Už vás někdy napadla rozzuřená sekačka?

Necas_Krute_stroje
Felix Jonáš a jeho pochybná parta soukromých detektivů mají opět práce až nad hlavu. Tentokrát musejí vyšetřit tři nadmíru podivná úmrtí, která spolu na první pohled vůbec nesouvisí.


Titul Kruté stroje, jehož autorem je Ondřej S. Nečas, je již třetí knihou ve fantastické sérii Kladivo na čaroděje. Roku 2013 jej vydalo nakladatelství Epocha v rámci ediční řady Fantastická Epocha. Autorem předchozích dvou dílů série, knih Magie pro každého a Město mrtvých, je Jiří Pavlovský, jenž připravuje i pátý díl série nesoucí jméno Výtah do pekla. Čtvrtý díl, Sonáta pro Azazela, bude dílem Dušana D. Fabiana.

Ondřej S. Nečas, jeden z nejzajímavějších autorů současné české fantastiky, se narodil r. 1978 v Blansku. Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně, kde je v současné době zaměstnán ve Středisku pro pomoc studentům se specifickými nároky. Jeho povídkovou tvorbu lze nalézt především v časopisech Pevnost, Ikarie/XB-1 a rovněž v řadě tematických antologií. Nečas se věnuje jak žánru sci-fi (Operace Picasso, Moře pláče pro královnu) a fantasy (Poslední ze čtyř, Zeranin pás), tak tvorbě na jejich pomezí (Putování za Zázrakem Bergedonu). Tyto žánry navíc rád kombinuje s detektivkou (Případy hejtmana Ambrože).

Příběh Krutých strojů se odehrává v našem hlavním městě Praze, kde se lidmi neviděni prohánějí čarodějové, démoni a mnoho dalších magických bytostí. Před nimi chrání nic netušící občany parta soukromých detektivů, tvořená Felixem Jonášem, Walterem, Vincencem a Klaudií. Právě Felix, vůdce této nesourodé bandy, dostane na základě smlouvy uzavřené mezi ním a démonem Rashilem za úkol prošetřit kuriózní smrt tří lidí. Jde o muže zalitého dusíkem, studenta, který umřel na vyčerpání sexem, a rogalistu, který vyletěl příliš vysoko a umrzl. Co spolu mají tato tři úmrtí společného?

Jak detektivové sbírají stopy, případ se vyjasňuje a nabírá na obrátkách. Do cesty se vyšetřujícím připlete dokonce i inkvizice. Začíná tak zběsilé pátrání po pravdě plné mořských příšer, smrtonosných sekaček, oživlých mikrovlnek a matematických šifer. Další podivná úmrtí na sebe navíc nenechají dlouho čekat. Během vyšetřování dojde i na trochu romantiky, avšak v poněkud jiné verzi, než na jakou jsou čtenáři zvyklí z červené knihovny.

Přestože je kniha Kruté stroje poněkud útlejší, takže by mohla budit dojem, že v sobě moc překvapení skrývat nemůže, fantastiku milujícího čtenáře dozajista velmi zaujme a pobaví. A právě v humoru je jedna z nejsilnějších stránek titulu. Autor umí používat vtipu, takže čtenář se co chvíli zasměje nějaké humorné poznámce či sarkasmu, které se pravidelně míhají v textu. Mě například velmi rozesmála narážka na českého režiséra Zdeňka Trošku. Celý příběh zpestřují hádanky a hlavolamy, jež mají detektivy navést k cíli jejich pátrání.

Kruté stroje jsou sice knihou zařazenou do fantasy žánru, ale kouzel v nich čtenář mnoho nenalezne. Není to však na škodu, myslím, že pro příběh spojující městskou fantasy s detektivkou je to ideální. Případnou nespokojenost s nedostatkem magie autor navíc hravě vyváží vyvedenými popisy prostředí, v němž se příběh odehrává. Tyto popisy nejsou ani příliš zdlouhavé, ale na druhou stranu nejsou ani příliš stručné, takže se čtenář sice dokonale seznámí se scénou, přitom se však neznudí.

I když je titul již třetím dílem série, díky tomu, že každá kniha má svůj konec a na další díly navazuje pouze volně, netřeba číst jednotlivé knihy popořadě. Kruté stroje mohu doporučit především těm čtenářům, kteří se rádi začtou do povedené městské fantasy nebo do detektivního příběhu s prvky magie. Radost z ní však budou mít i ti, kdo hledají prostě jen zábavné čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKruté stroje
Kladivo na čaroděje 3

Nečas, Ondřej S.

Epocha, 2013

Napsat komentář