Poznáváme svět

S-romany-do-vsech-koutu-sveta
Svět kolem nás je plný zajímavostí, které čekají na své odhalení. Takové město Roztoky má za sebou nejen bohatou minulost, na území celé republiky lze zahlédnout celou řadu zajímavých ptáků, a ač se to občas nezdá, lidstvo má s přírodou plno překvapivých pojítek.

Následující kniha, která vznikla na zakázku, seznámí zvídavé dětské čtenáře s městem Roztoky. Sama autorka v něm žije přes dvacet let a přirostlo jí k srdci. Nechybí ani orientační mapa města.

Pro prvňáčky je určen půvabný průvodce městem Roztoky. Tonda jej připravil pro svou sestru Verunku a vypráví opravdu dobře – o současnosti i minulosti tohoto městečka ležícího nedaleko Prahy u břehů Vltavy. Na předsádce najdeme i orientační mapu města. Podle příběhu děti objeví krásu svého rodiště a stanou se pyšnými obyvateli obce.

Ukázka z knihy

Naše rodina se skládá z táty, mámy a sestřičky Verunky. Ta je ještě malá. Jo, a taky ze mě, z Tondy, abych nezapomněl. V Roztokách máme babičku Toničku. Právě po ní jsem Tonda.
Babička Tonička bydlí ve starším domku, ale už na něj sama nestačí. Také proto, že pěstuje od rána do večera mrkev a rajčata. A na to ostatní nemá čas. Chce dokázat, že její mrkev a rajčata jsou nejlepší na světě. Lepší než ta, co prodávají ve dvou místních obchodních domech. To se jí daří, ale její domek chátrá.

My z Roztok a ze Zalova ukazka

Přečtěte si zbytek naší ukázky.

My z Roztok a ze Žalova

Autorka: Marie Kšajtová
Ilustrovala: Eva Mastníková

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-87654-26-2
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu My z Roztok a ze Žalova vydalo nakladatelství JaS.

O autorce

Marie Kšajtová absolvovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy  a víc jak tři desítky let byla dramaturgyní večerníčků v České televizi, kde spolupracovala na mnoha animovaných seriálech, například Káťa a ŠkubánekPříběhy včelích medvídkůJája a PájaMatyldaZ deníku žáka třetí B (hlavní cena za animovaný film na festivalu ve Zlíně) a mnoha dalších. Napsala scénáře k deseti seriálům podle literárních předloh (například: Kubula a Kuba Kubikula, Bubáci a hastrmani, O skřítku Racochejlovi a jiné) i na vlastní náměty. Je autorkou knih pro děti jako Matýsek a MajdalenkaPrincezna z Kloboukových horOd Andulky po žížaluZápisník Norberta BorovičkyZe života rodiny HoráčkovyV lednici je medvěd, Dina a tajemství starých tenisek (naše ukázka) či Panenka a auťáci (naše recenze)V Roztokách se nenarodila, ale žije tu už druhé desetiletí. Je to krásné a vlídné město, které si oblíbila.

————————————————

Člověk na světe nežije sám – jsme propojeni s ostatními živočichy a okolní přírodou. Právě o těchto zvláštních a zajímavých spojitostech pojednává inspirativní kniha plná ilustrací.

Tato zábavná, barevná knížka plná poschovávaných zajímavostí vypráví o tom, jak jsme my lidé spojeni se vším kolem nás – s ostatními živočichy, s přírodou, ba s celým vesmírem.
Každý atom našeho těla se skládá ze zbytků hvězd a obrovských výbuchů v galaxiích a sdílíme také stejné biochemické základy života se všemi tvory na planetě – od jednobuněčné měňavky až po plejtváka obrovského. Milé, vtipné a rozverné ilustrace nám osvětlují vědecky podložená fakta – od neočekávaných spojitostí lidí s houbami (věděli jste, že houbové mycelium funguje v podstatě jako internet?) přes podobnosti chování hmyzu a člověka až k tomu, jak blízký je ptačí zpěv lidské hudbě.
Náš úžasný život vás inspiruje k tomu, abyste se začali na svět dívat úplně novýma očima.

Ukázka z knihy

Nas uzasny zivot

Náš úžasný život

Podivuhodné způsoby, jimiž jsme spojeni s naším vesmírem
Autorka: Blaise Maynerick
Přeložila: Lada Krutilová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 205×205 mm
ISBN: 978-80-7565-772-5
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Náš úžasný život vydalo nakladatelství Jota. Nezapomeňte si také prolistovat ukázku.
A tři z vás mohou do 10. března 2021 vyhrát knihu v naší soutěži.

O autorce

Misha Mayernick Blaise je autorka a ilustrátorka čtyř knih a spolupracuje s různými značkami a médii – např. The New York Times, Urban Outfiters, Oracle, Buzzfeed a PopSugar. Má ráda večerní plavání a povídání si o velkých otázkách života nad hrnkem silného černého čaje. V roce 2015 vyhrála cenu za nejlepší umělecké portfolio, kterou pořádalo Sdružení spisovatelů a ilustrátorů dětské literatury v Austinu v Texasu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Zima je na ústupu a postupně ji střídá jaro. Příroda se probouzí a s ní i její obyvatelé. Atlas pomůže uživatelům rozeznat jednotlivé opeřence a zároveň nechybí ani základní informace a barevné mapky hnízdění.

Nové vydání celobarevné příručky pro určování ptáků hnízdících nebo častěji zastižených na území obou republik zohledňuje aktuální stav naší avifauny. Na barevných tabulích je vyobrazeno přes 400 druhů ptáků. Informační text k jednotlivým druhům uvádí charakteristické určovací znaky, typické chování, transkripci hlasů, nejnovější údaje o výskytu, početnosti a stupni ohrožení. Na barevných mapkách je znázorněno hnízdní a zimní rozšíření v území, připojeny jsou i diagramy výskytu, hlasových projevů a hnízdění.

Ukázka z knihy

Atlas ptaku Ceske a Slovenske republiky

Atlas ptáků České a Slovenské republiky

Autoři: Jan Dungel, Karel Hudec, Karel Šťastný

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-200-3189-1
Doporučená cena: 350 Kč

 

 

Knihu Atlas ptáků České a Slovenské republiky vydalo nakladatelství Academia. Můžete se podívat na další ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMy z Roztok a ze Žalova

Kšajtová, Marie

JaS, 2019

zobrazit info o knizeNáš úžasný život
Podivuhodné způsoby, jimiž jsme spojeni s naším vesmírem

Maynerick Blaise, Misha

Jota, 2020

zobrazit info o knizeAtlas ptáků České a Slovenské republiky

Dungel, Jan - Hudec, Karel - Šťastný, Karel

Academia, 2021

Napsat komentář