologickém románu. A je-li napínavý, doplníme ještě oblíbené slovíčko „thriller“.

Stejně by se dala charakterizovat kniha Muž z ostrova Lewis, která v českém překladu vyšla na Velký knižní čtvrtek, 20. března tohoto roku. Sice se nedostala na první místo žebříčku prodávaných knih jako Nesbøho Červenka, ale dle mého mínění je to způsobeno jen menší proslulostí jejího autora. Jde totiž teprve o jeho druhé dílo přeložené do češtiny, které nám nakladatelství Host představilo.

Peter May (*1951) pochází z Glasgow a v současnosti žije ve Francii. Je úspěšným novinářem a velmi oblíbeným a plodným scénáristou. Píše romány s kriminální tématikou, za něž sklízí četná ocenění. Šestidílná série „čínských“ thrillerů s dvojicí tvořenou čínským komisařem Li Yanem a americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou, tolik oblíbená ve světě, u nás zatím ještě nevychází, ale trilogie s postavou skotského detektiva Fina Macleoda se nám Mužem z ostrova Lewis představuje již svou druhou částí. S první knihou ze série s názvem Skála jste se mohli seznámit i prostřednictvím naší recenze.

Na začátku děje se ocitáme na Hebridském ostrově Lewis, kde je, při dobývání rašeliny, kterou místní používají na topení, nalezena mrtvola muže. Vše nasvědčuje tomu, že tu leží již staletí, jenže obrázek Elvise Presleyho vytetovaný na paži dokazuje něco jiného. Jelikož byl mladý muž na prahu své dospělosti brutálně zavražděn, musí se policie pustit do práce.

Fin Macleod je náhodou tou dobou rovněž na svém rodném ostrově – vrátil se sem po rozvodu. Odešel od policie a touží opravit dům po rodičích a utřídit si své pocity po bolestné ztrátě synka. Místní detektiv seržant George Gunn ale Fina požádá o pomoc. Podle DNA je mrtvý z rašeliniště příbuzný s otcem Finovy dávné lásky Marsaili Tormodem Macdonaldem, jenže ten se propadá do stařecké demence a nelze se ho tedy přímo zeptat. Fin se pouští do mravenčí práce, z nepatrných náznaků si skládá obrázek toho, co se před šedesáti lety událo nejen na Hebridských ostrovech a odhaluje děsivé praktiky sociálního systému Skotska poloviny minulého století.

Román je velmi pozoruhodným dílem – nejenže odkrývá děsivou minulost, ale také je sondou do mysli současného člověka. Problém stárnoucí populace, která je pro svá různá postižení odsouzena k pouhému přežívání, není palčivý pouze v popisovaném Skotsku. Týká se takřka každého z nás. Jak se zachovat, když náš blízký přestane rozlišovat fantazii a skutečnost a jeho jednání nekoresponduje s naším očekáváním? Dokážeme ho přes to, že nás nepoznává, stále milovat?

Petr May o tom říká Finovými ústy:

„Chodíme do domova důchodců a vidíme jen spoustu sedících staříků. S prázdnýma očima, se smutným úsměvem. A bereme je na vědomí, protože jsou… zkrátka staří. Jsou opotřebovaní, a tak nám málem nestojí za to, abychom jim věnovali nějakou pozornost. A přitom se za každýma těma očima skrývá celý jeden život, příběh, který by ti každý z nich mohl vyprávět. Příběh o bolesti, lásce, naději, zoufalství. O věcech, které cítíme i my. Stáří jim neubírá na právoplatnosti ani na skutečnosti. A jednou na jejich místě budeme také. Budeme tam sedět a dívat se, jak nás mladí neberou na vědomí, protože budeme… no zkrátka staří. A jak nám bude?“ (str. 309)

Struktura příběhu je velmi neobvyklá, neb mimo chronologicky řazených kapitol zahrnuje i vzpomínky dementního staříka, který žije více tím, co bylo, než co je a co se od něj požaduje. Přítomnost vypravuje autor jako nestranný pozorovatel, minulost však ožívá na stránkách v první osobě tak, jak si ji Tormod útržkovitě vybavuje. A tak nám před očima vyvstává mnohovrstevnatý příběh, z nějž by i jen jeden střípek mohl stát samostatně. Čtenář je touto formou vyprávění vtahován do propletených osudů obyvatel malého ostrova, sleduje, jak děti opakují chyby svých rodičů, ale stává se i svědkem odhalování starých křivd a šrámů.

Román Muž z ostrova Lewis je hlubokou sondou do svědomí každého z nás a rozhodně nenechá své čtenáře chladnými. Pohne lidskými emocemi možná lépe než nějaký psychologický spisek. Na konkrétním příběhu je tu totiž demonstrováno vše, před čím běžně raději zavíráme oči.

Pokud žádáte od detektivního románu víc než jen zjištění, kdo je vrah, a nebojíte se nahlédnout do vlastního svědomí, pak je tato kniha právě pro vás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž z ostrova Lewis

May, Peter

Host, 2014

Krimiromán, který odkrývá víc, než bychom chtěli… - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. vercadole vercadole napsal:

    Těším se!:) Zrovna v pondělí, těsně před zvěřejněním recenze jsem dočetla první díl… A musím říct, že jsem byla příjemně překvapená, i když nejde o typickou detektivku. Je to spíše detektivní román, napínavý, čtivý a zajímavý. Určitě doporučuji!:)

Napsat komentář