Velký Gatsby nejen v kinech, ale i v knižní podobě!

velky_gatsby_perex_dokoran
U příležitosti stejnojmenného filmu, který vstupuje do našich kin, vydává nakladatelství Dokořán knihu, která se právem řadí mezi klasická díla světové literatury dvacátého století.

Velký Gatsby je nejznámějším a nejúspěšnějším románem Francise Scotta Fitzgeralda.

Román zasazený do kulis amerického jazzového věku se dočkal nadšeného přijetí u několika čtenářských generací. Příběh pohádkově bohatého Jaye Gatsbyho a jeho nenaplněné lásky ke krásné Daisy Buchmananové se odehrává na pozadí bouřlivých večírků na Long Islandu v době, o které New York Times psaly, že „celá země pila gin a sex byl národním koníčkem“. Dokonale vykresluje uvolněnou atmosféru Ameriky zlatých dvacátých let.

 

Velký Gatsby

Vydalo nakladatelství Dokořán

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Počet stran: 168
Formát: 130 x 200
Vazba: brožovaná
Vydání: druhé
ISBN: 978-80-7363-555-8
Vyšlo: 7.5.2013

Přečtěte si více o knize Velký Gatsby

Podívejte se na ukázku z knihy

 

O autorovi:

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) byl americký romanopisec, povídkář a scenárista poloviny 20. století. Je nazýván autorem jazzového věku a byl představitelem poválečné „ztracené generace“, marně hledající své štěstí v hmotném rozkvětu Ameriky. Fitzgerald pocházel z rodiny irských přistěhovalců. V roce 1917 ukončil studium na univerzitě v Princetonu a vstoupil jako dobrovolník do americké armády. Po 1. světové válce se stal reklamním textařem newyorské agentury Barron Collier.
V roce 1920 se oženil se spisovatelkou Zeldou Sayrovou, se kterou vedl velice bouřlivý život a která se stala vzorem jeho románových postav. Ve 20. a 30. letech žil v Evropě, hlavně v Paříži. Stal se mluvčím americké mládeže, která se ostře stavěla proti pokryteckému životu dospělých.
V roce 1937 se Fitzgerald odstěhoval do Hollywoodu, kde přijal práci hollywoodského scenáristy. Měl vleklé zdravotní potíže a bojoval s alkoholismem. V roce 1940 zemřel předčasně na infarkt.

—————————————————————————–

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali jsme již přes 500 knižních titulů a náš původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie – se nám snad podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelký Gatsby

Fitzgerald, Francis Scott

Dokořán, 2013

Napsat komentář