Historické snění

pro-milovniky-historie
Páteční knižní tipy ocení fanoušci historických detektivek a románů. Přečtěte si pokračování série Ondřeje S. Nečase či závěrečný díl historické noir trilogie. V našem výběru nechybí ani tip na klasickou literaturu, jedno svědectví o Osvětimi a na audioknihu povídek.

Ondřej S. Nečas napsal další příběh s vyšetřovatelem Mojmírem Mrázem ze Žezlic, zmocněncem moravského zemského soudu. Jaký zločin odhalí v románu Stříbrný měsíc?

FALEŠNÉ MINCE NEPŘINÁŠEJÍ BOHATSTVÍ, NÝBRŽ SMRT…

Matyáš Korvín, král uherský a český, je na pokraji smrti a české království se má brzy znovu sjednotit pod jedním vladařem. V téže době se v Brně objeví padělatel, který dokáže vytvářet falešné stříbrné mince nebývalé kvality – ty však nepřinášejí bohatství, nýbrž smrt.
Alespoň tak to tvrdí vyděšený purkmistr Oldřich Polzmacher, jenž si dá povolat rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic, zmocněnce Moravského zemského soudu. Příští události mu záhy dají zapravdu: každá další mince, která je nalezena, ukazuje na novou vraždu.
Mojmír Mráz se svými pomocníky postupně zjišťuje, že celý případ bude daleko spletitější, než se zprvu zdálo. Vrah, který se považuje za ztělesnění slunce, za sebou nechává náznaky a stopy, jako by chtěl své pronásledovatele přivést k odhalení jiného, mnohem děsivějšího zločinu…

Stříbrný měsíc

Autor: Ondřej S. Nečas

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 978-80-7588-409-1
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Stříbrný měsíc vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Když se jeho hlava ocitla na úrovni prostranství šibenice, rychlým pohledem zachytil mnoho věcí. Viděl muže jménem Martin Solin, který se rukama bez okovů držel provazu a chystal se sešplhat na druhé straně. Viděl člověka ležícího za lavicí ze zčernalého dřeva, tělo bez oděvu vypadalo jako každé jiné, takže až v další vteřině v něm poznal kata. Jeho vlastní sekera mu vyčnívala z hlavy. Viděl také útlou postavu v černých šatech a s rudou kápí na hlavě, jak se obrací a v rukou drží luk. Viděl černé vrány sedící na odloženém kole a popravčím špalku, jen seděly a vyčkávaly. Jedné viselo ze zobáku cosi růžového. Čekal, že to spolkne, ale ona ne, nechávala to viset a dívala se na něj.

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Ondřej S. Nečas vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně, v současnosti pracuje v univerzitním vydavatelství zaměřeném na publikace v Brailleově písmu a občas také učí logiku. Jako autor se nejprve prosadil v žánru fantasy (trilogie o hejtmanu Ambrožovi – Případy hejtmana Ambrože, Zkažené séměZlaté zrcadlo, dvě epizody z populární série Kladivo na čaroděje – Kruté strojeSíť přízraků), v poslední době se pak zaměřil na pohádky (O princezně trochu zakletéČarodějův odkaz). Většinou Nečasovy tvorby se ve větší či menší míře prolínají detektivní a historické prvky, jichž naplno využil v sérii historických detektivek s rytířem Mojmírem Mrázem ze Žezlic (například Noční motýl). Žije v Brně s manželkou a třemi dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Příznivci historické detektivní trilogie se dočkali: švédský aristokrat Niklas Natt och Dag napsal její závěrečný díl, který nyní vychází i v českém překladu.

1795 je závěrečným dílem historické noir trilogie. Tycho Ceton se plíží městem jako raněné zvíře a spřádá plány, jak znovu nabýt důstojnost, o niž ho připravili. Rozpoutá takový chaos, jaký v podivuhodném i zkaženém městě Stockholmu ještě nezažili. Emil Winge je odhodlán Cetonovo řádění zastavit. Nemá však nikde zastání – mocní, stíháni paranoidními obavami ze spiknutí, mají jiné starosti a Mickela Cardella zaměstnává pátrání po Anně Stině Knappové, která po smrti svých dětí zmizela beze stopy.

1795. Honicí psi

Autor: Niklas Natt och Dag
Přeložila: Romana Švachová

Počet stran: 436
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-257-4022-4
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu 1795. Honicí psi vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Měli jsme návštěvu, víš, na kterou jsem dlouho marně čekala, a přiznám, že zpočátku moc nenaplnila vysoká očekávání snovaná mým denním sněním. Přišel sem dlouhán a skrček, ten dlouhán byl už takový zdeptaný, poničený, člověka by v něm pohledal, měl ke všemu o ruku míň. A ten skrček… S tím bylo něco v nepořádku, to by viděl i slepý. Neměla jsem pochyb, že selžou, zkrátka že nesplní, co si předsevzali. Kdo by bral vážně takové pobudy, i kdyby snad předložili důkazy a přihodili ještě doznání? Nicméně ten dlouhán… V tom ti doutnal ohromný hněv, byla to taková zuřivost, že se na stěnách málem zkrabatily tapety. Dumala jsem, cos mu všecko nalhal, jakými zlotřilostmi ses to před ním chvástal.“(str. 17)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Niklas Natt och Dag (*1979) vstoupil na literární scénu jako uragán se svým historickým detektivním románem 1793. Vlk a dráb a stejnou popularitu si v desítkách zemí získalo i pokračování 1794. Tři růže. Sám Natt och Dag má nepopiratelný vztah k historii, jelikož patří k nejstaršímu švédskému šlechtickému rodu v současnosti. Pokud zrovna nepíše nebo nečte, rád si zahraje na kytaru, mandolínu, housle nebo japonskou bambusovou flétnu šakuhači.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Zapomenout nesmíme ani na klasickou literaturu! Anglická spisovatelka Jane Austenová napsala několik děl, které se dodnes těší oblibě. Už jste četli její román Emma?

V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného kadlubu. Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléhat, ujme se správy věcí na rodném panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála. Jen ona všemu rozumí, jen ona ví, co je pro každého dobré. Tímto způsobem ovšem kráčí od maléru k maléru a často pěkně zavaří i těm, kterým upřímně chtěla pomoci. Ale protože jí nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty. Román (v jeho filmovém zpracování ztvárnila Emmu oblíbená Gwyneth Paltrowová) zažívá v poslední době novou vlnu čtenářského zájmu. Je to snad tím, že dnešní ženy v jeho hrdince rozpoznávají předchůdkyni svého úsilí o společenské uznání svých schopností – a také úskalí, jimž by se přitom měly vyhnout? Anebo je to prostě tak, že ctnosti a noblesa doby minulé k nám v podání úžasné autorky, jakou je Jane Austenová, i dnes promlouvají velmi zřetelně?

Emma

Autorka: Jane Austenová
Přeložila: Eva Kondrysová

Počet stran: 544
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-868-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Emma vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knhy

Emma Woodhousová, hezká, bystrá a bohatá, s útulným domovem a šťastnou povahou, jako by ve své osobě spojovala hned několik nejvzácnějších darů života; a za těch téměř jednadvacet let, co byla na světě, zažila jen moc málo zklamání a trápení.
Byla mladší ze dvou dcer něžně milujícího, shovívavého otce, a když se její sestra vdala, stala se sama v útlém věku paní otcovského domu. Matka jí zemřela už tak dávno, že po ní zůstala pouze mlhavá vzpomínka na její laskání, a matčino místo pak zastávala jistá obdivuhodná žena jako vychovatelka, a ta jí citově matku téměř nahradila. (str. 5)

O autorce

Jane Austenová (1775–1817) je známá anglická spisovatelka. Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Její otec byl reverend. Studovala na dívčí škole v Oxfordu a získala tak lepší vzdělání než většina ostatních dívek v její době. Poté, co byla uvedena do společnosti, vedla až do své smrti život, který se skládal z obvyklých zábav její společenské vrstvy – plesy, návštěvy známých a příbuzných, čas od času i návštěva Londýna. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je nejvýznamnější představitelkou tzv. rodinného románu. Mezi její nejznámější romány se jednoznačně řadí Pýcha a předsudek. Dále můžeme uvést například Rozum a citÚskalí láskyEmmaOpatství NorthangerMansfieldské panství a další. Tato díla si získala takovou oblibu, že mají i řadu filmových a knižních adaptací. Mezi nimi např. Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém stoletíPýcha, předsudek a zombie či Rozum a cit a mořské příšeryDcery pana Darcyho.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Polská spisovatelka Seweryna Szmaglewska strávila tři roky v jednom z nejznámějších koncentračních táborů. Své prožitky z hrůzostrašného pobytu shrnula v knize Dým nad Březinkou.

Svědectví o Osvětimi, které bylo důkazním materiálem v norimberských procesech.
Seweryna Szmaglewska prožila v Osvětimi tři roky a napsala o nich napínavé, zdrcující svědectví. Vykresluje každodenní život vězňů, poznamenaný sháněním jídla a oblečení, bojem proti vším, tyfu a únavě z nesmyslné práce, týráním opilých esesmanů i pohledem na šílenství odehrávající se mezi vlakovou stanicí a krematorii. Příběh končící postupnou evakuací tábora před příchodem spojenců je protkaný osobními příběhy i obecnými úvahami o člověku.

Dým nad Březinkou

Autorka: Seweryna Szmaglewska
Přeložila: Helena Teigová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7407-541-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dým nad Březinkou vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Někdy se člověk dívá na tábor a žije v něm dny, týdny a měsíce a cítí s úžasem, že mu přibývají síly a je čím dál odolnější, jak potřebuje. To vzbuzuje údiv a úžas a zároveň dává víru ve vlastní síly. Až přijde den, kdy v člověku cosi zaskřípe a on se zastaví na místě, z něhož se už nehne.
První noc v novém táboře. Je už pozdě, na lidi přišel spánek. Za okénkem devítky nehybně trčí ženská tvář. Oči hledí před sebe, neznámo kam. Na skupinku mužů před dezinfekčním barákem, na perspektivu světel na rozhraní cikánského a mužského tábora nebo na hořící, odtud skvěle viditelné, krematorium. (str. 192–193)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Seweryna Szmaglewska je polská spisovatelka. Přežila pobyt v koncentračním táboře Auschwitz, kde byla vězněna od roku 1942 až do počátku roku 1945. Poté se jí podařilo uprchnout. Na svém kontě má mnoho knih nejen s válečnou tematikou.

Zdroj informací: taniaksiazka.pl

————————————————

A na závěr nesmí chybět tip pro milovníky audioknih. Poslechněte si povídky Karla Klostermanna, který se ve své tvorbě často inspiroval šumavským krajem a skutečnými událostmi.

Těžko odhadovat, jak by KAREL KLOSTERMANN (1848–1923) viděl dnešní Šumavu protkanou sítí cyklistických cest, které vedou kolem zaniklých vesnic, v nichž žili jeho němečtí rodáci. Jeho talent by měl jistě dost podnětů pro stejně nemilosrdný pohled na kraj, v němž se změnilo skoro všechno, jen z lesů stoupá stejně melancholický opar, tu odhalující, co mělo zůstat utajeno, tu skrývající, co se marně dožadovalo pozornosti. Ideální prostředí pro příběhy temné jak šero zdejších pralesů.
Pět takových příběhů ožívá na tomto CD. Mýlil by se ten, kdo by za nimi viděl jen autorovu zjitřenou fantazii. O Klostermannovi je známo, že se často nechával inspirovat skutečnými událostmi, jak je sám zažil nebo jak o nich slyšel vyprávět. Je tomu tak i v případě příběhu muže, kterého všichni pokládají za mrtvého, náhle se vrátí ke své ženě – která už na něj přestala čekat. Ale jen mrtví se nevracejí, můžeme parafrázovat název povídky, jejíž dramatizace byla v Českém rozhlase natočena přesně před dvaceti lety. Jestliže v tomto případě autor vycházel z příběhu, který se údajně stal, o hodnověrnosti tragédie v Sušici na Velikonoce 1859 nemůže být pochyb. Pod tíhou stovek poutníků, kteří mířili ke kapli Anděla Strážce, se prolomil dřevěný most přes Otavu a zahynulo víc než padesát lidí. Tato tragédie tvoří rámec vyprávění, v němž hraje osudovou roli láska a kletba. Neodvratitelnost osudu provází Klostermannovu tvorbu jako jeden z jejích základních svorníků. Naopak jen zřídka, jako zlatá šupinka v řece Otavě, se v jeho textech zableskne úsměv, tak jako je tomu v závěrečné povídce o muži, kterému zkušenosti z „velkého světa“ přinesou jen trápení.
Je dobře, že máme možnost poznat tohoto stále oblíbeného spisovatele i jako shovívavého pozorovatele lidských slabostí a nedokonalostí. Ale hlavně je dobře, že spolu s ním můžeme objevovat Šumavu, krajinu příběhů naplněných stejně jako ona sama tesknotou a temnou krásou.

Mrtví se nevracejí a jiné povídky (audiokniha)

Autor: Karel Klostermann
Interpreti: Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, Tereza Bebarová, Milan Kačmarčík, Stanislav Zindulka další.

Délka: 2 hodiny 17 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236117723
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Mrtví se nevracejí a jiné povídky vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Karel Klostermann (1848–1923) se narodil v hornorakouském Haagu, oba jeho rodiče však pocházeli ze Šumavy. Tomuto kraji věnoval spisovatel prakticky celé své dílo. Největšího čtenářského úspěchu dosáhla trojice románů Ze světa lesních samotV ráji šumavskémKam spějí děti, která tvoří volnou trilogii. Značné obliby dosáhly i další romány – SklářiMlhy na blatech.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStříbrný měsíc

Nečas, Ondřej S.

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knize1795. Honicí psi

Natt och Dag, Niklas

Argo, 2023

zobrazit info o knizeEmma

Austenová, Jane

Leda, 2023

zobrazit info o knizeDým nad Březinkou

Szmaglewska, Seweryna

Garamond, 2023

zobrazit info o knizeMrtví se nevracejí a jiné povídky (audiokniha)

Klostermann, Karel

Radioservis, 2023

Napsat komentář