S mrazením v zádech

s_mrazenim_v_zadech
Napsání dobrého krimirománu je zřejmě královskou disciplínou literatury. Dnes vám představíme jeho nejlepší současné zástupce. Čekají vás hrátky se smrtí, vyšetřování hrůzných zločinů, nebo vpravdě bizarní prožitek klinické smrti. Neváhejte a pojďte se začíst!

Bagdád roku 832 rozhodně nebyl klidným místem. Brutální vražda třináctileté dívky se ovšem vymyká i tehdejší krutosti. Podaří se Leonovi, vysoce postavenému státnímu úředníkovi, přežít její vyšetřování? Nebo dopadne stejně jako předcházející oběť?

Ebenová loutna

V květnu 832 míří k chalífovi do Bagdádu císařské poselstvo, které má vyjednat mír na východních hranicích Byzantské říše. V kapadocké Kaisareii, která je poslední zastávkou delegace před hranicemi, to vře. Arabové chystají povstání, mniši jsou vesměs heretickými uctívači ikon, obchodníci s bílým masem kradou dívky, aby je mohli prodat na trzích s otroky v Sýrii. Zdá se, že správce nemá město pod kontrolou, a tak, když dojde k děsivé vraždě třináctileté dcery místního soudce, požádá o pomoc císařského vyslance Leona. Leon do té doby žil klidným životem vysoce postaveného státního úředníka a samotářského starého mládence. Jeho koníčkem je četba antických milostných románů a hra na loutnu. Mezi kaisarejskými kasárnami, nálevnami a nevěstinci se ocitne nejen tváří v tvář zločinům, s nimiž se dosud nesetkal, ale také ztracenému příteli z minulosti. Ebenová loutna je prvním svazkem volné trilogie historických detektivek z pera Panagiotise Agapitose, byzantologa a spisovatele, jehož dílo si nejen v Řecku získává rostoucí oblibu. Autorovi se podařilo vytvořit napínavý detektivní příběh a zároveň poutavě přiblížit dobu a kulturu Byzantské říše, které jsou dnes známé spíše užšímu okruhu odborníků. Hlavní postava byzantského hodnostáře Leona vystupuje i v dalších dvou dílech trilogie nazvaných Smaltová Medúza a Měděné oko. Kniha vychází s podporou Ministerstva kultury ČR.

Historická detektivka z prostředí Byzantské říše
Autor: Agapitos Panagiotis
Přeložila: Markéta Kulhánková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7429-308-5
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Ebenová loutna vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Pohlédl na Eufrosynu. Její obličej byl zčernalý a černé oči vypoulené. Na pravém spánku byla patrná velká podlitina. Leon si všiml také dvou zčervenalých pruhů okolo dívčina krku a ukázal je Nikeforovi. Začal odlupovat z ušpiněné pokožky zaschlé kousky bláta a mrtvolu ohledávat, ale jen co se dotkl vychladlého těla, naskočila mu husí kůže. I okolo zápěstí měla červené pruhy podobné těm na krku, ale zde byla kůže rozedřená a zkrvavená. Bylo mu jasné, co musí udělat. Přemohl se, uchopil pravou nohu mrtvoly a lehce ji přitáhl k sobě. Vnitřní strana stehen až ke stydkým partiím byla pokryta krví. Zhluboka se nadechl a narovnal se.

„Otočíme ji na břicho,“ řekl Fotiovi, jak nejklidněji dokázal. Stratégovi, zjevně pohnutému pohledem na zkrvavené dívčí tělo, se proti vlastní vůli znovu vybavil obraz jeho mrtvého syna, když jej našli uprostřed keřů v horách, uvláčeného a rozdupaného vlastním koněm. Celý náš život je úzkou pěšinou vedoucí do brány smrti, pomyslel si a jeho tvář se zasmušila. (str. 60, 61)

Celý proces ohledávání mrtvoly a ještě mnohem více najdete v pokračování ukázky.

————————————————

Náhlé zmizení jednadvacetiletých dvojčat je pro Briannu Haywardovou otřesným potvrzením faktu, že za mřížemi sedí nesprávný člověk. Zdá se, že skutečný Vrah 21 změnil své působiště. Dokáže ho s pomocí detektiva Ricka Bentze a novináře Jasona Bridgese zastavit, než bude pozdě?

Nikdy neumírej sama

Měl to být nejlepší den jejich života. Bohužel byl nejhorší. Zoe a Chloe Denningovy vyrazily na oslavu svých jednadvacátých narozenin, ale návrat domů se šeredně zvrhl. Za své další oběti si je totiž vybral muž, který vraždí zásadně dvojčata a své činy plánuje se zvrácenou pečlivostí. Namísto vstupu do dospělosti tak dívky čeká jen utrpení. Pro Briannu Haywardovou je zmizení sester Denningových nepochybným znamením, že Vrah 21 se přesunul do New Orleans. Jak ale přesvědčit policii, že z rituálních vražd dvojčat obvinila nesprávného člověka? Proč nikdo nechce pochopit, že dokud skutečný pachatel běhá na svobodě, jsou v ohrožení další životy? Zoufalá Brianna osloví novináře Jasona Bridgese, a ten jí přislíbí pomoc, protože tento příběh by se mohl stát odrazovým můstkem jeho další kariéry. Ani detektiv Rick Bentz nebyl nikdy úplně přesvědčen o tom, že za mřížemi sedí opravdu Vrah 21. Nyní jako by se jeho pochybnosti začaly naplňovat – a navíc je docela dobře možné, že se tento obávaný zabiják přesunul do jeho policejního rajónu. Dostane se mu na stopu dřív, než neznámý šílenec uskuteční svůj plán: spojit Zoe a Chloe navždy poutem smrti?

Autorka: Lisa Jackson
Přeložila: Marie Čermáková-Frydrychová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7498-191-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nikdy neumírej sama vydalo nakladatelství Domino.

Ještě že už nezvrací. Vzpomínala si, jak dávila a svět se kolem ní točil v divokých bláznivých barvách, než… než… co vlastně?
Hodil jí snad někdo něco do pití? V průběhu šťastné hodinky kupovaly na baru dvě za cenu jednoho. Chtěl ji snad někdo zdrogovat? Vystřelil si z ní některý z jejích kamarádů a jako narozeninový žertík ji zatáhl sem, svlékl a nechal ležet na studené kamenné podlaze nebo co to je? A Chloe? Kde je sakra její sestra-dvojče?
Ani za  nic si nedokázala aspoň trochu zřetelně vybavit posledních pár hodin.
Jenže je prostě tady.
Potmě.
Svlečená donaha.
Ruce svázané za zády. (str. 6)

Kromě tohoto krátkého výňatku z první kapitoly naleznete na stránkách nakladatelství ukázku o rovných deseti tisících slovech a u nás si můžete přečíst druhou kapitolu. Neváhejte a začtěte se!

————————————————

George Gunn má před sebou nesnadný úkol. Najít spojitost mezi případem sotva dýchajícího podchlazeného plavce, k smrti ubitým mužem z kaple a zavražděným vědcem z Edinburgu. Trojice událostí spolu zdánlivě nesouvisí, ale detektiv tuší, že co nevidět nahlédne za oponu Umrlčí cesty.

Umrlčí cesta

Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne? Bestsellerový autor, který prodal již miliony výtisků, se vrací na Vnější Hebridy. Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je ani jak se tam dostal. Jeho jediným vodítkem je mapa takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat. Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Ve staré kapli tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč. Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze otcova výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný. Příběh sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě – a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život.

Autor: Peter May
Přeložil: Filip Drlík

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-032-5
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Umrlčí cesta vydalo nakladatelství Host.

Netuším, co je to za místo. Poprvé od chvíle, kdy se mi vrátilo vědomí, si po náhlém, ostrém a bolestivém bodnutí úzkosti uvědomuju, že nemám sebemenší tušení, kdo jsem.

Toto dusivé zjištění přehluší vše ostatní. Chlad, slaná chuť, pálení od žaludku až do úst. Jak je možné, že nevím, kdo jsem? Jistě to bude jen nějaké dočasné zmatení. Ale čím déle tu stojím v poryvech větru, téměř nekontrolovatelně se třesu, cítím bolest, chlad a znepokojení, tím více si uvědomuju, že jediný smysl, který se mi nenavrátil, je ponětí o vlastní totožnosti. Jako kdybych obýval tělo cizího člověka, do jehož nezmapovaných vod mě naprosto nevědomého vyplavilo moře. (str. 12)

Pokračujte ve čtení ukázky. Pakliže vás kniha zaujala, v našem článku o ní můžete zjistit více.

————————————————

Dospívající dcera Sue Jacksonové se pokusí zabít skokem pod autobus. Dokonalá rodina tím získá trhlinu, která se postupně rozšiřuje, jak Sue pátrá po důvodech nepochopitelného kroku nadějné dívky. Když ale najde její deník a začne ho číst, musí čelit tomu nejhoršímu, co kdy poznala: vlastní minulosti.

Nehoda

Zavírat oči před vlastní minulostí je spolehlivý způsob, jak si zatemnit budoucnost. Sue Jacksonová setrvávala dlouhá léta v domnění, že má dokonalou rodinu. Z omylu ji vyvede tragická událost: její dospívající dcera Charlotta vědomě vstoupí před jedoucí autobus. Dívka skončí v kómatu a její matka pochopí, že až doposud zavírala oči před temnou realitou. A že je načase, aby té realitě začala čelit. Sue se snaží zjistit, co dceru přimělo k tak zoufalému činu. Probírá se detaily Charlottina života, noří se stále hlouběji do dívčina soukromí… a pak v jejím deníku narazí na děsivý záznam. Teprve po jeho přečtení se Sue opravdu ocitá v pekle. Z lidí, které měla dříve ráda, se postupně stávají nepřátelé, kterým nedůvěřuje. A ona sama v sobě sbírá odhodlání, aby se dokázala vrátit do vlastní minulosti, kterou v sobě dávno pohřbila. Tolik na ty dávné hrůzy chtěla zapomenout! Zapomenout ale nemůže. Nesmí. Protože pokud chce své dceři pomoci, musí z paměti vylovit všechny přízraky z minulosti. Jedině tak zjistí, odkud Charlottě hrozí největší nebezpečí. A možná dokonce zjistí, že největším nebezpečím je pro svou dceru ona sama…

Autorka: C. L. Taylor
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-7498-181-4
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Nehoda vydalo nakladatelství Domino.

Kóma. To slovo zní tak neškodně, skoro až konejšivě, a vyvolává představu hlubokého spánku beze snů. Jenže Charlotta nevypadá, jako by spala. Její zavřená víčka nepůsobí poklidně ztěžklým dojmem. Netiskne si sevřenou pěst k hlavě. Z pootevřených rtů jí neuniká hřejivý pravidelný dech. Jak tak leží na zádech na nemocniční posteli, hruď puntíkovanou různobarevnými elektrodami a v krku průhlednou tracheostomickou kanylu, poklid je to poslední, co by člověku vytanulo na mysli.

Monitor srdeční činnosti v rohu pokoje vytrvale pípá a měří plynoucí čas jako nějaký lékařský metronom. Zavřu oči. (…) (str. 7)

K volnému přečtení nakladatelství poskytlo ukázku až do šesté kapitoly. A první kapitolu si můžete přečíst také u nás. Využijte toho!

————————————————

Lidé, kteří prožili klinickou smrt, své zážitky popisují různě. Některé čekalo světlo na konci tunelu. Poručíka švédské armády, Jasmin Pascalovou-Andersonovou, zase tajemné přístavní město, kde vládne nespravedlivý systém. Po svém probuzení musí čelit znepokojivé otázce. Co se stalo během čtyřiceti vteřin, kdy jí nebilo srdce a jak se z toho podivného místa vlastně dostala? Byl to sen, nebo skutečnost?

Playground

Co se stane během těch vzácných vteřin, kdy se zastaví srdce? Jasmin Pascalová‑Andersonová má hodnost poručíka švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na celou minutu a čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, potom je však přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: ocitla se v tajemném přístavním městě, jež představuje přechod mezi životem a smrtí a v němž panuje krutý a nespravedlivý systém. Jasmin je ze svých zážitků zmatená a rozrušená. Co se stalo během těch vzácných vteřin, kdy se jí zastavilo srdce? A jak se jí podařilo překonat nástrahy města a vrátit se do života? Jasmin se ve Stockholmu léčí z posttraumatického stresového syndromu, opustí armádu a snaží se vést poklidný život. Až do dne, kdy jí vážná dopravní nehoda opět obrátí svět vzhůru nohama. Lékaři v nemocnici operují Jasminina syna, aby mu zachránili život. Během operace mu však musejí na okamžik zastavit srdce. Nikdo neví, kolik pravdy je na příbězích těch, kteří se navrátili z blízkosti smrti. Ale Jasmin nemůže riskovat. Ví, že si její syn sám neporadí a nevrátí se. Kruté přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je hřiště…

Autor: Lars Kepler
Přeložila: Karolína Kloučková

Počet stran: 438
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-879-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Playground vydalo nakladatelství Host.

Jasmin jednotku zastavila před dlouhým schodištěm mezi dvěma domy a opatrně popošla stranou, aby měla výhled na tržiště se zelinářskými stánky a starým obytným přívěsem. Stála tam řada chlapců a okolo nich asi třicet srbských vojáků.

Jeden z nich držel deštník nad vousatým velitelem usazeným v květovaném křesle. Déšť ještě nestačil smýt krev ze země před jeho nohama. Jednoho z hochů před ním přinutili pokleknout, velitel cosi řekl a popravil ho výstřelem do obličeje.

Chtěli ve vesnici vyvraždit všechny chlapce. (str. 12)

Zjistěte o knize více prostřednictvím delšího úryvku, článku nebo naší recenze.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEbenová loutna

Panagiotis, Agapitos

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeNikdy neumírej sama

Jackson, Lisa

Domino, 2016

zobrazit info o knizeUmrlčí cesta

May, Peter

Host, 2017

zobrazit info o knizeNehoda

Taylor, C. L.

Domino, 2016

zobrazit info o knizePlayground
Co se stane během těch vzácných vteřin, kdy se zastaví srdce?

Kepler, Lars

Host, 2017

Napsat komentář