Jak se hlavní hrdinka stala včelařkou

Srdce vcely ma pet komor
Hlavní hrdinka prožívá menší životní krizi. V tu samou dobu jí přátelé darují včelstvo a Helen se díky svému prvnímu včelařskému roku učí stát opět šťastnou a navazuje nové vztahy. Sledujete její proměnu ve včelařku.

Na prahu třicítky se Helen Jukes cítí uvězněná v městském kolotoči kancelářského pletichaření a dočasných adres. Snaží se usadit ve své nové práci v Oxfordu a tu jí dojde, že aby prožila smysluplný život naplněná láskou a prací, musí se sama změnit. Tehdy jí kamarádi darují včelstvo (podle starých mýtů darované včelstvo přináší štěstí) a Helen začíná svůj první včelařský rok. Co ale obnáší „chovat“ tyto divoké tvorečky? Jak mohou nové vědomosti o včelách přispět k objevování sebe sama? A přinese jí cesta do útrob úlu uvolnění?
Zatímco Helen hledá svou roli v úžasném ekosystému úlu, samotný akt chovu jí přináší nový pohled na život, prohlubuje její přátelství (stará i nová) a oživuje její svět. Její vyprávění je fascinující cestou ve stopách včel a jejich úlu i dějinami našeho pozorování včel. Jde o úchvatné zamyšlení nad zodpovědností a péčí, nad zranitelností a důvěrou, nad tvorbou nových pout a vstupem na pole dosud neprozkoumaná.

Ukázka z knihy

Na krátkou chvíli mě však obklopí cesmína a já zapomenu, kde jsem. Zapomenu na dům, který zatím nepovažuji za domov. Zapomenu na svou hektickou práci. A vtom mě něco napadne, Pomyslím si, že na toto místo by se hodily včely, a moje myšlenky se rozeběhnou jako divocí koně. Překvapeně ucouvnu.

Ohlasy na knihu

Je to knížka stejně překvapivá, krásná a vzbuzující údiv jako je život včel a úlu.

- spisovatelka Helen MacDonald

Srdce včely má pět komor

Jak jsem se stala včelařkou
Autorka: Helen Jukes
Přeložila: Vendula Hlavová

Počet stran: 282
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-88316-23-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Srdce včely má pět komor vydalo nakladatelství Kazda.

O autorce

Helen Jukes je britská spisovatelka, včelařka a učitelka tvůrčího psaní. Její práce se objevily v Caught by the River, BBC Wildlife, Resurgence, Junket a LITRO. Učí tvůrčímu psaní na Oxfordské univerzitě a spolupracuje s Bee Friendly Trust – neziskovou organizací, usilující o zvýšení našeho povědomí o životě včel a podporující péči o udržitelná stanoviště. Žije ve Wye Valley.

Zdroj informací: Kazda


kazda-logoNakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knih o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSrdce včely má pět komor
Jak jsem se stala včelařkou

Jukes, Helen

Kazda, 2019

Napsat komentář