Královna švédské krimi Camilla Läckberg slaví narozeniny!

CLfoto
Autorka populárního vyšetřovacího tandemu Erika Falcková – Patrik Hedström slaví kulaté – čtyřicáté narozeniny. Pokud ji ještě neznáte, vypravte se s námi do Švédska!

Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson, jak zní celé jméno slavné spisovatelky, se narodila 30. srpna 1974 v malé rybářské osadě na jihozápadním pobřeží Švédska mezi městy Uddevalla a Strömstad. To místo se jmenuje Fjällbacka a na světě již není určitě žádný fanoušek Camilly Läckberg, který by jej neznal.

Když jí bylo pět let, udivila své blízké svou první knihou. Už tenkrát se v ní projevil její zájem o temné stránky lidstva. Svoji pracovní kariéru však zahájila jako produktový manažer u dvou firem Telia a Fortum. Vždyť také vystudovala Vysokou školu podnikání, ekonomie a práva v Göteborgu.

Práce s čísly ji však nenaplňovala štěstím, proto uvítala kurz tvůrčího psaní, který jí rodina, včetně manžela, zaplatila. Ještě během něho rozepsala svoji první knihu s názvem Ledová princezna (2003, recenze zde). V ní přivedla na svět zvídavou spisovatelku Eriku Falckovou, její mladší sestru Annu, která má v popisu práce trpět, ale i pozorného a skoro dokonalého muže a policistu Patrika Hedströma. Vrátila se ve vzpomínkách do rodné Fjällbacky a nechala se inspirovat jejími zákoutími.

Postupně ve svých románech čtenáře zavedla do městečka Tanumshede, v němž sídlí policie, ale i na ostrůvky náležící k členitému pobřeží v okolí rybářské osady. Píše stylem dvou paralelních rovin – jednu tvoří současné vyšetřování a druhou události z minulosti. Byla by z ní i dobrá vypravěčka historických románů, neb její exkurzy do dob časově vzdálenějších jsou čtivé a propracované (viz Kameník, Elsyino tajemství, Strážce majáku, Andělíčkářka). Co je ovšem její nejsilnější zbraní, je dokonalá znalost psychiky a jejích poruch. Dokáže ve své tvorbě využít každý podnět. Její realistické líčení různých duševních nemocí nejen budí hrůzu, ale také určité pochopení a soucit.

Velkou důležitost současně přikládá formování a postupnému vývoji charakterů jednotlivých postav. Patrik, Erika, Anna, ale také Mellberg, Martin a další jsou hrdiny, na něž se čtenáři těší jako na staré přátele a jejichž životní osudy jsou důvodem, proč nedočkavě očekávají další díly kriminální série z Fjällbacky.

Díky svojí houževnaté práci na propagaci knih (navštívila snad každé švédské knihkupectví a uspořádala v něm autogramiádu) začala velmi záhy sklízet ovoce – stala se autorkou bestselerů, královnou švédské krimi a šestou nejčtenější autorkou v Evropě! Její romány už vychází v padesáti jazykových mutacích a přinášejí svojí autorce i řadu ocenění a čestných titulů.

Již v roce 2007 se její knihy dočkaly zfilmování a v roce 2012 vznikl dokonce desetidílný televizní seriál „The Fjällbacka murders“, který do maličkého letoviska přitáhl další návštěvníky.

Popularita Camilly Läckberg ještě vzrostla, když začala v roce 2012 tančit – před televizními kamerami v obdobě české Star Dance. Skončila sice čtvrtá, ale do tance se zamilovala a tančí dodnes.

Camilla Läckberg ušla od svojí první knihy velký kus cesty. Napsala osm kriminálních románů, jednu detektivní novelu (česky Vražda s vůní mandlí, recenze zde), čtyři knihy pro děti s hrdinou „Super Charlie“ (inspirováno třetím synem) a spolupodílela se na tvorbě dvou kuchařek. Vlastní podíl ve šperkařské firmě i firmu, která produkuje hudbu a znělky pro potřebu médií. Zapojila se i do charity – zejména se angažuje ve sbírkách pro dětskou onkologii.

Při tomto výčtu aktivit, které plní pracovní náplň severské autorky, je skoro s podivem, že ještě stíhá samotné psaní a péči o rodinu. Je podruhé vdaná a má tři děti.

Na našich stránkách najdete recenze zatím všech u nás vydaných knih:
Ledová princezna, Kazatel, Kameník, Vlastní spravedlnost, Elsyino tajemství, Mořská panna, Strážce majáku, Vražda s vůní mandlí, Andělíčkářka.

Nemáte-li ve své knihovničce všechny dříve vydané tituly a nedaří se vám je sehnat, můžete se těšit na připravovanou reedici. Zatím se jí u nakladatelství Motto dočkaly knihy Ledová princezna a Kazatel.


Zdroje: http://motto.cz/autor/lackberg-camillahttp://www.camillalackberg.com/
Náhledový obrázek: wikipedia.org

Doporučení:
Share

Napsat komentář