Skutečné příběhy, osudy, vzpomínky

memory
Některé knihy slouží k pobavení a jiné zase k zamyšlení. Dnes představovaná pětice donutí čtenáře přemýšlet nad skutečnými životními příběhy, z nichž některé byste možná chtěli zažít na vlastní kůži. Ale najdou se i takové osudy, které vnímavému čtenáři vženou slzy do očí…

O absolutní bezmoci, víře a naději pojednává kniha Návrat z nicoty Martina Pistoriuse. Autentická výpověď člověka, který trávil roky při plném vědomí bez možnosti ovládat svoje tělo a dát najevo, že je tady a všechno vnímá.

Deset let žil ve vegetativním stavu a jen on sám věděl, že je při plném vědomí. Nyní vypráví svůj neuvěřitelný, úžasný a zároveň otřesný příběh, který se stal světovým bestsellerem. V lednu roku 1988 se jihoafrický školák Martin Pistorius vrátil domů z vyučování a stěžoval si na bolest v krku. Nikdy potom se už do školy nevrátil. Během roku dosud naprosto zdravý chlapec degeneroval – kompletně ochrnul, přestal komunikovat i vnímat. Do čtrnáctých narozenin z něj byla jen prázdná schránka. Nepředstavitelných deset let poté strávil při plném vědomí, ale uvězněný v těle, které mu znemožňovalo dát cokoli najevo. Chápal a prožíval všechno, co se kolem něj a s ním dělo, jenže byl úplně bezmocný, pokud šlo o komunikaci. Návrat z nicoty je příběh, který napsal sám Martin poté, kdy se s pomocí moderních komunikačních metod vrátil zpět do života. S naprostou upřímností a otevřeností líčí vše, co prožíval jako jasně myslící bytost, o níž se ostatní domnívali, že jen přežívá ve vegetativním stadiu. Od perverzního a krutého chování některých takzvaných pečovatelů, hřešících na jeho bezmocnost, přes obětavost a soucit dalších až po nezdolné odhodlání těch, kteří věřili, že v jeho pohledu vidí záblesky inteligence.
Martin Pistorius se narodil v Johannesburgu (Jižní Afrika) v roce 1975. Nyní žije ve Velké Británii.

Návrat z nicoty

Autor: Martin Pistorius
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7252-647-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Návrat z nicoty vydalo nakladatelství Práh.

Tázavě se na mě zadívá. Je malá a útlá, s hláskem, který odpovídá její postavě, od začátku jsem poznal, že je to laskavá dívka. Slyšel jsem to, už když na mě poprvé promluvila, cítil jsem to v jejích léčivých prstech, když mi masírovala dlouho nepoužívané svaly.

Když se dívám na Virnu, srdce mi překypuje. Strávíme spolu pětačtyřicet minut, a já si každou z nich později přebírám v paměti, jako když se dítě těší mušličkami nasbíranými na pláži. Dávám si záležet, abych s tím nespěchal, zpomalím si při přehrávání každou z nich, protože z toho teď žiju. Virna je jediná, kdo mě vidí.

————————————————

Životopisný příběh člověka, který celý svůj život zasvětil pomoci bližním, vychází pod názvem Otec dětí ulice. Osudy jezuitského kněze pomáhajícího napříč Evropou přináší Stefano Stimamiglio.

Kniha vypráví o jezuitském knězi Georgu Sporschillovi (*1946 v Rakousku), který zasvětil svůj život službě opuštěným dětem a nejchudším rodinám, nejprve ve Vídni, posléze v Rumunsku, v Moldávii a Bulharsku. Otec Georg patřil k nejbližším přátelům kardinála C. M. Martiniho, s nímž sepsal známou knihu Hovory v Jeruzalémě.

Otec dětí ulice

Autor: Stefano Stimamiglio
Přeložila: Helena Tůmová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-847-5
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Otec dětí ulice vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Přečtěte si námi vybranou ukázku.

Času nebylo nazbyt, práce bylo třeba dokončit ještě před začátkem zimy. Aby se vše urychlilo, dorazila z Blindengasse posila v podobě zkušených dobrovolníků. Ke skupině se připojilo také několik rumunských pomocníků, kteří se ukázali jako velmi šikovní. Jejich dočasná přítomnost, která se pak pro některé z nich změnila ve stálou, byla dobrým znamením pro budoucnost díla. První Vánoce na statku oslavili příchodem nových dětí. Otec Georg si pro ně jako dobrý streetworker došel osobně dolů do hrůzu nahánějících chodeb bukurešťského podzemí.

————————————————

K2, nejkratší název, ale pro mnohé horolezce největší výzva aktivní kariéry. Řada mužů i žen propadla jejímu kouzlu a mnozí zaplatili za svoji odvahu životem. Osudy dobyvatelů hory popisuje Mick Conefrey v knize Duchové K2.

Epická sága o prvovýstupu na nejnebezpečnější horu planety.
Podmanivý příběh nejvražednější světové hory.
K2 je s 8611 metry téměř o dvě stě padesát metrů nižší než Mount Everest, ale co se obtížnosti výstupu týče, s přehledem svého slavnějšího soka předčí. Zabít se na ní můžete snadno jak při výstupu, tak při cestě dolů. Mike Conefrey přináší v této poutavé knize barvitý popis prvních pokusů o dosažení vrcholu i fascinující vhled do složitého dědictví jejího prvovýstupu. Začíná neúspěšnou snahou na drogách závislého okultisty Aleistera Crowleyho a mapuje historii, ve které hned několik velkých a úspěšných mužů propadlo kouzlu K2: od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho, dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Pro všechny se K2 stala posedlostí, ale ani jednomu nepřinesla štěstí.
Pomocí exkluzivních rozhovorů s přeživšími členy jednotlivých výprav i jejich rodinami a díky volnému přístupu k jejich deníkům a osobní korespondenci nám Conefrey servíruje skutečnou atmosféry „kruté hory“ a odhaluje, proč až do dnešních dnů zůstala „horou opravdových horolezců“, a to i přes mnohé kontroverze a tragická úmrtí. Duchové K2 je mistrovské dílo horolezecké literatury, vystavěné na napětí a obsazené samými tragickými hrdiny a výstředními snílky.

Duchové K2

Autor: Mick Conefrey
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-984-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Duchové K2 vydalo nakladatelství Jota.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Po Mount Everestu je K2 s 8611 metry druhou nejvyšší horou planety, ne o moc vyšší než v pořadí třetí Kančendženga. Za poslední století si mezi horolezci dobyla fascinující pověst. Říká se jí „hora hor“ a dost často je považována za tu úplně nejvyšší výzvu. Pekelně příkré gigantické masy kamene, extrémní výška, odlehlost a nevyzpytatelné počasí. Na vrchol Mount Everestu se dá dojít po vyšlapané pěšině, zatímco nahoru na K2 ani zpět dolů žádná turistická značka nevede.

Nevynechejte ani další tituly spojené s dobýváním obávaného vrcholu K2:

zobrazit info o knizezobrazit info o knize

————————————————

Přísně tajný projekt Američanů, do kterého byli zapojeni jen ti nejlepší z nejlepších letců, odkrývá ve své knize Hunter Killers Dan Hampton. Úspěšná mise si však vyžádala svoje oběti.

Rok 1965, Vietnam, vrcholící Studená válka. Sověti vyvinuli unikátní protiletadlový systém, proti kterému Američané byli naprosto bezradní. Jak moc smrtící bude další útok? Pentagon věděl, že na nebezpečnou hrozbu musí odpovědět. Rychle. A tak přišel s tajným programem „Divoké lasičky“. Do něj se přihlásili elitní letci, kteří se vydali na nemožnou misi, která neslibovala návrat domů. Jen polovina z nich přežila. Ze všech se ale staly legendy.

Hunter Killers

Autor: Dan Hampton
Přeložil: Petr Šťastný

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 157×211 mm
ISBN: 978-80-264-1196-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hunter Killers vydalo nakladatelství CPress.

Stáhněte si ukázkovou kapitolu z knihy.

Rozjelo se bezpočet jednání a tajných schůzek. Mnozí ve Washingtonu byli toho názoru, že Sověti jednoduše blafují, protože se vůbec neobtěžovali odpalovací stanoviště na Kubě zamaskovat. Jiníbyli přesvědčení, že se jedná o záměrnou provokaci a že se svět opravdu vrací zpět k válce – tentokrát vedené jadernými zbraněmi. Bombardéry B-52 strategického velitelství vzdušných sil (Strategic Air Command, SAC) přešly do stavu plné pohotovosti, rozptýlily se k provádění bojových operací a prezident Kennedy 22. října vyhlásil námořní blokádu do vzdálenosti 800 kilometrů od kubánského pobřeží. Zároveň vyslal do zátoky Guantánamo bojovou skupinu Task Force 135, zformovanou kolem letadlových lodí Enterprise a Independence, s 8 000 námořními pěšáky.

————————————————

Do zákulisí americké zahraniční politiky a taktiky vedení válečných operací zasvětí čtenáře Robert Gates prostřednictvím knihy Služba. Autor je bývalým členem nejužšího vojenského vedení USA a komentuje dění ve všech zahraničních konfliktech 21. století.

Otevřený a nesmlouvavý pohled do zákulisí amerického vojenského angažmá v Iráku a Afghánistánu. Když Robert M. Gates obdržel telefonát z Bílého domu, měl za to, že už svět washingtonské vrcholné politiky jednou provždy opustil: poté, co pracoval více než čtvrtstoletí pro šest prezidentů nejprve v CIA a pak i v Národní bezpečnostní radě, našel konečně klid a spokojenost coby prezident texaské A&M University. Když byl však vyzván, aby pomohl národu sužovanému dvěma válkami i vojákům vzdorujícím nepřátelům na bitevním poli, jeho odpověď se řídila tím, co v dané chvíli pokládal za svou povinnost. Ve svých pamětech se Gates detailně zabývá peripetiemi amerického vojenského působení v Iráku a Afghánistánu, během něhož dohlížel na kontroverzní posilování americké vojenské přítomnosti v obou zemích. Obšírně komentuje rovněž dění v Sýrii, Íránu, Izraeli či v Severní Koreji a seznamuje čtenáře s podrobnostmi zákulisních jednání s Georgem W. Bushem, Dickem Cheneym, Condoleezzou Riceovou, Barackem Obamou a dalšími osobnostmi světové politiky. Gates byl jediným ministrem obrany, který sloužil republikánskému i demokratickému prezidentovi. Ve svých pamětech nemilosrdně účtuje se svým působením ve funkci.

Služba

Autor: Robert Gates
Přeložil: Radovan Baroš

Počet stran: 631
Vazba: vázaná
Formát: 166×235 mm
ISBN: 978-80-7491-412-6
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Služba vydalo nakladatelství Host.

Podívejte se na ukázku z knihy.

Co už bylo o knize napsáno?

Konspirativní setkání v McGregoru proběhlo bez problémů. Když jsme se přibližovali k ranči, všiml jsem si zvýšených bezpečnostních opatření coby důsledků událostí z 11. září 2001. Navštívil jsem i jiné rezidence prezidentů a všechny byly důkladně střežené, žádná lae tak jako tato. Vysadili mne u prezidentova pracoviště, prostorného, byť skromně vybaveného jednopodlažního domku vedle hlavní budovy. Sestává z velké kanceláře a zasedačky pro prezidenta a také z kuchyně a několika kanceláří vybavených počítači pro personál. Přijel jsem dřív než prezident (vždy dobrý protokol), dal si šálek kávy (konečně) a rozhlížel se po místnosti. Prezident se objevil za několik minut.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat z nicoty
Strhující vítězství chlapce, jenž se stal vězněm vlastního těla

Pistorius, Martin

Práh, 2016

zobrazit info o knizeOtec dětí ulice
Kdo zachrání život, zachrání celý svět

Stimamiglio, Stefano

Karmelitánské nakladatelství, 2016

zobrazit info o knizeDuchové K2
Na vrchol hory smrti

Conefrey, Mick

Jota, 2016

zobrazit info o knizeHunter Killers
Neobyčejné příběhy pilotů, kteří prošli těmi nejnebezpečnějšími misemi války ve Vietnamu

Hampton, Dan

CPress, 2016

zobrazit info o knizeSlužba
Paměti ministra obrany ve válce

Gates, Robert M.

Host, 2016

Napsat komentář