Život na viktoriánském panství

Mansfieldske-panstvi-perex
Fanny Priceová je chudá, milá a plachá dívka. V okamžiku, kdy se ocitá ve venkovském sídle svých majetných příbuzných, se její život zásadně mění. Zvládne si poradit s uvedením do společnosti bohatých, prvním plesem nebo třeba první láskou?

Mansfieldské panství má všechny potřebné atributy úspěšného románu – spletitý barvitý příběh plný plasticky vylíčených postav, vrcholící šťastným koncem. Hlavní hrdinka Fanny Priceová se v útlém věku ocitá jako chudá příbuzná na Mansfieldu v rodině své lépe situované tety a strýce. Venkovské sídlo žije svým vlastním rytmem a všedními událostmi, jež jsou v celospolečenském měřítku jistě zanedbatelné, ale pro aktéry příběhu vrcholně důležité – ať už je to ples, návštěva nebo něčí nemoc. Fanny dozrává v osobnost, která se i v prostředí sešněrovaném konvencemi dokáže držet svých zásad a ideálů, a proto získá lásku, v niž vlastně neměla doufat…

Mansfieldské panství

Autorka: Jane Austenová
Přeložila: Eva Kondrysová

Počet stran: 504
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-517-3
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Mansfieldské panství vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

Odešel, ale Fanny neměla na čtení, na Čínu a na pohodlí ani pomyšlení. Pověděl jí naprosto neočekávanou, nepochopitelnou a nepříjemnou novinu – hlava jí z toho šla kolem. Tak on bude hrát! Nejdřív to tak odsuzoval – oprávněně to odsuzoval, a přede všemi! Co všechno od něho vyslechla – vždyť viděla, jak se na to tváří, a uměla si představit, jak mu je. Je to možné? Edmund, a tak vrtkavý! Co si to namlouvá? Vždyť nemá pravdu! Ach bože! Všechno je to kvůli slečně Crawfordové. Vycítila její vliv v každém slově a drásalo jí to srdce. Pochyby a úvahy, jak se má sama zachovat, jimiž se předtím trápila, pod dojmem jeho slov umlkly a připadaly jí teď nedůležité. Horší trápení je zahnalo. Ať se děje, co se děje, jí už na tom nezáleží, jak to skončí. Ať si na ni příbuzní naléhají, ona je proti tomu obrněna. Nemohou ji už ranit, a jestli jim bude muset nakonec vyhovět, co na tom, teď už je to všechno jedno jediné velké trápení. (str. 168)

Přečtěte si také naši recenzi, z níž byl tento úryvek převzat.

 

O autorce

Janě Austenová (1775–1817) je známá anglická spisovatelka. Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Její otec byl reverend. Studovala na dívčí škole v Oxfordu a získala tak lepší vzdělání, než většina ostatních dívek v její době. Poté, co byla uvedena do společnosti, vedla až do své smrti život, který se skládal z obvyklých zábav její společenské vrstvy – plesy, návštěvy známých a příbuzných, čas od času i návštěva Londýna. Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je nejvýznamnější představitelkou tzv. rodinného románu.

Mezi autorčiny nejznámější romány se jednoznačně řadí Pýcha a předsudek. Dále můžeme uvést například Rozum a citÚskalí láskyEmmaOpatství Northanger a další. Tato díla si získala takovou oblibu, že mají i řadu svých vlastních filmových a knižních adaptací. Mezi nimi např. Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém stoletíPýcha, předsudek a zombie či Rozum a cit a mořské příšery.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMansfieldské panství

Austenová, Jane

Leda, 2017

Napsat komentář