Útržky a črty dalších děl Jane Austenové

Obálka knihy
Jane Austenová napsala několik velkých románů, které ji proslavily a které jsou stále velice oblíbené. Nicméně řada jejích čtenářů neví, že další příběhy jen rozepsala. Dělala si poznámky a zaznamenávala své nápady. Pokud jste fanoušky této autorky, jistě si rádi přečtete i tyto črty.

Dva příběhy zaznamenané v dopisech, Dějiny Anglie, část románu Catharine neboli altánek a několika dalších dopisů s různými tématy Jane Austenové sebralo nakladatelství Leda a vydalo pod názvem Úskalí lásky jako jednu publikaci.

První příběh se odehrává na hradě Lesley. Dvě sestry Matylda a Margaret zde žijí se svou neteří, kterou vychovávají poté, co ji opustila matka. Pak přijde další velmi nepříjemná zpráva. Jejich otec se znovu oženil a ony se poprvé setkávají se svou macechou Susan. Ta se přátelí s Charlottou, blízkou přítelkyní Margaret. Díky této shodě náhod se čtenáři otevírá velice zajímavá možnost. Vidí události vždy ze dvou pohledů, protože má možnost číst Susaniny i Margaretiny dopisy, které obě píší Charlottě. Zvláštní zápletka vrcholí ve chvíli, kdy se obě sestry zamilují. Austenová také předestírá osud Charlottiny sestry Eloisy a jejího snoubence. Nicméně nečekejte, že zjistíte, jak to dopadne, román nemá konec, zde je prostor pro vaši fantazii. Co však mohu slíbit, rozhodně se zasmějete. Hrdinky jsou povrchní, marnivé a sebestředné. Podobně jsou na tom i dívky z dalších příběhů.

Ve druhé části líčí Austenová příběh tří sester. Nejstarší požádá o ruku nepříjemný soused. Vezme si ho? Chce se vdát dříve než její mladší sestry a přítelkyně, ale má si vzít člověka, který je jí protivný? Váhá a Austenová opět čaruje s dopisy a nechává příběh vyprávět jak nejstarší Mary, tak nejmladší Georgiannu.

Dějiny Anglie jsou jakýmsi pokusem o obhajobu skotské královny Marie Stuartovny, kterou nechala popravit její sestřenice anglická královna Alžběta. Autorka přiznává svou zaujatost i svůj cíl. Očernit Alžbětu, která tak krutě jednala s nebohou a krásnou Marií, a vyzdvihnout Stuartovnu.

V dalším příběhu žije hlavní hrdinka Catherine u své pruderní tety. Nemá moc přátel a rozptýlení, proto velmi uvítá, když za nimi přijedou na návštěvu jejich příbuzní Stanleyovi. Sice bez syna Edwarda, který je v zahraničí, ale alespoň není s tetou sama. Doufá, že se spřátelí s jejich dcerou Camillou, že bude chytrá a že si bude mít s kým povídat. Všechno nakonec dopadne jinak. Camilla je sice prostoduchá, ale Edward nečekaně dorazí a společníkem se jí stane alespoň on. Zamilují se do sebe? Nebo jde jen o vtip, kterým se Edward snaží vyprovokovat starou tetu? Jane Austenová naznačila, ale ani tento román nedokončila. Jednu kapitolu připsal ještě její synovec.

Knihu uzavírá Hrstka dopisů – několik krátkých psaníček, které by dnes mohly být samostatnými povídkami a které Austenová snad zaznamenávala pro své budoucí romány.

Úskalí lásky je v celku zajímavá kniha, pokud ovšem máte rádi Jane Austenovou. Nečekejte ucelené příběhy, ale opravdu jen črty a úryvky v rozsahu povídek. Pokud ale patříte k věrným fanouškům této autorky, kniha za přečtení rozhodně stojí. Škoda jen, že nakladatelství nepřipsalo komentář k jednotlivým částem knihy. Bylo by zajímavé vědět, proč Austenová obhajovala Marii Stuartovnu, jak a kdy romány rozepsala a proč je nedopsala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚskalí lásky

Austenová, Jane

Leda, 2010

Napsat komentář