Koho s sebou vozí řidiči aut?

Panenka a autaci2
Všímáte si, co mají řidiči kamionů nebo autobusů za předními skly? Pak uvidíte nejrůznější plyšáky a talismany, jež  je na cestách doprovázejí. Mají je tam proto, že jim přinášejí štěstí…

Panenka a auťáci je knížka právě o malých společnících řidičů. Napsala ji Marie Kšajtová a vydalo nakladatelství Albatros v Praze roku 2012 ve společnosti Albatros Media. Ilustrace k pohádkovému příběhu vytvořila Eva Šedivá. Je z knižní edice Ahoj děti – Dobrou noc! Pod pojmem „auťáci“ si možná představíte nejrůznější typy aut, stejně jako já.  Autorka tímto termínem nenazývá auta. Auťáci“ v autech pouze jezdí.

Malá Barunka Jahodová má panenku Blaženku. Kousek od bydliště Jahodů v Jabloňové ulici je obchůdek paní Hruškové. Pan Jablonka do obchůdku dováží ovoce a zeleninu náklaďákem pomalovaným jablky. Jednoho dne je pan Jablonka smutný – má starosti se svým synem, kterému se děti posmívají, že je malý a říkají mu Křížala. Barunka chce pana Jablonku rozveselit a tak mu půjčí do auta jako společnici svou panenku Blaženku. Ještě než se s ní rozloučí, pověsí jí za uši třešně jako náušnice. S těmi prý dokáže nevídané kouzelné věci. A tak se jí podaří řidiče Jablonku přivést na jiné myšlenky a ten se dokonce přestane mračit.

Dobrodružství může začít… Na cestách zažívá spoustu zajímavých situací. Panenka Blaženka (nyní už „auťák“) potkává další talismany (auťáky), všechny možné pidilidičky, plyšáky a zvířata, které u sebe mívají řidiči aut. Ti své šoféry pozorují, hlídají a kontrolují. Blaženka klidně vypustí zpod kapoty panu Jablůnkovi koně, když jede příliš rychle. Takové zážitky, jaké na ni čekají na vyjížďkách s ovocným autem, by doma nezažila. O každém z nich pojednává samostatný příběh. Děj jednotlivých kapitol na sebe navazuje. Celkem na vás čeká deset milých příběhů.

Námět, který ztvárnila autorka Marie Kšajtová, mě velmi zaujal. Publikace je určena dětem od šesti let. Pro tuto věkovou kategorii v něm vidím spoustu přirovnání, jmen a nutností je chápat určité souvislosti (uvědomit si, co bylo napsáno v jiné kapitole, proč ten dělá to a ten zase tohle). Proto bych knížku doporučila čtenářům minimálně od osmi let výše. Obrázky jsou barevné, vtipné a každého jistě zaujmou. Mým dětem se kniha líbila, některá přirovnání jsem jim musela během četby ještě vysvětlit, ale celkový dojem z knihy zůstal pozitivní.

Ukázka z knihy

V pondělí pan Jablonka přivezl paní Hruškové první švestky. Barunka byla na návštěvě u jedné ze svých babiček a na sloupku se dnes usadilo bílé kotě. Sledovalo pana Jablonku i paní Hruškovou, která stála ve dveřích, div si nevykroutilo krk. Pár švestek spadlo z bedýnky dolů na zem a kotě po nich skočilo. Myslelo si, truhlík, že jsou to tmavomodré myši. ( str.32)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanenka a auťáci

Kšajtová, Marie

Albatros, 2012

Napsat komentář