Když kulky pana Darcyho patří Elizabeth Bennetové

Bez názvu 1
Jak nalákat líné čtenáře jednadvacátého století ke klasice z devatenáctého? Což takhle přidat do původního zpracování trochu těch zombií, trochu mozků, krve a něco kung fu?

Právě tento způsob zvolil americký autor Seth Grahame-Smith. Klasický román Pýcha a předsudek od Jane Austenové ozvláštnil několika netradičními prvky a vzniklo tak Pýcha, předsudek a zombie, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta. Z hrdé, osobité a nesmírně krásné Elizabeth Bennetové se zde stal profesionální zabiják, který kosí armády tupých zombie a ani se při tom nezapotí. Touhy své hysterické matky dobře se vdát nesdílí, protože ví, že se vždy dokáže uživit jako nájemný vrah… Navíc se u ní začalo objevovat něco, co by se dalo nazvat jako sebepoškozovací sklony. Pýcha a kamenná tvář pana Darcyho zůstaly nezměněny. Jen mu na rozdíl od původní verze neučarovává pouze Elizabethina osobnost, ale také její bojové schopnosti. Krutá doba si vyžaduje své oběti, a tak se u dívek necení jemnost, vychovanost a schopnost hrát na hudební nástroje, ale jejich umění zacházet s katanou. Ovšem je třeba dodat, že sám Darcy je velký a uznávaný bojovník. Legendou mezi legendami se ale stává lady Catherine de Bourgh, která z nepřátel dokáže nadělat kostičky a obdélníčky jen kusem papíru.

Anglii totiž sužuje již několik desítek let nezemský mor. Zapříčinil to, že se z hlíny neustále noří další a další nemrtví v různých stupních rozkladu, kteří se snaží vysát lidem mozek. Jsou ale dostatečně hloupí na to, aby si ho spletli třeba s květákem. Přestože tyto zombie ohrožují ostatní již celou jednu generaci, hrdí Angličané stále zůstávají ve své zemi a neprchají na bezpečnější místa. Dokonce jsou schopní se jít procházet nevyzbrojeni po okolí a pak se divit hordám nemrtvých vylézajících z lesů. Po pětapadesáti letech útoků by je tam totiž skutečně nikdo nečekal… Ještěže jsou tady sestry Bennetovy, služebnice Jeho Veličenstva, zasvěcenkyně Šao-linu a nevěsty smrti, aby chránily Hertfordshir.

Pýcha, předsudek a zombie slibuje námětem, přebalem i anotacemi ztřeštěnou jízdu, která bude bavit. Jenže kýžený efekt se nedostavil. Problémem této knihy je to, že si neujasnila, čím chce být. Seth Grahame-Smith se totiž přísně přidržuje původní verze, do které jen vložil nové bojové pasáže. Přesněji řečeno, nezměněných zůstalo zhruba 80% textu. Zůstala zápletka, místa, postavy i základní charakteristiky. Autor pro časopis Time uvedl, že nechtěl nijak rozbořit celkovou strukturu Austenové knihy, protože je to mistrovské dílo.

„Kdo jsem, abych předělával jeden z nejbrilantněji vymyšlených románů všech dob?“ řekl.

Potenciál nového zpracování tak zůstává nevyužitý. Výsledek je nemastný neslaný. Romantickou linku ruší neustálé trhání vnitřností a okusování srdcí nepřátel. Bláznivá parodie se také nekoná, na to se kniha příliš přidržuje originálu a jisté vážnosti. Neodvažuje se jít vlastní cestou a vždy se útrpně vrací k původní verzi. Jemné části místy střídá naprostá brutalita i sexuální narážky. Naštěstí kniha obsahuje několik dobrých ironických momentů a místy se jí daří být vtipnou. Bohužel na tři sta čtyři stránek je takových pasáží málo.

Toto dílko je důkazem, že ne každá populární kniha musí být skutečně dech beroucí. V zahraničí totiž slaví velký úspěch. Poprvé byla vydána v dubnu 2009 a dosáhla třetí příčky na seznamu bestsellerů New York Times. Svými náměty (láska, přátelství, něco neživého, boje a krev) dokonale zapadá do současné módní vlny. V roce 2010 vyšel příběh i jako komix a videohra. Také byl vydán druhý díl Pride and Prejudice and Zombies: Dawn of the Dreadfuls.

Pýchu, předsudek a zombie lze vnímat jen extrémně. Buď se setká s naprostým nadšením nad originálním přístupem, nebo s chladným odmítnutím. Tak jako tak zůstává otázkou, zda Jane Austenová touto dobou už s hrůzou nevylézá z hrobu.

Ukázka z knihy

Lady Cathrine byla takovým začátkem poněkud roztrpčena, přesto největší naděje vkládala do svého třetího a posledního nindži, nejvražednějšího ze všech. Ale jakmile luskla prsty, Elizabeth hodila svou katanu přes celé dódžó, propíchla nindžovi hruď a přišpendlila ho k dřevěnému sloupu. Potom si stáhla šátek z očí a zadívala se na oponenta, který svíral rukojeť meče a lapal po dechu. Napřáhla se k smrtícímu úderu, prorazila nindžovi hrudní koš, a když ruku vytáhla, držela v ní ještě bijící srdce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePýcha, předsudek a zombie

Austenová, Jane - Grahame-Smith, Seth

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář