Jak na to – rádci do zahrady

Tipy_Ekologicke vcelareni_Statecni v zahrade
Dnes pro vás máme dva užitečné tipy, které vám pomohou s prací na zahradě, se šetrným nakládáním s vodou, sázením odolných rostlin či s ekologickým včelařením.

Toužíte chovat včelky a sami si produkovat med? Spokojenost a potřeby včelstva by pro vás měly být na prvním místě. Jak dosáhnout maximálně přirozeného včelařství? Na to vám odpoví publikace Davida Gerstmeiera a Tobiase Miltenbergera.

Ekologické včelaření

Včely na prvním místě
Autoři: David Gerstmeier, Tobias Miltenberger

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-2015-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Ekologické včelaření vydalo nakladatelství Grada.

Základní pravidlo ekologického včelaření zní: potřeby, nároky a vitalita včelstev stojí nade vše, množství vyprodukovaného medu je až na druhém místě. Často totiž zapomínáme, že hlavní profit ze včel není – jak se obecně traduje – zdravý med, nýbrž jejich opylovací schopnost, která nám zajišťuje obživu. Cílem alternativního přístupu ke včelám je hlavně pochopit, jak včely žijí, co potřebují, aby byly zdravé, a umožnit jim, aby mohly uplatnit svůj přirozený rozmnožovací pud, tedy rojení. Teprve potom i nám dají kvalitní med, nehledě na to, že při hledání potravy jaksi mimoděk opylují rostliny, bez nichž bychom jako lidstvo vyhynuli. Autoři, profesionální němečtí včelaři, ukazují cestu, jak zodpovědně o svá včelstva pečovat, aby byla silná, vitální a následně dávala i zdravý med. Vracejí se k tradičním metodám včelaření, kladou důraz na přirozenou stavbu a rozmnožují svá včelstva rojením. Jejich kniha není klasická a návodná příručka, nýbrž publikace, která ukazuje cestu, jakou může člověk dospět k maximálně přirozenému včelaření. A základem tohoto přístupu je především proměna jeho myšlení a vztahu ke včelám.

 

David Gerstmeier

Už jako malý kluk se David Gerstmeier rozhodl, že se stane včelařem, svoje první včelstvo si přál ke dvanáctým narozeninám. Od té doby si David svůj život bez včel už ani nedovede představit. Stal se včelařem a na dva roky odcestoval do Afriky. Tam podporoval jeden včelí projekt a seznámil se s africkými včelami. Po návratu do Německa se vyučil zahradníkem a stal se včelařským mistrem. Ani to mu však nestačilo, včely mu jednoduše přirostly k srdci. Proto se je neúnavně snaží studovat a ukazovat lidem, co mohou udělat pro to, aby se včelám dařilo. David Gerstmeier a Tobias Miltenberger jsou spoluautory knihy Jeden rok v životě včely.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Tobias Miltenberger

Tobias Miltenberger po studiu v Jižní Americe začal pracovat se včelami a od té doby ho to už nepustilo. V průběhu studia zemědělství se věnoval žížalám a včelám, které považuje za důležitá stvoření. Jeho blízké toto zaměření poměrně zaskočilo, Tobias si z toho však nic nedělal. Jeho zájem o včely postupně vzrostl natolik, že právě včelám se rozhodl věnovat i nadále. A díky tomu jim může i pomáhat: Čím více toho o nich ví, tím lépe je také může chránit.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Grada

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Péče o zahradu není snadná, ale dá se zvládnout, když víte, jak na to. Dobrým rádcem by vám mohla být například kniha Stateční v zahradě od Thomase Hesse. Zjistěte, jak správně obdělávat půdu, zavlažovat a udržovat záhonky.

Stateční v zahradě

Péče o rostliny při extrémech počasí
Autor: Thomas Hess
Přeložil: David Krásenský

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 215×185 mm
ISBN: 978-80-88316-69-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Stateční v zahradě vydalo nakladatelství Kazda.

Stojíme na prahu klimatických změn. Extrémní výkyvy počasí nejsou výjimečné. Každý zahradník si proto musí uvědomit jejich následky a začít přemýšlet jinak. Musí pochopit jiný rytmus přírody a zmírnit negativní důsledky. Roční období se posouvají nebo prolínají a získávají novou podobu. Především silné deště a období sucha vyžadují, abychom k zahradě přistupovali jiným způsobem, ať už jde o zřizování záhonů, nebo pořizování odolnějších rostlin.

  • PŘIZPŮSOBIT POSTUPY: Zahrada bude odolnější vůči extrémním změnám počasí, vysadíte-li vhodné druhy rostlin a budete-li o ně také náležitě pečovat.
  • ŠETRNĚ HOSPODAŘIT S VODOU: Zavlažování bude stále náročnější. Na prvním místě je tedy třeba se zaměřit na efektivní zavlažování a obdělávání půdy.
  • VYSADIT ODOLNÉ ROSTLINY: Ve změněných podmínkách se udrží jen ty nejodolnější druhy rostlin. V knize najdete užitečné tipy, které rostliny si můžete pořídit a jak založíte záhony, jejichž údržba pro vás bude hračka.

 

Ukázka z knihy

Statecni v zahrade_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Doporučujeme

Nakladatelství Kazda již vydalo spoustu zajímavých knih, třeba LoukaMají chobotnice duši?Srdce včely má pět komorCouchsurfing v ÍránuMůj první lesVelký průvodce lesemPříbytky hudby aj. Kromě toho vydává také knížky pro děti a mládež, např. Jak zvířátka chodí spátSlyšíš, jak mluví stromy?Velká cesta aneb jak se z nás díky slepici stali ochránci klimatu nebo Kdopak to tu běžel?

 

Nakladatelství Kazda

Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše zahradní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEkologické včelaření
Včely na prvním místě

Gerstmeier, David - Miltenberger, Tobias

Grada, 2020

zobrazit info o knizeStateční v zahradě
Péče o rostliny při extrémech počasí

Hess, Thomas

Kazda, 2020

Napsat komentář