Napsal sám život

autobiografie
V našich dnešních tipech vám nabídneme příběhy, které napsal sám život. Vyberte si z titulů, jejichž ústředními tématy jsou náboženství a víra, mládí a poznávání světa, těžká doba normalizace či osudy českého rodáka, který se stal trenérskou hokejovou legendou.

Svatá Terezie z Lisieux patřila v 19. století mezi výrazné členy karmelitánského řádu. Tereziina starší sestra Leonie však dlouho zůstávala skryta v jejím stínu. Tvrdohlavá dívka způsobovala rodičům mnoho problémů, přesto se k ní Bůh neobrátil zády.

Leonie Martinová

Leonie Martinová (1863–1941), starší sestra svaté Terezie z Lisieux (1873–1897), zůstávala dlouho ve stínu svých sester a rodičů. Její život přitom krásně ukazuje, jak Bůh umí proměnit člověka, který je v očích druhých „problém“ či „přítěž“. Rodiče mají s Leonií odmala těžkosti. Maminka se v dopise příbuzným ptá, „jak to všechno dopadne“. Terezie píše lapidárně „chudák Leonie“. Tvrdohlavá dívka je typická průšvihářka, není s ní k vydržení. Nikdo neumí najít klíč, jak ji usměrnit.
Přesto se Leonie stane nadějí pro mnohé. Pro mladé je živým svědectvím, že u Boha není beznadějných případů. Do kláštera vstoupí úspěšně až napočtvrté. Důležité je vydržet ve svých základních rozhodnutích a doufat v Boha, i když se životem někdy motáme a tápeme. Pro dnešní rodiče je její příběh posilou – Bůh otevírá srdce i nejnepřístupnějším povahám.

Starší sestra Terezie z Lisieux
Autorka: Marie Baudouinová Croixová
Přeložila: Markéta Štěpánková

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-979-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Leonie Martinová vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorce

Marie Baudouinová Croixová je francouzská básnířka a literární historička. V jejích básních se odráží láska k rodnému kraji a mariánská témata. Napsala také poutavý životopis sv. Terezičky pro mládež (Une jeune fille nommée Thérèse). V životopise Leonie Martinové čerpá hlavně z korespondence Leonie a jejích sester karmelitek.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Na počátku 20. století došlo v Americe k rozmachu nového hudebního stylu – jazzu. Ve 20. letech pak poprvé vyšla kniha mladíka, který je dnes označován jako autor jazzového věku. Francis Scott Fitzgerald v ní vypráví o svém životě, jeho vývoji, objevování i palčivých otázkách.

Na prahu ráje

Na prahu ráje, dokonale vystavěný román – výkřik vytrysklý ze srdce třiadvacetiletého F. S. Fitzgeralda – katapultoval autora k literární slávě a určil jeho další životní osudy: Když se na obzoru objevil komerční úspěch, rozhodla se jeho milovaná Zelda, že nezruší zasnoubení. Vezmou se za osm dní po vydání knihy.
Autobiografický román líčí intelektuální, duchovní a erotické zrání příliš romantického mladého hrdiny v třpytivém zlatém věku jazzu dvacátých let. Zároveň v něm nacházíme nadčasový příběh energického, hledajícího mládí a jeho nedůvěry k ostatnímu světu. Neodolatelné vyprávění kolísající mezi něhou a cynismem se upíná k nevyčerpatelné, třebaže tolikrát zrazené mladistvé víře v budoucnost, v přízeň času a osudu – to vše s intenzitou, která řadí Fitzgeralda mezi největší světové spisovatele.

Autor: Francis Scott Fitzgerald
Přeložil: František Vrba

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7335-536-4
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Na prahu ráje vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Amory Blaine zdědil všechny povahové rysy po matce, až na těch pár náhodných a nevyjádřitelných, pro které za něco stál. Jeho otec, člověk neschopný zapůsobit nějakým dojmem a zřetelně se projevit, člověk se zálibou v Byronovi a se zvykem klímat nad Britskou encyklopedií, zbohatl ve třiceti po smrti svých dvou starších bratrů, úspěšných chicagských makléřů, a v prvním návalu pocitu, že mu patří svět, zajel do Bar Harboru a seznámil se tam s Beatricí O´Harovou. Následkem toho odkázal Stephen Blaine potomstvu svou výšku necelých sto osmdesáti centimetrů a svůj sklon kolísat v rozhodných okamžicích, kteréžto dvě abstrahované vlastnosti se projevily u jeho syna Amoryho. Mnoho let se třepetal v pozadí života své rodiny, neprůbojná osoba s obličejem napůl zakrytým matnými hedvábnými vlasy, ustavičně zaměstnaná „pečováním“ o manželku, ustavičně sužovaná pomyšlením, že jí nerozumí a rozumět nemůže. (str. 11)

O autorovi

Americký spisovatel a scenárista Francis Scott Fitzgerald Pocházel z rodiny irských přistěhovalců, což se promítlo i do jeho tvorby. Studoval v New Jersey a Princetonu. Brzy po studiích se stal mluvčím mladé generace proti pokrytectví dospělých. V románech a povídkách „jazzového věku“ zobrazil dvacátá léta, jak je prožívala zlatá mládež. Dnes je celosvětově považován za jednoho z nejlepších amerických spisovatelů dvacátého století. Byl také jedním z nejvýraznějších představitelů ztracené generace. Mnoho jeho děl bylo i zfilmováno, například Velký Gatsby.

————————————————

O více než čtyři desítky let později čelilo tehdejší Československo – a s ním i jeho obyvatelé – velmi krušným časům. Umělecky založená Alena po vpádu vojsk Varšavské smlouvy uprchla do Paříže, kde se provdala. Po manželově smrti našla v jeho psacím stole svazek záhadných neotevřených dopisů. Co v nich asi stojí?

Neotevřené dopisy

Alena je hezká holka s vyřídilkou a výtvarným talentem. Když po osmašedesátém utíká kvůli tisku protikomunistických letáků do Paříže, tak jí otec – zlatník, který skončil v Jáchymově – dá do podpatku diamant. Alena se nikdy nechce vdávat, ale nakonec si vezme výtvarníka Járu (je v sedmém měsíci). Její manžel je sice význačný, ale v praktickém životě neupotřebitelný. Během normalizace Alena finančně táhne tříčlennou rodinu a pomáhá svému muži překonat psychické propady.
Po manželově smrti však najde v jeho psacím stole svazek neotevřených dopisů. Písmo je ženské, agresivní, ale proč je její muž nikdy neotevřel? Chce si je přečíst?
Dopisy však nejsou jedinou záhadou jejího života, i paní Alena má svoje tajemství.

Život paní Aleny
Autorka: Alice Horáčková

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 144×198 mm
ISBN: 978-80-257-2585-6
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Neotevřené dopisy vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Alice Horáčková (1980) studovala v Praze a Berlíně, pracovala jako literární redaktorka deníku MF Dnes. Debutovala biografickou knihou Vladimíra Čerepková – Beatnická femme fatale (Argo, 2014), která byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera pro objev roku. Je autorkou knížky 7x ve vedlejší úloze, v níž se osmi sourozenců sedmi výjimečných lidí vyptávala na to, jaké to je, žít život ve stínu (Argo, 2016).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Bývalý československý hokejista, později učitel a trenér Luděk Bukač patří nejen u nás, ale i ve světě k hokejovým legendám. Pod jeho vedením obdržel český reprezentační tým hned dvakrát titul mistra světa. O svých zážitcích a kariéře vypráví v knize Bukač.

Bukač: Moje hokejové století

Autobiografie české hokejové legendy a trenéra, který z hokejistů dělal opravdové mistry!
Hráč. Trenér. Učitel. Vítěz. Filozof. Člověk, který věděl, kdy do toho šlápnout a kdy couvnout.
Luďka Bukače můžete označit každým z těchto slov. Jeho postava se prolíná historií českého i světového hokeje podobně jako probíhá Forrest Gump novodobými dějinami USA. Muž, který výrazně pomáhal formovat podobu nejúspěšnější kolektivní hry u nás, s nadhledem líčí své zážitky a s charakteristickou zapáleností prokládá vyprávění myšlenkami vysvětlujícími vývoj českého hokeje v kontextu s tím světovým. Od dětského okouzlení štvanickým zimákem a Zábrodského LTC přes komunistický převrat, jenž změnil i hokej a přinesl akademicky pojatou tělovýchovu.
Nemusíte být hokejoví fanoušci, aby vás vtáhnul příběh jeho neobyčejného života. Života, v němž se potkávají hokejové legendy Howe, Bowman i Jágr s Kapkem a Himlem. Života s nátlakem StB, ale i přímluvou z nejvyšších míst Strany dovolující poznat zblízka NHL šedesátých let a následně sovětský recept na neporazitelnost.
Luděk Bukač dokázal coby kouč národního týmu najít recept na dominantní rudou mašinu osmdesátých let a zrovna tak uřídit tým v časech překotně bujícího profesionalismu, kdy hráči trenérům přerůstali přes hlavu.
Nakonec narazil. Zjistil, že svět utíká rychleji, než je on schopen reagovat. Dobrovolně odešel a sledoval, jakým silám nezabránil proniknout do českého hokeje. Teď na to vše poprvé nabízí svůj otevřený pohled.
Autobiografie české hokejové legendy, trenéra, který dovedl český reprezentační tým k titulu mistrů světa v roce 1985 a 1996.

Autoři: Luděk Bukač, František Suchan

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-332-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Bukač vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Morálka v českém hokeji ve čtyřiadevadesátém roce byla jiná, než jsem býval zvyklý. Až zpětně jsem si uvědomil, že mě k návratu přivedlo víc srdce než cokoliv jiného. Tušil jsem, že už zde nemůžu udělat víc, než jsem už udělal. Na plnění náročných úkolů potřebujete elán, musíte do toho chtít vletět hlava nehlava a musíte být za všech okolností svůj. S elánem jdete do konfliktu a likvidujete ho kvalitou své práce, výsledky. Platností své činnosti.
Já už byl nastavený jinak.
Sám jsem vnitřně vnímal, že nedokážu to, co v pětaosmdesátém. Byl jsem zkušenější, vyzrálejší, ale moje kariérní výzva jako by došla naplnění už tehdy, po zlatém pražském šampionátu. (str. 269)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorech

PhDr. Luděk Bukač (* 4. srpna 1935, Ústí nad Labem) je bývalý československý hokejista (střední útočník), později trenér a pedagog, otec hokejového trenéra Luďka Bukače mladšího. Za národní tým odehrál 30 utkání, nastřílel 11 branek a zúčastnil se dvou MS. Od roku 1980 vedl jako trenér národní tým, s nímž během pěti let vždy získal medaili a v roce 1985 na domácím mistrovství světa jej dovedl ke zlatu. Po úspěšných angažmá u národních týmů Rakouska a Německa se vrátil k české reprezentaci a v roce 1996 ji dovedl k dalšímu titulu mistrů světa. Je členem Síně slávy IIHF a Síně slávy českého hokeje.

František Suchan už během studií na Fakultě sociálních věd UK začal pracovat v deníku Sport jako hokejový redaktor. V této roli se účastnil i hokejových mistrovství světa, od roku 2016 pokračoval jako spolupracovník portálu hokej.cz. Stál u zrodu sportovního magazínu Bez frází, který přináší krátké životopisy českých sportovců s výjimečnými životními příběhy. Luděk Bukač si ho vybral jako autora na základě řady společných rozhovorů.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonie Martinová – Starší sestra Terezie z Lisieux

Baudouinová, Marie Croixová

Karmelitánské nakladatelství, 2018

zobrazit info o knizeNa prahu ráje

Fitzgerald, Francis Scott

Leda, 2018

zobrazit info o knizeNeotevřené dopisy

Horáčková, Alice

Argo, 2018

zobrazit info o knizeMoje hokejové století

Bukač, Luděk – Suchan, František

Jota, 2018

Napsat komentář