Ostrov Lewis a ostrov Entry v detektivní sáze Petera Maye

ostrov-entry
Na ostrově Entry došlo k přepadení manželů, přičemž on bodným zraněním podlehl. Nikdo však podezřelého muže v černém s lyžařskou kuklou na hlavě neviděl, a největší podezření tak padá na otřesenou ženu.

Peter May (*1951) je skotským rodákem žijícím ve Francii a píšícím detektivní romány, které se vyznačují velkým přesahem nad rámec daného žánru. Ať už jde o trilogii z ostrova Lewis nebo sérii tzv. čínských thrillerů či Akta Enzo, vždy je kromě samotného vyšetřování dán prostor i palčivým otázkám dneška. Globalizovaný svět (Kritik), problémy stárnoucí generace (Muž z ostrova Lewis), nedobrovolné dárcovství orgánů a obchod s nimi (Sál smrti), přílišné sebevědomí pramenící z vysoké inteligence (Výjimeční lidé) – to jen zlomek témat, kterými se prostřednictvím svých příběhů zabývá.

V románu Ostrov Entry, který nespadá do žádné série, se Peter May vrací ke kořenům tak dávným, že by se větší část příběhu dokonce dala považovat za historický román. Zabývá se totiž obdobím osidlování Kanady, konkrétně Qeubécu.

Hlavním hrdinou je montrealský detektiv Sime Mackenzie, který jako jeden z mála příslušníků kriminální policie mluví plynně anglicky. Není totiž potomkem francouzských osídlenců jako ostatní, ale skotských vystěhovalců. Protože na magdalském ostrově Entry se mluví jen anglicky, je přizván do týmu, který má vyřešit vraždu muže spáchanou na tomto zapadlém kousku světa. Jenže jakmile Sime uvidí hlavní svědkyni a současně podezřelou, vdovu po zavražděném bohatém obchodníkovi, má neodbytný pocit, že ji odněkud zná. Zdráhá se proto uvěřit tomu, že by Kirsty vraždila, přestože její manželství bylo v troskách. Jenže důkazy mluví proti ní a Sime nemůže dát na pocity. Sám navíc prožívá velmi těžké období po rozvodu. Trpí nespavostí a vleklá únava spolu se vzpomínkami na babiččinu četbu deníků dávného předka mu vykresluje pozoruhodné živé obrazy na zavřená víčka jeho očí.

Proč má pocit, že ženu zná, kdo doopravdy vraždil, proč se na Entry mluví anglicky, když celá provincie užívá jako úřední jazyk francouzštinu, to vše se čtenář nakonec dozví. Musí však být trpělivý. Střípky současného detektivního vyšetřování jsou totiž prokládány rozsáhlými pasážemi zabývajícími se historií. V nich autor barvitě líčí život na ostrově Lewis, který je součástí Skotska, v první polovině 19. století. Osudy chudého chlapce Sima a bohaté dcerky Kirsty prostupují celým románem, aby v samotném závěru umožnily čtenáři porozumět kořenům tragédie z ostrova Entry.

Nevyhledáváte-li četbu historických románů, ale přesto byste chtěli Ostrov Entry poznat, máte jedinečnou šanci se zaposlouchat do tohoto příběhu v úžasném přednesu Jiřího Dvořáka. Ten knihu načetl pro nakladatelství OneHotBook a můžete si ji snadno stáhnout z webu Audiotéka.cz stejně jako já.

A nelitovala jsem. Jiří Dvořák totiž román svým hlasem úžasně oživil, a to tak, že jsem měla pocit, jako bych sledovala nějaký napínavý velkofilm. Musím se přiznat, že historické romány moc nečtu a zpočátku jsem byla na Petera Maye nazlobená za to, že z detektivky přeskakuje do vzdálené historie, nicméně Jiří Dvořák dokázal i tyto pasáže podat tak přesvědčivě, že mě strhující příběh osudové lásky Simeova předka doslova pohltil. I historie má svá pozoruhodná dramata hodná pozornosti.

Ze začátku se může zdát, že autor tak trochu násilně spojuje do jedné knihy prostřednictvím dvou dějových linií-časových linek dva zcela odlišné žánry. Jde však o zdání klamné. Detektivka by bez znalosti historických souvislostí postrádala nutné předpoklady k vyřešení zápletky. Jako celek jde o dokonalé dílo, které si čtenáře/posluchače zcela podmaní.

Chcete-li se zaposlouchat do audioknihy, připravte se na hodně dlouhý poslech (více než 15 hodin) v 59 kapitolách nestejné délky, které neodpovídají kapitolám v knize. O předěly se starají krátké klavírní vložky a dudy, které ke Skotsku patří.

Ostrov Entry se dnes řadí k mým nejoblíbenějším Mayovým románům, paradoxně i díky důrazu na historii. Nemenší roli sehrál i hlas Jiřího Dvořáka, který mi zpříjemnil předvánoční úklid i pečení cukroví. Nemáte-li čas na čtení, zkuste číst „ušima“ a místo všudypřítomné zvukové kulisy komerčního rádia vyzkoušejte poslech současné románové tvorby. Začít můžete třeba právě poslechem audioknihy Ostrov Entry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrov Entry (audiokniha)

May, Peter

OneHotBook, 2016

Napsat komentář