Druhý díl noir detektivní trilogie

1794_tri_ruze
Nestává se příliš často, že by pokračování knižní série překonalo první díl. Detektivní trilogie s názvem Michael Cardell je však příslovečnou výjimkou potvrzující pravidlo.

Autorem knihy 1794: Tři růže, kterou vydalo závěrem roku 2021 nakladatelství Argo, je Niklas Natt och Dag. Tento autor je potomek jedné z nejstarších šlechtických rodin ve Švédsku – snad proto zasadil děj své detektivní noir trilogie do kulis Švédska konce osmnáctého století. V této době se země potýkala s chaosem následujícím po vraždě Gustava III. Autor ve svém románu prokazuje výbornou znalost dějin své země, a ačkoli významné historické procesy tohoto období netvoří ústřední motiv knihy, působí jakoby na pozadí příběhu.

Kniha 1794: Tři růže navazuje na první díl série Michael Cardell nazvaný 1793: Vlk a dráb.

Většina děje historické detektivky 1794: Tři růže se odehrává ve Stockholmu. Hlavní postavou je jednoruký dráb Michael Cardell, který tentokrát řeší případ ženy zavražděné o svatební noci. Podle prvních zpráv nevěstu roztrhali vlci, když se vydala na noční procházku. Matka zavražděné se nehodlá s tímto jednoduchým závěrem smířit, proto poprosí o pomoc právě Cardella.

Při čtení knihy se ve mne svářily dva pocity – na jednu stranu jsem byla zvědavá na pokračování příběhu a na jeho rozuzlení, na stranu druhou mne jímaly depresivní pocity. Příběh je velmi temný, drastický a místy až nechutný. Autor se vyžívá v dramatických popisech prostředí a pocitů postav, až má čtenář pocit, že závěr osmnáctého století musel být tím nejtrudnějším obdobím švédské historie. Natt och Dag této atmosféře podřídil i výběr kulis děje – zavádí čtenáře do špinavých krčem, nevěstinců, blázinců, nemocnic a smrdutých ulic velkoměsta.

V porovnání s předcházejícím dílem série mi kniha 1794: Tři růže připadala vyrovnanější, co se týče tempa děje. Vyhovovalo mi, že se autor více soustředil na popis psychologie postav, což dodalo příběhu na dramatičnosti. Další předností knihy je kvalitní překlad, o který se postarala Romana Švachová. Text obsahuje velké množství archaických výrazů, které musela překladatelka citlivě sladit se švédským originálem.

Knihu doporučuji zejména těm čtenářům, kterým vyhovují drsné a surové detektivní příběhy, odehrávající se v historických časech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1794. Tři Růže

Natt och Dag, Niklas

Argo, 2021

Napsat komentář